ФСБ Росії затримала у Криму журналіста польської «Газети Виборчої»

ФСБ Росії затримала у Криму журналіста польської «Газети Виборчої»

17 Травня 2014
3868

ФСБ Росії затримала у Криму журналіста польської «Газети Виборчої»

3868
ФСБ Росії затримала у Криму журналіста польської «Газети Виборчої»
ФСБ Росії затримала у Криму журналіста польської «Газети Виборчої»

Співробітники ФСБ Росії затримали у м.Сімферополі власного кореспондента польської «Газети Виборчої» («Gazeta Wyborcza») у Москві Вацлава Радзивиновича. Про це повідомляє інтернет-видання «Крим.Реалії».

 

Польського журналіста доставили в місцеве управління ФСБ і шість годин з'ясовували особу і мету його приїзду до Криму.

 

За словами журналіста, група співробітників ФСБ несподівано зайшла до кафе у Сімферополі, коли Вацлав Радзивинович знаходився там разом із колишнім кореспондентом московської газети «Известия», пізніше власним кореспондентом київської газети «День» в Криму Миколою Семеною і кримським фоторепортером Леньярою Абібулаєвою.

 

Вацлав Радзивинович стверджує, що він і його кримські колеги надали для перевірки всі свої документи, але співробітники ФСБ звинуватили польського журналіста в тому, що «він не той, за кого себе видає», «нелегально перетнув кордон Російської Федерації» і зажадали поїхати разом з ними в управління ФСБ в «Республіці Крим».

 

Польський журналіст надав співробітникам ФСБ свій паспорт, журналістське посвідчення, акредитаційну картку МЗС Російської Федерації, довгострокову візу для в'їзду в Росію, документ прикордонної служби Росії в аеропорту Шереметьєво про реєстрацію легального перетину ним кордону після прибуття з Польщі до Москви, документи про проживання в Москві. Однак співробітники ФСБ вимагали їхати в управління «для з'ясування обставин». При цьому вони не дозволили Вацлаву Радзивиновичу зробити телефонний дзвінок ні до редакції «Газети Виборчої», ні в посольство Польщі в Москві, ні в МЗС і викликали групу співробітників ФСБ «з іншого управління». Журналіста відпустили тільки через шість годин.

 

Нагадаємо, міністр культури України Євген Нищук закликав культурну спільноту Росії об`єднатися у захисті затриманого ФСБ українського кінорежисера Олега Сенцова, якого російська ФСБ затримала у ніч на 11 травня в м. Сімферополі і звинувачує наразі у підготовці теракту.

 

Олег Сенцов є автором повнометражного фільму «Гамер», відзначеного журі низки міжнародних кінофестивалів, зокрема, Одеського МКФ та МКФ у російському Ханти-Мансійську. Картина брала участь у найпрестижнішому фестивалі авторського кіна, Роттердамському МКФ, у конкурсній програмі МКФ GoEast, що проводиться у німецькому місті Вісбаден, а також демонструвалася на Київському МКФ «Молодість».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3868
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду