Комісія з журналістської етики розглянула скаргу каналу «112 Україна» на «Громадське ТБ»

Комісія з журналістської етики розглянула скаргу каналу «112 Україна» на «Громадське ТБ»

16 Липня 2014
3832

Комісія з журналістської етики розглянула скаргу каналу «112 Україна» на «Громадське ТБ»

3832
Комісія з журналістської етики розглянула скаргу каналу «112 Україна» на «Громадське ТБ»
Комісія з журналістської етики розглянула скаргу каналу «112 Україна» на «Громадське ТБ»

До Комісії з журналістської етики (КЖЕ) звернулись представники каналу «112 Україна», стверджуючи, що програма колег з телеканалу «Громадське ТБ» містить висловлювання, які є свідомим нехтуванням Кодексу етики українського журналіста, порушують ділову репутацію ТОВ ТРК «112-ТВ» та є несумісними з професійною журналістикою. КЖЕ винесла свій вердикт з цього приводу, повідомляє офіційний сайт Комісії.

 

У скарзі йдеться про ефір «Громадського ТБ» від 31 березня, у якому ведуча під час інтерв'ю двічі згадала про причетність до каналу «112 Україна» колишнього міністра МВС Віталія Захарченка: одному випадку - у формі запитання «Чи знаєте ви, що канал належав міністру МВС Захарченко»,  в іншому - у формі твердження «Канал тісно пов'язаний із Захарченком».

 

КЖЕ повідомляє, що розгляд скарги відбувався без врахування точки зору представників «Громадського ТБ», які не знайшли можливості відповісти на неодноразові запити Комісії та надати власну точку зору щодо закидів каналу «112 Україна». 

 

Під час розгляду скарги Комісія з'ясувала, що ефір «Громадського ТБ» справді містить ознаки порушення п. 9 кодексу етики українського журналіста: «Факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного. Неприпустимим є розповсюдження інформації, що містить упередженість чи необґрунтовані звинувачення».

 

Водночас Комісія заявляє, що не може погодитися із твердженням, що згаданий ефір є «несумісним з професійною журналістикою». КЖЕ зазначає, що в Україні журналісти не мають змоги говорити про власників та афілійованих осіб, посилаючись суто на дані державних реєстрів та заяви офіційних власників, адже реальних механізмів забезпечення прозорості власності медіа в країні не існує.

 

«Ми вважаємо, що нинішня ситуація має причини і в українському законодавстві. Роками політики не відгукувалися на вимоги громадськості і не ухвалювали закону про прозорість медіавласності. Небажання політиків проявлялось у використанні корупційних схем у медійному бізнесі, можливості приховати реальних власників медіа ресурсів»,  - цитує Комісія нещодавню (23.05.2014) заяву Незалежної медіапрофспілки України, Інституту масової інформації, ГО «Детектор медіа» та Інституту медіа права.

 

Замовчування опосередкованої інформації про власність державних чиновників в медіасфері (особливо посилаючись на Кодекс етики) стало би фактичною самоцензурою, вказує Комісія.

 

Втім, Комісія закликає колег з «Громадського ТБ» та інших ЗМІ під час оприлюднення підозр щодо причетності медіа до тих чи інших державних чиновників посилатися на відповідні дані власних чи інших журналістських розслідувань або ж моніторинг прихильності медіа до політичних сил, що могло би підтвердити відповідну інформацію.

 

Прикладом такого розслідування КЖЕ називає публікацію проекту «Наші Гроші» - «Лабіринт Захарченка», яка не стверджує, що «Канал тісно пов'язаний із Захарченком», але аргументує наявність підстав для такого припущення. «На жаль, посилання на такі дані в ефірі "Громадського ТБ"  не пролунало», - констатує Комісія.

 

Підсумовуючи розгляд скарги, Комісія ухвалила рішення про оголошення колегам з «Громадського ТБ» дружнього попередження та закликала з більшою увагою ставитися до звинувачувальних формулювань. Рішення КЖЕ підписав голова Комісії Володимир Мостовий.

 

Нагадаємо, права власності на телеканал «112 Україна» учасники ринку неодноразово приписували Віталію Захарченку. Однак керівник і офіційний співвласник каналу Андрій Подщипков завжди стверджував, що канал належить йому.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3832
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
сведомый
3589 дн. тому
Вообще вот так посмотришь, то у нас каждый канал должен извиняться за такие поступки, но почему то про такое не разу не слышал. видать 112 за то время, что он работает в эфире, составил конкуренцию для нынешних СМИ и они теперь так и пытаются сделать пакость...
1
3590 дн. тому
А че й то 112й так не хочет чтоб его ассоциировали с Захарченко? Воспевали ведь во всю и и всю компашку Вити-беглого. А теперь вот тебе вдруг: "мы ему не принадлежим". Может и правильно судить о принадлежности взависимости от того кого "миньетит" каждое определенное СМИ? !!!
Интересующийся
3590 дн. тому
Зачем говорить, если не уверены? Нормальный канал. Видно, что пытаются быть достоверными, так нет же надо испоганить!
Папуга
3590 дн. тому
Очень "профессионально" поступили на "Громадськом ТБ") Если уж ляпнули, то доказывайте или извиняйтесь, но в любом случае отвечайте за свои слова
user
3590 дн. тому
я думаю что не только у нас в стране не известно кто владелец того или иного медиа ресурса. Но понравилась фраза: Комісія ухвалила рішення про оголошення колегам з «Громадського ТБ» дружнього попередження ))) а что они еще могут сделать кроме этого? да вобщем ничего)))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду