Нацрада відмовила НРКУ в скасуванні п’яти попереджень і дала місяць на усунення порушень

Нацрада відмовила НРКУ в скасуванні п’яти попереджень і дала місяць на усунення порушень

17 Вересня 2014
3379
17 Вересня 2014
17:46

Нацрада відмовила НРКУ в скасуванні п’яти попереджень і дала місяць на усунення порушень

3379
Нацрада відмовила НРКУ в скасуванні п’яти попереджень і дала місяць на усунення порушень
Нацрада відмовила НРКУ в скасуванні п’яти попереджень і дала місяць на усунення порушень

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення відмовила Національній радіокомпанії України (НРКУ) в скасуванні п'яти санкцій «оголошення попередження». Відповідне рішення Нацрада ухвалила на засіданні 17 вересня на підставі позапланової перевірки компанії.

 

Перевірка НРКУ встановила, що компанія не в повній мірі усунула порушення, які стали підставою для застосування санкції. Раніше НРКУ отримала попередження за порушення умов ліцензії в частині програмної концепції (загальний обсяг мовлення і недотримання обсягів жанрового розподілу), в частині освоєння частотних присвоєнь, потужності передавачів, позивного, а також за невиконання постанови Верховної Ради «Про висвітлення роботи сьомої сесії ВРУ», вимог законів «Про державне замовлення» та «Про телебачення і радіомовлення», «Про висвітлення роботи органів державної влади».

 

Перевірка зафіксувала відхилення від програмної концепції в жанровому розподілі, зменшення загального обсягу мовлення та обсягу власних і вітчизняних програм, а також відсутність трансляції сесій Верховної Ради.

 

Перший заступник генерального директора НРКУ Анатолій Табаченко запевнив Нацраду, що сесії парламенту транслюються, але пленарного засідання не було в день проведення моніторингу (17 липня). А зміни програмної концепції він пояснив збільшенням інформаційних програм, у яких висвітлювалися події в Україні, що почалися в лютому 2014 року, а також запуском нового патріотичного музичного радіопроекту «Пісні, що єднають. Пісні єдиної країни», яку НРКУ вважає культурно-мистецькою, а Нацрада - розважальною.

 

Невідповідність обсягів мовлення програм УР-1 та УР-3, згідно з поясненням керівництва НРКУ, спричинено несвоєчасним увімкненням передавальних засобів КРРТ.

 

Крім того, перевірка встановила порушення закону «Про телебачення і радіомовлення», оскільки в програмі «Збережемо здоров'я», яка транслювалася на правах реклами, Нацрада зафіксувала рекламну інформацію харчового продукту «Лактомарин», що містила «вислови стосовно можливої лікувальної дії, а також визнання і поради, пов'язані з лікуванням і полегшенням умов перебігу захворювань після прийняття означеного препарату».

 

На думку керівництва НРКУ, в рекламній інформації «Лактомарину» було дотримано всіх вимог законодавства. «Йшлося про дієтичне харчування, а не ліки і не БАД», - вважає Анатолій Табаченко.

 

Нацрада також зафіксувала в ефірі УР-1 програми спільного виробництва НРКУ з ТОВ «ТРК "Ера-Радіо"» та ГО «Громадське радіо». Нацрада отримала від НРКУ відповідні угоди про спільне виробництво.

 

Згідно з договором № 3 про спільну діяльність від 04.02.2002 між НРКУ та ТОВ «Телерадіокомпанія "Ера-Радіо"», його метою є спільне створення і видача в ефір на УР-1 циклу радіопрограм відповідно до узгодженої сітки мовлення. За умовами договору НРКУ зобов'язується видавати в ефір виготовлені в результаті співпраці програми, забезпечувати надання послуг, необхідних для виготовлення та трансляції програм, а ТОВ «ТРК "Ера-Радіо"» зобов'язується забезпечити виготовлення спільних програм матеріально-витратними матеріалами, фонограмами музичних творів, інформацією, а також забезпечити пошук та залучення рекламодавців.

 

Згідно з договором про співробітництво № 1/14 від 26.02.2014 між НРКУ та ГО «Громадське радіо» предметом співпраці є спільне створення циклу інформаційно-аналітичних програм для подальшої їх трансляції. За умовами договору ГО «Громадське радіо» спільно з НРКУ створює програми на належному професійному рівні, а НРКУ забезпечує трансляцію цих програм відповідно до узгодженої сітки мовлення.

 

За результатами перевірки Нацрада дійшла висновку, що наявність в ефірі УР-1 програм спільного виробництва з з ТОВ «ТРК "Ера-Радіо"» та ГО «Громадське радіо» не суперечить вимогам закону «Про телебачення і радіомовлення».

 

Голова Нацради Юрій Артеменко поцікавився, скільки в НРКУ працює людей. Анатолій Табаченко відповів, що приблизно 1140.

 

«Чи знаєте ви, що ваш керівник раніше працював на "Ера-радіо"? Невже ваш тисячний колектив не спроможний виробляти власний продукт і змушений домовлятися з "Ера-радіо" про спільне виробництво?», - запитав пан Артеменко.

 

Пан Табаченко відповів, що в НРКУ є угоди про спільне виробництво не лише з «Ера-радіо», а й з «Радіо Свобода» і «Громадським радіо». Він додав, що НРКУ спроможна виробляти контент і сама.

 

«По суті ви віддаєте ефір продукту "Ера-радіо" чи "Громадському радіо". Навіщо тоді тисяча людей? Це ненормально, коли державний канал сам не забезпечує себе контентом, якіснішим за партнерів», - обурився голова Нацради.

 

Зрештою, всі члени Нацради проголосували за відмову НРКУ в скасуванні санкцій «оголошення попередження», застосованих рішеннями Національної ради від 23.03.2001 № 37, від 28.11.2007 № 1706, від 27.02.2008 № 427, від 23.12.2009 № 2532, від 31.08.2011 № 2068, та зобов'язали компанію протягом місяця привести свою діяльність у відповідність до вимог законодавства і чинних ліцензій.

 

У разі невиконання вимог усунення порушень Нацрада може призначити позапланову перевірку, або оголосити попередження, або звернутися до суду про анулювання ліцензій НРКУ.

 

Нагадаємо, в серпні 2011 року Національна радіокомпанія України замість скасування санкції «оголошення попередження» отримала п'яте попередження від Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3379
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду