У Краматорську зник головред комунальної газети – на його місце призначили іншого

У Краматорську зник головред комунальної газети – на його місце призначили іншого

2 Вересня 2014
4252

У Краматорську зник головред комунальної газети – на його місце призначили іншого

4252
У Краматорську зник головред комунальної газети – на його місце призначили іншого
У Краматорську зник головред комунальної газети – на його місце призначили іншого

31 серпня у Краматорську (Донецька область) в.о. головного редактора міської комунальної  газети «Краматорська правда» Андрія Шталя  забрали з дому невідомі, через кілька годин його телефон вимкнувся, і після цього зв'язку з журналістом немає. Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ) з посиланням на колегу пана Шталя, журналіста із Краматорська, який виїхав на проживання до Києва.

 

Факт зникнення в.о. головного редактора газети «Краматорська правда» підтвердила і його дружина Катерина Шталь. «Вдень прийшли двоє людей, один у цивільному, інший - у військовій формі. Андрій вийшов на двір, повернувся дуже схвильований, що з ним рідко буває. Сказав, що має їхати до Красноармійська (Донецька область - ТК) на впізнання, взяв ноутбук, паспорт і пішов. Я телефонувала до нього десь о шостій, він був на шляху в Дніпропетровську область. О сьомій з ним зв'язувався батько, після цього зв'язку не стало», - повідомила жінка.

 

Дружина головреда звернулася в міліцію, правоохоронці зняли відбитки пальців і зафіксували факт зникнення.

 

Один з тих невідомих, які забрали журналіста, нібито був з батальйону «Днепр-1», стверджує джерело НСЖУ.

 

Андрій Шталь працював у газеті «Краматорська правда» понад 20 років, у липні був призначений в. о. головного редактора. На порталі «Стихи.ру» Андрій Шталь публікував вірші, у яких  різко виступав проти Євромайдану («Молились на Майдане бесы»), закликав знищувати вояків АТО, Нацгвардії, і погрожував: «Но у нас в запасе есть патроны, А у них в запасе есть гробы». Водночас ставлення до ДНР у нього також було критичним. Після звільнення Краматорська від терористів головред писав вірші із закликами зупинити АТО, а також знущався над патріотично налаштованими українцями, лякаючи економічним крахом країни.

 

Як розповідають колеги Андрія Шталя, він залишався працювати у газеті під час окупації терористами ДНР, висвітлював події, що відбувалися в місті. За «підтримку» ДНР громадськість його засуджувала. Водночас, чиновник з міськвиконкому, який попросив його не називати, каже, що пан Шталь був професійним журналістом, готовим висвітлювати будь-які події та іти на ризик. Коли місто звільнила українська армія, Андрія Шталя неодноразово викликали до слідчих, кажуть, звинувачували в співпраці з терористами.

 

«Але ж від нього вимагали ДНРівці показувати сторінки газети, він відмовився, бо сказав, що це цензура. Так, він узяв інтерв'ю у відомого бойовика Бабая, але ж завдяки його інтерв'ю громадськість дізналася, хто він такий. Добре це чи погано, я не знаю. Він мав власну думку щодо цих подій. Але ситуація неоднозначна. Коли повернулися «господарі», які повиїжджали з Краматорська, то почали звинувачувати Андрія Шталя, брутально з ним поводитися», - стверджує джерело  в міськраді.

 

Як розповіли колеги, 2 вересня на апаратній нараді колективу «Краматорської правди» було представлено нового редактора - Віру Шелест.

 

Нагадаємо, 18 червня в Маріуполі (Донецька область) шестеро осіб у цивільному одязі, з автоматами і в масках побили й викрали редактора газет «Вестник Приазовья» та «Хочу в СССР» Сергія Долгова, а всю оргтехніку, що належить «Вестнику Приазовья», вилучили. Редакція пов'язує викрадення пана Долгова з виданням «Хочу в СССР», яке нещодавно почали продавати в Києві та яке, за свідченням читачів, має відверто антиукраїнський зміст. Колеги Сергія Долгова також висловили припущення, що його могли викрасти спецпризначенці з маріупольського батальйону «Азов».

 

У прес-центрі СБУ «Детектор медіа» повідомили, що СБУ не затримувала Сергія Долгова та не вилучала редакційну оргтехніку. Пізніше заступник командира батальйону «Азов» зі зв'язків з громадськістю Ігор Мосійчук заявив, що батальйон спеціального призначення «Азов» не має стосунку до викрадення чи арешту редактора газет «Вестник Приазовья» і «Хочу в СССР» Сергія Долгова.

 

«Детектор медіа»

Фото - сайт Андрія та Катерини Шталь

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4252
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду