«Кіно з Яніною Соколовою» про «злидні нашої кіноосвіти»

«Кіно з Яніною Соколовою» про «злидні нашої кіноосвіти»

10 Травня 2015
2988
10 Травня 2015
15:47

«Кіно з Яніною Соколовою» про «злидні нашої кіноосвіти»

2988
1 травня черговий ефір оновленої програми «Кіно з Яніною Соколовою» («5 канал») було присвячено «злидням нашої кіноосвіти», а саме – переважно матеріальним проблемам Інституту екранних мистецтв Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого
«Кіно з Яніною Соколовою» про «злидні нашої кіноосвіти»
«Кіно з Яніною Соколовою» про «злидні нашої кіноосвіти»

«Скандальна історія без хеппі-енду. Десятиліття ганебного існування кінофакультету єдиного кінематографічного вузу. Славетні випускники, ректор, міністерство культури та кадри, від яких лячно. Чекаємо на ваші думки: як бути і що робити з тими, хто називає себе модераторами української культури?» - йшлося в анонсі «Кіно».

 

У телепрограмі взяли участь ректор КНУТКіТ імені І.К. Карпенка-Карого Олексій Безгін, заступник Міністра культури Ростислав Карандєєв, актори Сніжана Єгорова та Юрій Горбунов. У записі свої думки з приводу ситуації висловили кінорежисери Лариса Артюгіна (викладач вишу) та Марина Врода й актор Олексій Горбунов. Також було продемонстровано кадри украй занедбаного корпусу Інституту екранних мистецтв КНУТКіТ, розміщеного в одній з колишніх будівель кінокомплексу студії «Укркінохроніка». Екскурсію розбитими приміщеннями журналістам провели студенти ВНЗ.

 

Дискусія, що виникла у студії навколо болісного питання матеріально-технічного забезпечення навчання молодих кінематографістів, вийшла бурхливою («скандальною», за формулою Олексія Безгіна), однак навряд чи конструктивною. Через ліміт часу не всі змогли докладно розкрити свою позицію. Взаєморозумінню шкодила відсутність в учасників програми однаково повної інформації про проблеми і причини непростого функціонування навчального закладу, а також - небажання чути один одного й аналізувати наведені аргументи.

 

 

 

 

Унеможливила повноцінне обговорення вже сама побудова програми, за якої низка учасників взяли в ньому участь завдяки записаним на відео монологам (і тому не могли скорегувати свою позицію з урахуванням уже висловлених в обговоренні думок або ж відповісти на закиди опонентів). Так само зашкодила конструктивному пошуку істини відсутність коментарів представників «Укркінохроніки», адже низку висвітлених проблем було пов'язано не з діями (чи бездіяльністю) університету, а саме з «ініціативами» кіностудії (про що прямо було заявлено у сюжеті).

 

Але величезна заслуга програми «Кіно з Яніною Соколовою» вже в тому, що вона унаочнила проблему матеріального забезпечення навчання кінематографістів, вивівши її у публічну площину. На подальше розслідування заслуговують заявлені в дискусії та сюжетах теми: про «інвесторів», ласих до землі, на якій стоїть корпус Інститут екранних мистецтв КНУТКіТ, і зацікавлених у зникненні кіношколи, про те, чому «свободолюбний виш», студенти якого без перешкод з боку ректорату висловлювали свою громадянську позицію, нині перебуває у скруті, а заклади, що забороняли студентам брати участь у Революції гідності й нині продовжують отримувати достойну підтримку...

 

Слід сподіватися, що з часом програма зверне увагу й на інші питання, що істотно впливають на якість підготовки молодих кінематографістів: відсутність фінансування студентських робіт; неврахування Міністерством освіти специфіки мистецького навчання; неврегульованість підготовки студентів за кошти державного бюджету і за контрактом і неврегульованість авторських прав на студентські роботи, що унеможливлює їх демонстрування та розповсюдження тощо. А також приділить увагу іншим вітчизняним закладам кіноосвіти, адже Інститут екранних мистецтв КНУТКіТ імені І.К. Карпенка-Карого - це аж ніяк не «єдиний кінематографічний вуз» країни.

 

Сергій Васильєв, сайт НСКУ

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Сергій Васильєв, сайт НСКУ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2988
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду