Нацрада оголосила попередження радіо «Вести» за запуск без погодження з регулятором

Нацрада оголосила попередження радіо «Вести» за запуск без погодження з регулятором

18 Липня 2014
4611

Нацрада оголосила попередження радіо «Вести» за запуск без погодження з регулятором

4611
Нацрада оголосила попередження радіо «Вести» за запуск без погодження з регулятором
Нацрада оголосила попередження радіо «Вести» за запуск без погодження з регулятором

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження трьом радіокомпаніям, які змінили позивний і програмну концепцію з «Радіо 24» на радіо «Вести» (входить до медіахолдингу Ігоря Гужви «Мультимедіа-інвест груп»), не переоформивши перед цим ліцензій. Відповідні рішення Нацрада ухвалила на засіданні 17 липня.

 

Попередження отримали ТОВ «Телерадіовидавнича компанія "Мастер"» (м. Харків), ТОВ «ТРК "Світ"» (м. Дніпропетровськ) і ТОВ «ТРК "Дивосвіт"» (м. Київ, ліцензії на мовлення в Києві та Севастополі).

 

У Нацраді вважають що радіокомпанії порушили ч. 7 ст. 27 і ч. 8 ст. 28 закону «Про телебачення і радіомовлення.

 

Регуляторний орган дав компаніям тиждень на виправлення порушень, а саме на повернення до попередніх позивного («Радіо 24») і програмної концепції. Спершу Нацрада хотіла дати на усунення порушень лише добу, але зважила на пропозицію заступника голови Нацради Григорія Шверка змінити термін на тижневий.

 

Юрист радіо «Вести» Олена Водолажко повідомила на засіданні, що радіокомпанії подали документи на переоформлення ліцензій ще наприкінці лютого, відповідні зміни позивного і програмної концепції були заплановані на кінець березня. Але в той час Нацрада якраз перестала працювати.

 

«Ми взяли на себе ризик запустити новий формат радіостанцій. Раніше була звичайна музика, нині формат став інформаційним, слухачі отримали можливість мати доступ до радіо, яке цілодобово оповідало про ті події, які відбувалися в державі», - сказала юрист.

 

Члени Нацради зауважили, що в «Радіо 24» не був суто музичний формат.

 

До речі, в порядку денному засідання Нацради 17 липня планувалися до розгляду якраз заяви радіокомпаній про переоформлення ліцензій, а не результати перевірок. Але під час самого засідання питання переоформлення не піднімалося - проекти рішень одразу передбачали санкції.

 

Григорій Шверк порадив компаніям виправити порушення (тобто повернутися до попередніх позивного і програмної концепції), після чого знову подати заяви на переоформлення, які Нацрада обіцяє швидко розглянути.

 

«Ви взяли на свій ризик і поміняли позивний і концепцію, тепер будете нести відповідальність», - заявив голова Нацради Юрій Артеменко.

 

Нагадаємо, влітку 2013 року стало відомо, що компанія «Мультимедіа-інвест груп» Ігоря Гужви готується до купівлі активів на ринку радіо. У вересні 2013-го «Мультимедіа-інвест груп» викупила в медіа холдингу UMH group (УМХ) три компанії, що володіють чотирма частотами: у Києві (104,6 МГц), Харкові (100,5 МГц), Дніпропетровську (107,7 МГц) і в Севастополі (87,7 МГц). На цих частотах мовило «Радіо 24» - проект ТРК «Люкс», який у деяких містах розвивався в партнерстві з УМХ.

 

28 лютого «Радіо 24» було вимкнено з ефіру на чотирьох частотах, і розпочалося тестове мовлення радіо «Вести». У зв'язку із передачею частот колектив «Радіо 24» виступив із заявою, у якій застеріг своїх слухачів «про ту брехню, яка вже завтра буде литися на частоті, де ще вчора була правда і тільки факти». На звинувачення в можливому поширенні необ'єктивної інформації керівник холдингу «Мультимедіа-інвест груп» Ігор Гужва зауважив, що не варто судити радіо, яке ще не вийшло у ефір.

 

18 березня, о 12.00 радіо «Вести» почало цілодобове мовлення в чотирьох містах - Києві (104,6), Харкові (100,5), Дніпропетровську (107,7) і Севастополі (87,7).

 

17 липня Нацрада скасувала (визнала таким, що не відбувся) конкурс на 28 радіочастот, на який найбільше заявок подали НРКУ і радіо «Вести». У Нацраді заявили, що конкурс був несправедливим і в ньому вбачалися ознаки монополізації: під час прийому заявок неофіційно відхилялися компанії, які не були потрібні, а приймалися заявки від компаній, які наближені до колишнього керівництва держави, і від НРКУ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4611
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Qcumber
3541 дн. тому
Роблять так само, як і попередній склад Нацради з каналом ТВА. Шкода, що так: змінились політики, а життя залишилось без змін. :(
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду