Журналістів каналу «17» за збігом обставин одночасно викликали до військоматів для оформлення документів – Міноборони

Журналістів каналу «17» за збігом обставин одночасно викликали до військоматів для оформлення документів – Міноборони

14 Жовтня 2014
4074

Журналістів каналу «17» за збігом обставин одночасно викликали до військоматів для оформлення документів – Міноборони

4074
Журналістів каналу «17» за збігом обставин одночасно викликали до військоматів для оформлення документів – Міноборони
Журналістів каналу «17» за збігом обставин одночасно викликали до військоматів для оформлення документів – Міноборони

Журналісти каналу «17», які висвітлювали акцію біля будинку Президента України Петра Порошенка 26 вересня, були викликані до військоматів для оформлення військово-облікових документів. Таку відповідь на запит «Детектор медіа» надало Міністерство оборони України.

 

Нагадаємо, 26 вересня, у день народження Петра Порошенка, активісти влаштували флешмоб - розмалювали паркан його заміського будинку в національні кольори, а також «презентували» розфарбовану автомобільну шину та коробку цукерок «Вечірній Київ». Журналісти каналу «17», які знімали подію, невдовзі заявили про те, що їх почали системно викликати до військоматів для «примусового призову до лав армії».

 

За повідомленням журналіста «17-го» каналу Олексія Кутєпова, телефонні дзвінки та повідомлення із проханням з'явитися до військоматів одержали працівники каналу з Харкова, Житомира, Києва, Яготина та Західної України. Зверталися при цьому як безпосередньо до чоловіків, так і до їхніх родичів. Голова Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) Юрій Луканов висловив припущення, що таким чином влада «може зводити рахунки з невдоволеними».

 

У військових комісаріатах, з якими спілкувалося видання «Дуся», свої дії пояснили необхідністю оновити дані про призовників та дзвінками, які нібито надходили на гарячу лінію Міністерства оборони України. Зокрема, заступник військового комісара Бородянського районного військового комісаріату Київської області, майор Олег Грінченко розповів, що одержав повідомлення від Міністерства оборони, згідно з яким оператор каналу «17» Владислав Бовтрук дзвонив на гарячу лінію Міноборони і просив записати його в добровольці до зони АТО.

 

Заступник військового комісара Яготинського районного військового комісаріату Київської області Олександр Кукса повідомив виданню, що аналогічна інформація від Міноборони надходила і стосовно Олексія Кутєпова. На запитання про те, чи були випадки подібних дзвінків на гарячу лінію від нібито добровольців, пан Кукса відповів, що їх не було.

 

У Міністерстві оборони України, до якого звернулася «Детектор медіа», повідомили, що журналісти каналу «17» Жан Новосєльцев, Владислав Бовтрук і Олексій Кутєпов були викликані до військових комісаріатів для оформлення військово-облікових документів. «Відповідно до вимог частини десятої статті 38 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» призовники та військовозобов'язані в разі зміни їх сімейного стану, стану здоров'я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади зобов'язані особисто в семиденний строк повідомити про це орган, де вони перебувають на військовому обліку», - повідомили в Міноборони, зазначивши, що, журналістів викликали до військоматів саме тому, що  такі дії ними своєчасно зроблені не були.

 

За інформацією Міноборони, Жан Новосєльцев та Олексій Кутєпов перебувають у розшуку серед призовників, оскільки не знялися з військового обліку при зміні місця перебування та відповідно не стали на облік за новим місцем проживання. Владислав Бовтрук не надав військомату даних про те, що він є студентом ВНЗ. Журналіст, за інформацією міністерства, отримав відстрочку від призову на строкову військову службу на період навчання після прибуття до військового комісаріату по повістці та надання відповідних документів.

 

В прес-службі Міністерства оборони також наголосили, що документом, який підтверджує волевиявлення громадянина добровільно записатися на службу є лише його особиста заява на ім'я військового комісара, надана за місцем реєстрації або проживання. «У разі отримання громадянином України інформації, що він начебто висловлював намір записатися добровольцем для проходження служби в зоні АТО, він особисто повинен прибути до органу (державної установи), який сповістив його про це, для спростування чи підтвердження зазначеної інформації», - повідомили в Міноборони.

 

За інформацією джерела «Детектор медіа» в командуванні Сухопутних військ України, «системне» надходження повісток журналістам каналу «17» могло бути пов'язане не лише з оновленням бази даних військоматів. «Звичайно, намагання військових комісарів зв'язатися із військовозобов'язаними пов'язане із необхідністю оновити дані цих людей. Взагалі-то одержані ними в такому випадку «повістки» нічого не значать, оскільки мобілізацію наразі завершено. Але зазначені журналісти могли й самі зателефонувати на гарячу лінію Міністерства, спровокувати таку ситуацію», - повідомили виданню.

 

На запитання стосовно того, чому до журналістів каналу «17» звернулися майже одночасно, у Сухопутних військах відповіли, що це міг бути збіг обставин.

 

Олексій Кутєпов, водночас, спростував факт свого звернення до Міноборони і повідомив «Детектор медіа», що до журналістів продовжують звертатися з військоматів. «Телефонують та наполегливо викликають. Дзвонять нам та батькам», - зазначив він. Раніше пан Кутєпов заявляв, що особисто він не є противником мобілізації, але «виступає категорично проти брехні, яка надійшла з боку офіційних структур».

 

Нагадаємо, на початку жовтня Олексій Кутєпов опублікував лист, одержаний ним від податкової інспекції, з вимогою задекларувати його доходи. З точки зору журналіста, цей факт пов'язаний із продовженням переслідування медівників, які брали участь у висвітленні акції біля будинку Петра Порошенка.

 

У липні журналіст-розслідувач Жан Новосельцев, якого було звільнено з телеканалу «1+1», повідомив, що планує невдовзі співпрацювати з новим телевізійним проектом - каналом  «17». Водночас він не сказав, кому буде належати каналі і звідки отримуватиме фінансування.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4074
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду