Журналісти каналу «17» заявляють, що їх примусово мобілізують за зйомку флешмобу біля будинку Порошенка

Журналісти каналу «17» заявляють, що їх примусово мобілізують за зйомку флешмобу біля будинку Порошенка

2 Жовтня 2014
6391

Журналісти каналу «17» заявляють, що їх примусово мобілізують за зйомку флешмобу біля будинку Порошенка

6391
Журналісти каналу «17» заявляють, що їх примусово мобілізують за зйомку флешмобу біля будинку Порошенка
Журналісти каналу «17» заявляють, що їх примусово мобілізують за зйомку флешмобу біля будинку Порошенка

Активістам, які провели акцію біля будинку Президента України Петра Порошенка 26 вересня, а також журналістів каналу «17», які висвітлювали подію, надійшли повідомлення про їхню мобілізацію. Про це учасники інциденту розповіли учора в сюжеті телеканалу «112 Україна».

 

26 вересня, у день народження Петра Порошенка, активісти розмалювали білий паркан його заміського будинку в національні кольори, а також «презентували» президентові розфарбовану автомобільну шину та коробку цукерок «Вечірній Київ» з метою нагадати про дані народові обіцянки.

 

 

Журналіст каналу «17» Олексій Кутєпов, який висвітлював акцію, розповів телеканалу «112 Україна», що всі учасники акції і журналісти, які висвітлювали подію, в один день, 1 жовтня, дізналися про те, що їх забирають в армію або «записалися добровольцями в АТО».

 

«Вся історія почалася з того, коли група активістів 26 вересня прибула до стін місця, де проживає наш президент Петро Порошенко. Активісти там влаштували якийсь перформанс, розфарбували у жовто-синій колір його паркан. Особисто я там був присутній як журналіст, який висвітлював ці події. Що сталося після того: кожному, абсолютно кожному, хто брав участь у цій події чи був присутній поруч або на своєму автомобілі, на службовому автомобілі, прийшло повідомлення різним способом про те, що завтра в 8.00 ранку кожен із цих людей має прибути в свій військкомату для відправки до АТО», - розповів пан Кутєпов.

 

Як повідомив Олексій Кутєпов в коментарі «Детектор медіа», учасників акції та медійників насторожило саме те, що повідомлення їм надійшли системно в один день, незважаючи на місця прописки та фактичного проживання.

 

«Це були і дзвінки, які надходили нам та нашим родичам від людей, які представлялися воєнкомами. Безпосередньо наш оператор Костянтин Голубчик одержав повістку. Вручати повістку до дому журналіста каналу "17" Жана Новосєльцева в Харкові, де живуть його батьки, прийшов майор. Зробити це не вдалося, тому що родичі не забрали повістку - адже за законом прийняти її повинні лише військовозобов'язані. Але найбільш цікава історія сталася зі мною. Я не військовозобов'язаний, і повістка мені не може прийти за законом, оскільки немає мобілізації (ще вчора Андрій Лисенко заявляв про те, що 4-ї хвилі мобілізації не буде). Заступник комісара Яготинського району, в місті Яготин, де я не проживаю і не прописаний вже 10 років, о 20.00 подзвонив моїм батькам і попросив мій номер телефону, повідомивши, що я «записався добровольцем в АТО». Хоча я цього не робив», - повідомив пан Кутєпов.

 

Про ситуацію журналісти розповіли у сюжеті  телеканалу «112 Україна»

 

Журналіст також зазначив, що географія одержання повідомлень від військоматів - досить обширна. «Харків, Житомир, Київ, Яготин, Західна Україна, Київська область, населений пункт Тарасівка. Чому це робиться у терміновому порядку і представники військоматів вважають за нормальне звертатися до наших батьків до місць, де ми не проживаємо вже багато років? Виникає враження, що вони просто роблять це у будь-який зручний спосіб за наказом, який надійшов», - припустив Кутєпов.

 

За словами журналіста, особисто він не є противником мобілізації, але виступає категорично проти брехні, яка надійшла з боку офіційних структур. «Всіх людей, яким надійшли повідомлення про мобілізацію, об'єднує одна подія: це присутність на акції під будинком Петра Порошенка в день його народження. Особисто я не розділяю їхніх переконань і дій - і перебував там як журналіст, який висвітлював подію. Знаю, що там також були присутні знімальні групи "1+1" та 5-го каналу. І, якщо "1+1" показав сюжет про акцію в рамках програми "ТСН-Особливе", то журналісти 5-го просто прибули на місце події (цей факт зафіксовано на моєму відеорегістраторі), не знаю, чи знімали щось, але сюжет про це не вийшов», - наголосив Олексій Кутєпов.

 

Журналісти каналу «17» також припускають, що методи, застосовані до них, можуть також бути пов'язані із фільмом-розслідуванням про те, чи належить Петру Порошенку заводі «Ленінська кузня», який виробляє електронагрівачі для води, а також випускає і продає в зону АТО зброю.

 

Голова Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) Юрій Луканов висловив свою позицію з цього приводу. «Цікава ситуація. Якщо вірити журналістам,то влада вирішила мобілізувати до армії тих, ким вона невдоволена. І що тут зробиш? Не скажеш же їй: журналісти особи недоторкані, чіпати їх не можна. Адже журналісти такі самі громадяни і якщо треба,то батьківщина може покликати на війну. Таким чином можна зводити рахунки з незгодними», - написав він на своїй сторінці у Facebook.

 

За повідомленнями журналістів, сьогодні, 2 вересня, о 12.00 вони мають намір провести прес-конференцію біля Адміністрації Президента у Києві з приводу одержання ними та учасниками минулої акції повісток.

 

«Детектор медіа» звернулась до Міністерства оборони України з приводу інциденту.

 

Нагадаємо, у липні журналіст-розслідувач Жан Новосельцев, якого було звільнено з телеканалу «1+1», повідомив, що планує невдовзі співпрацювати з новим телевізійним проектом - 17-м каналом. Водночас він не сказав, кому буде належати каналі і звідки отримуватиме фінансування.

 

Журналіст із 4 квітня перебував у відпустці в зв'язку зі службовим розслідуванням, причиною якого стали підозри в співпраці ведучого з іншими медіакомпаніями («Гром.TV», канал «112»), обвинувачення МВС у зв'язках пана Новосельцева і його проекту Гром.TV з екс-міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком та медіаменеджером Віктором Зубрицьким, якого нове керівництво МВС пов'язувало з колишнім міністром Віктора Януковича.  Як повідомили на каналі, такі дії Жана Новосельцева суперечать цінностям компанії «1+1 Медіа».

 

У липні Жан Новосельцев з'явився у сюжеті російського каналу «Россия24», у якому стверджував, що інший колишній український журналіст, нині політичний біженець Анатолій Шарій піддавався в Україні репресіям і утискам.

 

У відповідь на зауваження друзів про те, що він повинен усвідомлювати, телеканалу якої репутації він дає коментар, Жан Новосельцев повідомив: «Зовсім скоро в Україні з'явиться новий ресурс - 17 канал. Його суть проста як двічі два (не плутати з 1+1): об'єктивність і обов'язково, як мінімум, дві діаметрально протилежних сторони в матеріалах.  Коли то це було правилом для всіх. Зараз цей постулат, здається залишився лише рунами, видряпаними на скелі. Нічого, відкопаємо правду. раз був новатором стану і телеархеологом. Поки ще сайт ТК 17 працює в тестовому режимі».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6391
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Переживаю
3499 дн. тому
Николаю респект за видео! Ну что скажешь демократия в действии
Дима
3500 дн. тому
ну че свобода слова и все такое?думали что можно будет при новом президенте все что угодно делать!?а фиг Вам)))как было...так и дальше будет!Какой бы царь на троне не сидел, народу все время будет плохо!!!
Николай
3500 дн. тому
а вот и само видео в котором рассказывают журналисты про повестки и добровольный призыв https://www.youtube.com/watch?v=F4BTIwK3Zno
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду