Журналіст Роман Бочкала виклав у Facebook докази обстрілу України з території РФ (ВІДЕО, ДОПОВНЕНО)

Журналіст Роман Бочкала виклав у Facebook докази обстрілу України з території РФ (ВІДЕО, ДОПОВНЕНО)

17 Липня 2014
5036

Журналіст Роман Бочкала виклав у Facebook докази обстрілу України з території РФ (ВІДЕО, ДОПОВНЕНО)

5036
Журналіст Роман Бочкала виклав у Facebook докази обстрілу України з території РФ (ВІДЕО, ДОПОВНЕНО)
Журналіст Роман Бочкала виклав у Facebook докази обстрілу України з території РФ (ВІДЕО, ДОПОВНЕНО)

Журналіст телеканалу «Інтер» Роман Бочкала, який наразі перебуває на Сході України, виклав у Facebook докази обстрілу України реактивними установками «Град» із території Російської Федерації.

 

«Дві установки ведуть вогонь в районі села Гуково Ростовської області. Місцеві жителі та їхні гості, судячи з коментарів за кадром, з Чити і Норильська, здивовані, але, в цілому, спокійні. Мабуть, залп не перший», - написав Роман Бочкала на своїй сторінці в Facebook.

 

Для підтвердження факту стрільби він також запропонував ознайомитися з картою та фото-скріном географічної точки, звідки проводилася аматорська зйомка.

 

 

 

Як повідомив Роман Бочкала в коментарі «Детектор медіа», відео йому надіслали користувачі соцмережі, які побачили їх на каналах YouTube. «Я не знаю, були це росіяни чи українці - за профілем у Facebook це буває важко визначити. Вони надіслали мені два посилання на відео, карту, скріншоти з Google Maps, і попросили мене опублікувати цю інформацію, тому що впевнені, що мене прочитають», - зазначив журналіст.

 

Роман Бочкала також висловив подив тим, що у жителів Гукова взагалі була можливість задокументувати факт обстрілу на відео. «Коли трапляються подібного роду речі, навколо усього району, як правило, створюється кільце оточення. Хоча, судячи з закадрових реплік, місцеві жителі вже звикли до такого явища», - повідомив він.

 

Журналіст також зазначив, що, проаналізувавши відео, можна зробити висновки, коли саме та за яких обставин вони були відзняті. «В одному з роликів видно, що людина, яка знімала, не була готова до початку стрільби - вона або біжить, або не встигає виставити кадр. Кличе дітей виходити з ріки та їхати додому. В іншому ж стрільба починається суто в момент, коли вмикається камера. Тобто, людина стояла і чекала - чи-то на чергову серію залпів, чи-то навіть знала, о котрій годині почнуть стріляти», - припустив Роман Бочкала.

 

Він повідомив, що район, звідки лунали постріли, покривав сектор, де на той момент знаходилися позиції українських військ. «Обстріл був направлений до сторони Свердловська, що підтверджували й самі жителі міста. Мені писали, що день назад по Свердловську був здійснений обстріл», - зазначив пан Бочкала.

 

 

 

 

Як повідомляє «Українська правда», спільнота «Євромайдан» зберегла відео обстрілу на своєму каналі на випадок, якщо його видалять з YouTube.

 

Україна шукає підтвердження фактів, зафіксованих на відео про обстріл України з території РФ, щоб використовувати їх у судових позовах. Про це на брифінгу 17 липня заявив речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко, повідомляє «Укрінформ».

 

«Все відео, яке матиме фактологічне підтвердження, обов'язково буде використовуватися під час судових засідань», - сказав пан Лисенко.

 

За його словами, оприлюднені відеоролики про використання РСЗВ «Град» для обстрілу України з території Росії перевіряються спеціалістами. «Зараз іде робота над тим, щоб проаналізувати відео, яке виклали вчора в інтернеті з приводу вогню з установок «Град», та зрозуміти, чи дійсно це робилося з території РФ», - зазначив речник.

 

Нагадаємо, 8 липня в Луганській області військовий журналіст, репортер телеканалу «Інтер» Роман Бочкала та оператор «Інтера» Василь Меновщиков разом з українськими військовими потрапили під мінометний обстріл терористів. Журналіст отримав травми внаслідок падіння з висоти, оператор не постраждав.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5036
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду