«Батьківщина» могла б підтримати представника громадськості в Нацраді – експерти

«Батьківщина» могла б підтримати представника громадськості в Нацраді – експерти

20 Травня 2014
3736

«Батьківщина» могла б підтримати представника громадськості в Нацраді – експерти

3736
«Батьківщина» могла б підтримати представника громадськості в Нацраді – експерти
«Батьківщина» могла б підтримати представника громадськості в Нацраді – експерти

Медійні експерти пов'язують відсутність кандидатури в члени Нацради з питань телебачення і радіомовлення від фракції ВО «Батьківщина» тим, що у фракції немає єдності в цьому питанні. Таку думку на прес-конференції 20 травня висловила Тетяна Котюжинська, секретар Національної спілки журналістів України, кандидат на посаду члена Нацради, підтриманий 13 медійними організаціями-учасниками Меморандуму щодо обрання членів Нацради.

 

«Логічно припустити, що у фракції стільки груп впливу, що немає рішення. Очевидно, фракція буде приймати рішення перед голосуванням. Тому є сенс говорити про те, щоб вони приймали рішення на основі чесних рекомендацій Комітету з питань свободи слова і на основі не квотного принципу, а принципу забезпечення діяльності Нацради як незалежного регуляторного органу, а не органу лобіювання чи покарання», - наголосила пані Котюжинська.

 

«Хочеться думати, що «Батьківщина» вирішила піти шляхом підтримки громадських висуванців», - додала Катерина М'ясникова, виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників, ще один кандидат на посаду члена Нацради, підтриманий учасниками меморандуму 13 медійних організацій.

 

Учасники меморандуму: Костянтин Грицак, Тарас Шевченко, Оксана Приходько, Катерина М'ясникова, Тетяна Попова, Тетяна Котюжинська

 

Відсутність кандидата від фракції Комуністичної партії України, на думку пані М'ясникової, пояснюється тим, що КПУ зараз узагалі не бере участі в голосуванні і фактично саботує роботу Верховної Ради.

 

Водночас джерело «Детектор медіа», наближене до процесу висування кандидатів, стверджує, що фракції та депутатські групи вже розподілили між собою за квотними принципом місця в парламентській четвірці Верховної Ради. За даними джерела, найвірогіднішими кандидатами на посади членів Нацради є Ольга Герасим'юк від фракції УДАР (її також висуває Національна спілка журналістів України і «Європейська медіаплатформа»), Ростислав Мартинюк від фракції ВО «Свобода», Олег Черниш від депутатської групи «Економічний розвиток» і Марія Бурмака, висунута ГО «Всеукраїнська асоціація телеглядачів», яку підтримуватиме фракція ВО «Батьківщина» за протекцією Миколи Княжицького.

 

Нагадаємо, що 7 травня було припинено повноваження чотирьох членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, призначених Верховною Радою України: Євгена Баранова, Ірини Опілат, Миколи Фартушного і Вікторії Георгієвської.

 

8 травня Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації оголосив відбір кандидатур на заміщення чотирьох вакантних посад членів Національної ради. Суб'єктами права подання кандидатур на посаду члена Національної ради є депутатські фракції у Верховній Раді та всеукраїнські об'єднання громадян у галузі діяльності засобів масової інформації. Конкурс тривав до 18 травня, загалом було висунуто 18 кандидатів. Комітет розгляне кандидатури на членство в Нацраді 21 травня.

 

Медійні організації вимагають формування Нацради виключно з представників громадськості і підтримують шістьох кандидатів: Ольгу Герасим'юк, Костянтина Грицака, Катерину Котенко, Тетяну Котюжинську, Катерина М'ясникову і Тараса Шевченка.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - Оксани Крячко, НАМ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3736
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду