Андрій Цаплієнко став володарем премії «Фаворит телепреси – 2014» (+ результати голосування експертів)

Андрій Цаплієнко став володарем премії «Фаворит телепреси – 2014» (+ результати голосування експертів)

22 Жовтня 2014
6684

Андрій Цаплієнко став володарем премії «Фаворит телепреси – 2014» (+ результати голосування експертів)

6684
Друге місце посів Денис Бігус (ZIK, «Наші гроші»), третє – Настя Станко («Громадське ТБ»)
Андрій Цаплієнко став володарем премії «Фаворит телепреси – 2014» (+ результати голосування експертів)
Андрій Цаплієнко став володарем премії «Фаворит телепреси – 2014» (+ результати голосування експертів)

Володарем премії «Фаворит телепреси» за 2014 рік став воєнний кореспондент, сценарист, телеведучий Андрій Цаплієнко, який донедавна працював на телеканалі «Інтер», а нині є репортером каналу «1+1». Ім'я переможця було оголошено на церемонії нагородження 22 жовтня.

 

На думку 13 із 20 експертів премії «Фаворит телепреси», Андрій Цаплієнко дійсно продемонстрував творчий пошук у розвитку виробництва суспільно відповідального телевізійного продукту в Україні, а також громадянську позицію і вірність журналістським стандартам під час Революції Гідності, військового конфлікту на сході країни та інформаційної війни з Російською Федерацією.

 

Нагороду за переможця, який перебуває в черговому відрядженні на передовій, отримала знімальна група програми «ТСН.Тиждень» каналу «1+1» на чолі з продюсером Марією Адаманською. «Ми дуже раді, що Андрій з нами у "ТСН.Тижні". Це особливий погляд на події там. І те, що відрізняє сюжети Андрія, - це віра в людину», - зауважила вона.

 

 

Вадим Лубчак і Марія Адаманська

 

Приз Андрію Цаплієнку вручав експерт «Фаворита телепреси» Вадим Лубчак, редактор відділу «Медіа» газети «День». Пан Лубчак нагадав, що в інтерв'ю газеті «День» Андрій Цаплієнко нещодавно зауважив, що робота журналіста - маленький, але важливий елемент великого пазлу, який може нормалізувати ситуацію в країні. Він процитував слова пана Цаплієнка: «Сьогодні в зоні АТО - найкращі люди України, патріоти, які вірять в те, що життя довкола можна змінити на краще. І доводять це своїм професіоналізмом». На думку Вадима Лубчака, ці слова сміливо можна адресувати їхньому автору, який упродовж року робив численні ексклюзивні, інформаційно-насичені включення з гущі подій на Майдані, а пізніші - з передової лінії на сході, правдиво інформуючи своїх телеглядачів.

 

«Саме за проявлений професіоналізм упродовж року та громадянську позицію «День», як експерт «Фаворита телепреси», і номінував Андрія Цаплієнка. І нам приємно, що інші колеги підтримали цей вибір», - наголосив пан Лубчак.

 

З відривом у два голоси, отримавши 11 балів, друге місце в конкурсі «Фаворит телепреси» посів Денис Бігус, автор і ведучий програми журналістських розслідувань «Наші гроші» на телеканалі ZIK.

 

«Колеги цінують Дениса за гострий розум, за тонке почуття гумору, за системність у роботі з розслідуваннями», - зауважила головний редактор Київського бюро «Радіо Свобода» Інна Кузнецова.

 

Отримуючи нагороду за друге місце, Денис Бігус відзначив появу впливовості журналістських розслідувань: «Порівняно з попередніми роками, нас, журналістів-розслідувачів, почали слухати. Досвід останнього року говорить про те, що ми можемо на щось впливати. Це чудово, хоча й накладає велику відповідальність».

 

 

Денис Бігус

 

Третє місце посіла журналіст молодого інтернет-каналу «Громадське ТБ» Настя Станко. За неї віддали свої голоси 10 експертів. Нагороду для Насті отримав її колега по «Громадському ТБ» Богдан Кутєпов, який у минулому працював у «Детектор медіа». Настя не змогла відвідати церемонію через похорон близького друга - фотокореспондента, добровольця батальйону «Айдар» Віктора Гурняка, який загинув 19 жовтня на Луганщині внаслідок вибуху мінометного снаряду.

 

Настю Станко нагороджував редактор відділу «Культура» видання «Коментарі» Юрій Рибачук. «Ця премія - це рейтинг довіри до наших колег, які виявили свої професійні якості і мужність під час останніх подій. За даними останніх соціологічних досліджень, суспільство стало менше довіряти ЗМІ. Думаю, причина в тому, що люди хочуть об'єктивності. І саме про об'єктивність заявила у своєму першому інтерв'ю після звільнення з полону Настя Станко», - наголосив пан Рибачук.

 

 

Богдан Кутєпов з нагородою для Насті Станко

 

Тим часом лідером народного голосування премії «Фаворит телепреси - 2014» став голова громадської організації «Громадське телебачення», ведучий «Громадського ТБ» Роман Скрипін. За нього проголосувала більшість аудиторії у Facebook на спеціальній сторінці «Вибираємо "Фаворита телепреси-2014"».

 

Як уже повідомляла «Детектор медіа», у 2014 році оргкомітет премії «Фаворит телепреси» вирішив змінити її формат - не визначати найкращі, на думку телевізійних оглядачів, три телевізійні проекти, а заохотити визнанням конкретних тележурналістів, які продемонстрували творчий пошук у розвитку виробництва суспільно відповідального телевізійного продукту в Україні, а також громадянську позицію і вірність журналістським стандартам під час Революції Гідності, військового конфлікту на сході країни та інформаційної війни з Російською Федерацією.

 

За умовами «Фаворита телепреси» переможців відзначала експертна рада. Організатор премії - «Детектор медіа» - запропонувала експертам, які представляють понад 20 видань, назвати необмежену кількість журналістів, які, на їхню думку, заслуговують на нагороду. У результаті було складено шорт-лист, до якого увійшли 30 журналістів.

 

Далі кожен експерт мав можливість віддати свій голос необмеженій кількості претендентів, що увійшли до шорт-листа, але не більше одного голоса одному претенденту. Голосування відбулось індивідуально, експерти не мали можливості бачити оцінки своїх колег.

 

Результати голосування експертів за номінантів:

Номінант

Кількість голосів

експертів

Андрій Цаплієнко, екс-«Інтер», нині «1+1»

13

Денис Бігус, ZIK, «Наші гроші»

11

Настя Станко, «Громадське ТБ»

10

Алла Мазур, «1+1»

9

Андрій Куликов, ICTV, «Громадське радіо»

9

Віталій Гайдукевич, 5 канал

9

Зураб Аласанія, Національна телекомпанія України

9

Дмитро Гнап, «Громадське ТБ»

8

Роман Бочкала, «Інтер»

8

Сергій Рахманін, «Дзеркало тижня. Україна»

8

Мустафа Найєм, екс-«Громадське ТБ»

7

Сергій Андрушко, «Громадське радіо»,  «Радіо Свобода»

7

Наталка Гуменюк, «Громадське ТБ»

6

Олександр Моторний, «1+1»

6

Тетяна Даниленко, 5 канал, «Громадське ТБ»

6

Азад Сафаров, 5 канал

5

Анна Бабінець, «Громадське ТБ»

5

Артем Шевченко, «Еспресо TV»

5

Наталка Седлецька, «Радіо Свобода»

5

Єгор Воробйов, «Еспресо TV»

4

Катя Осадча, «1+1»

4

Левко Стек, «Радіо Свобода»

4

Оксана Соколова, ICTV

4

Олександр Загородній, «1+1»

4

Олексій Мацука, «Громадське ТБ Донеччини»

4

Роман Скрипін, «Громадське ТБ»

4

Ольга Петрів, 5 канал

2

Руслан Ярмолюк, «1+1»

2

Юрій Лелявський, ZIK, незалежний журналіст

2

Олена Механiк, «Інтер»

1

 

До експертної ради нагороди «Фаворит телепреси - 2014» увійшли представники таких українських ЗМІ: «День», «Дзеркало тижня. Україна», «Журналіст України», «Комментарии», LB.ua, «МедіаБізнес», Мedia Business Reports, «Обозреватель», «Детектор медіа», «Телепростір», «Радіо Свобода», Інститут масової інформації, «Медіапорт», «Теленеделя», «Український тиждень» (сайт), «Редакторський портал», Markеting Media Review, «Громадське радіо», «Урядовий кур'єр», журнал «Фокус».

 

Нагадаємо, що «Фаворит телепреси» засновано 2007 року як премію для телевізійних програм від оглядачів, які пишуть про телеконтент та медійний ринок у друкованих та інтернет-виданнях. Організатор премії - «Детектор медіа».

 

«Фаворит телепреси - 2007» - «Вікна» (СТБ).

«Фаворит телепреси - 2008» - «За вікнами» (СТБ).

«Фаворит телепреси - 2009» - «Україна має талант» (СТБ).

«Фаворит телепреси - 2010» - «Міняю жінку» («1+1»).

«Фаворит телепреси - 2011» - «РесПубліка з Анною Безулик» (5 канал).

«Фаворит телепреси - 2012» - «Гроші» («1+1»).

«Фаворит телепреси - 2013» - «Ревізор» з Ольгою Фреймут (Новий канал).

 

«Детектор медіа»

 

Фото Максима Лісового

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6684
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду