Вподобання телевізійників, глядачів та експертів зійшлися

8 Вересня 2010
26331
8 Вересня 2010
16:57

Вподобання телевізійників, глядачів та експертів зійшлися

26331
Такий рідкісний випадок продемонстрували переможці премії «Фаворит телепреси - 2010», які сьогодні отримали нагороди
Вподобання  телевізійників,  глядачів та експертів зійшлися

Як уже повідомляла ТК, реаліті-шоу «Міняю жінку» на каналі «1+1» посіло першість у щорічній премії «Детектор медіа» «Фаворит телепреси - 2010».  Другим і третім переможцями стали ток-шоу «Я так думаю з Анною Безулик» (5 канал) та проект БУМ («Інтер») відповідно. Про це стало відомо на  церемонії нагородження переможців 8 вересня.

 

Головного переможця, програму «Міняю жінку», на церемонії представляла продюсер шоу Оксана Кучерова, повболівати за свій авторський проект прийшла ведуча Анна Безулик, а нагороду від проекту «Битва українських міст» отримував Валерій Гончаров, капітан  команди Сум та переможець конкурсу капітанів проекту БУМ.

 

«Преса - це той сегмент, який найбільш любовно-хворобливо реагує на якісь явища житя, особливо в суміжних напрямках, яким є телебачення. Тому нагорода, вручена від телекритиків,  є особливо  цінною», - сказав один із членів експертного журі Олег Вергеліс, редактор відділу культури газети «Дзеркало тижня».

 

 

Особливість премії  цього року - велика кількість номінантів. Зазвичай кількість претендентів складає до 10 програм, а цього сезону  експертами з різних видань було заявлено аж 20 проектів. Що, на думку Наталії Лигачової, свідчить, що «незважаючи на всі кризи, наше телебачення продовжує  розвиватися. Причому вже  не тільки в сенсі технологічного  освоєння чужих форматів, що теж є непоганим, але  й в сенсі надання купленим форматам своєї ментальної  родзинки та ідентичності».

 

Ще однією характерною рисою стало те, що експерти не змогли визначити третє місце самостійно. Тому, нагадаємо, визначити 3-го переможця серед таких програм, як БУМ («Інтер»), «Кіно.UA» (Перший національний), «Новий час» (5 канал), журі допомагали читачі «Детектор медіа»  голосуванням через сайт.

 

 

Як зазначила Наталія Лигачова, шеф-редактор ТК, перше і друге місця відділив тільки один голос.  Член журі Ірина Костюк, директор Media Resources Management,  розповіла, що ж саме стало визначальним для членів експертного журі: «"Міняю жінку" - це жанр реаліті, який уже багато років в Україні був мертвим. Він прийшов до нас із піком його слави за кордоном, але не прижився, і реаліті в принципі померло в Україні. Канал "1+1" ризикнув,  зробив програму в такому жанрі - і виграв». Осуільки проект вдався, канал вирішив освоювати нішу реаліті і в наступному сезоні.

 

Наталія Лигачова зазначила, що особливість програми «Міняю жінку» полягає в тому, що шоу не запрошує  зіркових гостей,  проект побудовано виключно за участі простих людей, при цьому ми бачимо їхнє звичайне життя, яке може викликати у глядачів справжні, непідробні емоції.

 

Отримуючи нагороду, продюсер проекту Оксана Кучерова зауважила, що в жанр реаліті вона мало вірила, однак доклала багато зусиль, щоб переконати керівництво телеканалу випробувати такий формат. Пані Кучерова розповіла, що під час створення проекту була дуже серйозна внутрішня цензура. Творці «Міняю жінку»  намагалися не наслідувати російських проектів, які «крутяться на інших каналах та які за собою нічого корисного не несуть».

 

 

У коментарях ТК свою перемогу Оксана Кучерова назвала «подвійною»: «Ми робили те, що нам подобається, глядач дивився те, що йому подобається, і третє - експерти зазначили, що проект був високоякісним, тому для мене це вершина, це велике досягнення. Дуже приємно і дуже хвилююче отримати приз із рук тих людей, які не дозволяють спустити рукава і робити абияк», - каже Оксана Кучерова.

 

 

 

Другого переможця - ведучу політичного ток-шоу Анну Безулик - нагороджував Олег Вергеліс. За його словами, ця програма є поєднанням «професійності, порядності, етики, компетентності, людяності. Вона вирізняється на фоні інших, коли ми говоримо про політичні програми саме тактом, делікатністю». Як повідомив Олег Вергеліс у коментарях ТК, він би дав ток-шоу «Я так думаю з Анною Безулик» перше місце.

 

 

 

 

Нагороду представнику від третього переможця - проекту БУМ на «Інтері» - вручала Наталія Лигачова. Валерій Гончаров зазначив, що не звик отримувати нагороди поза спортом, однак висловив радість із приводу того, що проект не залишився непоміченим: «Я переконаний, що цей проект - це не просто яскраве, гарне видовище, а він справді соціально значущий».

 

Ірина Костюк зауважила, що каналу «Інтер» вдалося «з найтоншим смаком втілити національну ідею в своєму проекті».

 

Серед тих проектів, які не потрапили до списку переможців, журі також відзначило найбільшою кількістю голосів такі програми, як «Книга.ua», «Кіно.ua» на Першому національному, а також «Україна має таланти» і «Танцюють всі» на СТБ.

 

Основними критеріями, якими керувалися журі цього року,  були невторинність, новизна, слідування новим тенденціям, ризик і авантюризм в експерементах, соціальна значущість, національна ідея, цікавість, професіоналізм, компетентність. Олег Вергеліс додав ще такі мірила, як антихамство й антижлобство.

 

 

 

 

Нагадаємо, що премію «Фаворит телепреси» було засновано «Детектор медіаю» 2007 року. Її лауреатами ставали: програма «Вікна» (СТБ) - 2007 рік, «За вікнами» (СТБ) - 2008 рік та  «Україна має талант» (СТБ) - 2009 рік.

 

Фото Руслана Новосьола

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26331
Читайте також
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
beznadega.ru
4970 дн. тому
Телезритель = ПР, надо полагать. Ошибочка вышла, господин/жа Телезритель. Я работаю в Москве, в Киеве — только друг журналистов и активный фрилансер украинских изданий
телезритель
4970 дн. тому
Безнадега, похоже, на пятом, если так слезно выпрашивать медальку для своего Нового часу? Я понимаю, тут журналисты награждали своих же коллег, такой профессиональный туснячок. Могу лишь удивиться, что все-таки обратили внимание на действительно классную программу "Міняю жінку". Редкость, когда интересы вашей профессиональной тусовки совпадают с мнением тех, для кого работаете. Но кто нормальный выдерживает до конца шоу, подобные Новому часу и той же Анны Безулик? Где тут "слідування новим тенденціям, ризик і авантюризм в експерементах", на которые якобы опиралось жюри? Скажите честно, господа газетчики: нам приятно, что Безулик запустила нас в телеэфир, дала посветить фейсами, потому и будем превозносить ее шоу выше всех остальных политических говорилок в Украине!
Знайке
4970 дн. тому
Знайка, а ты уже и здесь нагадить успел, не только на МедиаНяне?
beznadega.ru
4971 дн. тому
Отпад, копец. сплошная зрелищность. Осатанело! Хоть кто-нибудь думает о телезрителе? Тем более искушенном и подготовленном?! Реалити забило тему на российском ТВ, на других иностранных каналах, и ведь это все доступно украинскому зрителю не меньше, чем инозрителю. Да и украинское вещание из той же Верховной Рады и все эти концерты-конкурсы-шоу — сплошное реалити. Нет в этом нового драйва давно! Из всех мнений и предложений разумные: слова Олега Вергелиса о логичности первого места Анне Безулик среди тех программ, которые попали в первую тройку, и еще "Книга.UA", "Кино.UA". Да много хороших программ предлагалось. Нет же, они даже не попали в первую тройку! А ведь Наталья Лигачева сказала, что ТВ Украины заметно развилось. Что ж говорим одно, а делаем другое, голосуем совсем за третьих? Я очень уважаю Наталью. Но почему мы видим Украину исключительно хвостатой и с поющим микрофоном на голове?! У нас что, нет нормальных программ с использованием серого вещества?! Даем места по принципу: надо бы дать этому каналу и этому лицу. Руководитель обсуждения аккуратно дает установку, как в лучшие советские времена и как при голосовании за главу райсовета по указке главы администрации без альтернативы в украинской тьмутаракани, — и все понеслись отрабатывать эту установку. Почему было не дать то же третье место программе "Новий час"? Стыдно, господа.
Знайка
4971 дн. тому
Ирина Костюк, Интер, Сазановский, БУМ... Попадание в тройку БУМа ничем иным объяснить невозможно. По соотношению "вложенные ресурсы - рейтинг" проект, пожалуй, чуть ли не худший на украинском ТВ за последние годы.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду