detector.media
02.09.2014 17:30
У Краматорську зник головред комунальної газети – на його місце призначили іншого
У Краматорську зник головред комунальної газети – на його місце призначили іншого

31 серпня у Краматорську (Донецька область) в.о. головного редактора міської комунальної  газети «Краматорська правда» Андрія Шталя  забрали з дому невідомі, через кілька годин його телефон вимкнувся, і після цього зв'язку з журналістом немає. Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ) з посиланням на колегу пана Шталя, журналіста із Краматорська, який виїхав на проживання до Києва.

 

Факт зникнення в.о. головного редактора газети «Краматорська правда» підтвердила і його дружина Катерина Шталь. «Вдень прийшли двоє людей, один у цивільному, інший - у військовій формі. Андрій вийшов на двір, повернувся дуже схвильований, що з ним рідко буває. Сказав, що має їхати до Красноармійська (Донецька область - ТК) на впізнання, взяв ноутбук, паспорт і пішов. Я телефонувала до нього десь о шостій, він був на шляху в Дніпропетровську область. О сьомій з ним зв'язувався батько, після цього зв'язку не стало», - повідомила жінка.

 

Дружина головреда звернулася в міліцію, правоохоронці зняли відбитки пальців і зафіксували факт зникнення.

 

Один з тих невідомих, які забрали журналіста, нібито був з батальйону «Днепр-1», стверджує джерело НСЖУ.

 

Андрій Шталь працював у газеті «Краматорська правда» понад 20 років, у липні був призначений в. о. головного редактора. На порталі «Стихи.ру» Андрій Шталь публікував вірші, у яких  різко виступав проти Євромайдану («Молились на Майдане бесы»), закликав знищувати вояків АТО, Нацгвардії, і погрожував: «Но у нас в запасе есть патроны, А у них в запасе есть гробы». Водночас ставлення до ДНР у нього також було критичним. Після звільнення Краматорська від терористів головред писав вірші із закликами зупинити АТО, а також знущався над патріотично налаштованими українцями, лякаючи економічним крахом країни.

 

Як розповідають колеги Андрія Шталя, він залишався працювати у газеті під час окупації терористами ДНР, висвітлював події, що відбувалися в місті. За «підтримку» ДНР громадськість його засуджувала. Водночас, чиновник з міськвиконкому, який попросив його не називати, каже, що пан Шталь був професійним журналістом, готовим висвітлювати будь-які події та іти на ризик. Коли місто звільнила українська армія, Андрія Шталя неодноразово викликали до слідчих, кажуть, звинувачували в співпраці з терористами.

 

«Але ж від нього вимагали ДНРівці показувати сторінки газети, він відмовився, бо сказав, що це цензура. Так, він узяв інтерв'ю у відомого бойовика Бабая, але ж завдяки його інтерв'ю громадськість дізналася, хто він такий. Добре це чи погано, я не знаю. Він мав власну думку щодо цих подій. Але ситуація неоднозначна. Коли повернулися «господарі», які повиїжджали з Краматорська, то почали звинувачувати Андрія Шталя, брутально з ним поводитися», - стверджує джерело  в міськраді.

 

Як розповіли колеги, 2 вересня на апаратній нараді колективу «Краматорської правди» було представлено нового редактора - Віру Шелест.

 

Нагадаємо, 18 червня в Маріуполі (Донецька область) шестеро осіб у цивільному одязі, з автоматами і в масках побили й викрали редактора газет «Вестник Приазовья» та «Хочу в СССР» Сергія Долгова, а всю оргтехніку, що належить «Вестнику Приазовья», вилучили. Редакція пов'язує викрадення пана Долгова з виданням «Хочу в СССР», яке нещодавно почали продавати в Києві та яке, за свідченням читачів, має відверто антиукраїнський зміст. Колеги Сергія Долгова також висловили припущення, що його могли викрасти спецпризначенці з маріупольського батальйону «Азов».

 

У прес-центрі СБУ «Детектор медіа» повідомили, що СБУ не затримувала Сергія Долгова та не вилучала редакційну оргтехніку. Пізніше заступник командира батальйону «Азов» зі зв'язків з громадськістю Ігор Мосійчук заявив, що батальйон спеціального призначення «Азов» не має стосунку до викрадення чи арешту редактора газет «Вестник Приазовья» і «Хочу в СССР» Сергія Долгова.

 

«Детектор медіа»

Фото - сайт Андрія та Катерини Шталь

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY