detector.media
05.10.2013 12:24
Лещенко вважає, що Янукович не переможе у виборах без контролю над інтернетом

Заступник головного редактора інтернет-видання «Українська правда» Сергій Лещенко вважає, що чинний президент Віктор Янукович не зможе перемогти у виборах 2015 року без контролю над інтернетом. Про це він сказав в інтерв'ю «Голосу Америки».

 

«Можливі будь-які сценарії, починаючи від того, що Facebook в Україні відключать на наступний день після виборів, щоб унеможливити мобілізацію громадян, і закінчуючи дискредитацією інтернет-видань, які зараз непідконтрольні владі. Останнє зараз відбувається з "Українською правдою"», - сказав Сергій Лещенко.

 

Відносну свободу українських інтернет-ЗМІ пан Лещенко пояснює тим, що уряду складно регулювати мережу: «Навіть інтернет-домени не контролюються урядами в багатьох країнах. Це найбільш болісний момент для влади - контролювати інтернет найважче, але без цього фактично неможливо побудувати авторитарний режим».

 

За його словами, український інтернет-простір сформувався фактично в часи президентства Віктора Ющенка, яке було для України перервою між авторитарними керівниками.

 

На думку Сергія Лещенка, українська влада не намагатиметься встановити технічний контроль над інтернетом, а спробує дискредитувати наявні видання та запустити впливові провладні - щоби контролювати інтернет-ЗМІ зсередини.

 

«Влада проґавила той момент, коли можна було інтернет взяти у лещата і фактично заморозити ситуацію, як це відбулося в Китаї чи в Росії. Проте влада все одно намагатиметься посилити свою присутність в інтернеті, бо без цього неможливо для нинішнього президента виграти вибори у 2015 році», - переконаний Сергій Лещенко.

 

Він вважає, що в цей період журналістів дискредитуватимуть, залякуватимуть у непрямі способи, ламатимуть поштові скриньки.

 

На думку Сергія Лещенко, журналістам під силу протидіяти наступу на інтернет-ЗМІ. «Закон про наклеп, який влада намагалася проштовхнути, вдалося зупинити за рахунок журналістської солідарності. У даному випадку журналістам також треба зібратися разом і робити все можливе, щоб не допустити сценарію, який дехто у владі та силових структурах для себе намалював на 2015 рік», - каже пан Лещенко.

 

Журналіст зазначив, що для значної частини українців інтернет уже став головним джерелом інформації паралельно з телебаченням.

 

Також він додав, що міжнародні організації незабаром звернуть увагу на погіршення ситуації зі свободою українських ЗМІ - появу сайтів-клонів «Української правди», злами поштових скриньок журналістів та викиди отриманої таким чином інформації в інтернет.

 

Нагадаємо, наприкінці серпня й на початку вересня паперові фальшивки, стилізовані під «Українську правду», з'явилися в Херсоні, Івано-Франківську, Полтаві та Кременчуці, згодом - у Тернополі, Полтавській та Сумській областях, у Чернігові.

 

На початку вересня редакція інтернет-видання «Українська правда» звернулася до правоохоронних органів із приводу випуску фальшивої газети з логотипом видання та запуску онлайн-двійника «Українська кривда». Представники видання розцінюють такі дії як спрямовані на дискредитацію «Української правди».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY