Затримані стрингери «112 Україна» мали темник для пошуку негативу про українських військових - прес-офіцер «Кривбасу»

Затримані стрингери «112 Україна» мали темник для пошуку негативу про українських військових - прес-офіцер «Кривбасу»

7 Серпня 2014
4698

Затримані стрингери «112 Україна» мали темник для пошуку негативу про українських військових - прес-офіцер «Кривбасу»

4698
Затримані стрингери «112 Україна» мали темник для пошуку негативу про українських військових - прес-офіцер «Кривбасу»
Затримані стрингери «112 Україна» мали темник для пошуку негативу про українських військових - прес-офіцер «Кривбасу»

Прес-офіцер батальйону територіальної оборони «Кривбас» (БТО) Андрій Міхейченко спростував заяви трьох затриманих в зону АТО стрингерів каналу «112 Україна» Романа Гнатюка, Сергія Белоуса і Сергія Бойка про жорстоке поводження з ними, а також повідомив про підстави для затримання цих журналістів. Про це він написав у своїй сторінці у Facebook.

 

Прес-офіцер підтвердив, що стрингерів каналу «112 Україна» дійсно затримали бійці батальйону «Кривбас».  «У наслідок появи в ЗМІ недостовірної інформації про затримання 40-м батальйоном територіальної оборони "Кривбас" журналістів каналу "112 Україна" вважаємо за необхідне прояснити ситуацію. В даний час з охопленого вогнем Донецька виїжджають десятки тисяч людей, в тому числі - жінки і діти. Але в колони біженців впроваджуються і ті, хто співпрацював з терористами або брав участь у їх злочинної діяльності. Не рідко зустрічаються і кримінальні елементи. Тому бійці батальйону "Кривбас" з особливою пильністю перевіряють всіх проїжджаючих через блокпости, затримуючи підозрілих осіб. Три молодих людини, що називалися журналістами телеканалу «112 Україна», пересувалися на таксі і були затримані у зв'язку з тим, що на фотографії в паспорті одного з них не було штампу встановленого зразка», - повідомив Андрій Міхейченко.

 

Прес-офіцер також повідомив, що під час обшуку у журналістів був виявлений темник з переліком сюжетів для каналу. «В ході огляду у них були виявлені записи інтерв'ю Ігоря Стрєлкова (Гіркин), а також своєрідний темник із зазначенням пріоритетних завдань для зйомки, наприклад: "Пияцтво в українській армії", "Руйнування житлових будинків українськими військами" і т.п. Журналісти пояснили, що за завданням редактора виїхали знімати табір біженців, після чого самостійно шукали теми для зйомки. Матеріали повинні були відправлятися редактору, який далі розпоряджався б ними на власний розсуд», - стверджує прес-офіцер «Кривбасу».

 

Він також зазначив, що, оскільки БТО «Кривбас» не є структурним підрозділом Міністерства внутрішніх справ і не може проводити слідчі дії, затримані були передані компетентним органам в Маріуполі (Донецька область) разом з речами. «Ніяких заходів фізичного і морального впливу до затриманих не застосовувалося, руки їм не зв'язувалися, тому що в цьому не було необхідності. Всі скарги на грубе ставлення є надуманими і необґрунтованими», - заявив пан Міхейченко.

 

У відповідь журналіст «112 Україна» Роман Гнатюк заперечив, що у нього був темник із завданнями редакції з дискредитації української армії. Про це він заявив в ефірі телеканалу: «Це неправда. Ніякого подібного ​​темника у нас не було і бути не могло ... Я весь час працюю в телефонному режимі або на мейл. Тому редакційного завдання, роздрукованого або навіть написаного від руки, у мене не було і бути не могло».

 

Водночас журналіст-фрілансер Сергій Белоус, який співпрацює із проросійським сербським виданням «Печат» повідомив,  що у нього з собою був блокнот з його власними нотатками, яким дуже зацікавилися військові. 6 серпня під час прес-конференції у Дніпродзержинську (Дніпропетровська область) він також заявив, що невідомі забрали у них під час затримання техніку і гроші.

 

Нагадаємо, радник губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського Микола Колесник, який курує батальйон територіальної оборони «Кривбас», заявив, що бійці батальйону могли затримати стримера телеканалу «112 Україна» Романа Гнатюка помилково.

 

6 серпня міліція заявила, про відкриття кримінальне провадження за фактом викрадення Романа Гнатюка, Сергія Бойка та Сергія Белоуса за статтею 146 Кримінального кодексу України (незаконне позбавлення волі).

 

За повідомленням каналу «112 Україна», зв'язок із Романом Гнатюком пропав 1 серпня, коли він прямував на місце падіння літака «Малайзійських авіаліній» на Донеччині для висвітлення роботи експертів ОБСЄ. Він мав акредитацію самопроголошеної «Донецької народної республіки».Того ж дня про зникнення свого співробітника Сергія Белоуса повідомив сербський тижневик «Печат», що має проросійське спрямування.

 

5 серпня прес-служби Національної гвардії України та АТО спростували повідомлення про ймовірне затримання трьох представників ЗМІ бійцями Нацгвардії. Прес-офіцер АТО Олексій Дмитрашківський заявив, що Роман Гнатюк не отримав акредитацію для роботи в зоні АТО.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4698
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вероника
3520 дн. тому
как говорят: плохие отмазки тоже- отмазки...конечно очень печально что у нас происходит в стране...
Береза
3520 дн. тому
Понравилось "Всі скарги на грубе ставлення є надуманими і необґрунтованими")) Хотите сказать, что они все выдумали?) ну-ну... Надеюсь мы все узнаем правду, хотя и так все ясно
Николай
3520 дн. тому
Ну начинается...что еще придумают в свое оправдание?Скажите Вам журналисты мешают работать?нет...так и Вы не мешайте им показывать правду!!!
Петрик
3520 дн. тому
Самые даунские отмазки из слышимых мною за всю жизнь! Что за бред вообще? Журналисты имеют право снимать ВСЕ, что не содержит конф. инфы! О чем речь???? Кривбас расформировать или провести кадровую чистку!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду