detector.media
17.05.2014 22:58
ФСБ Росії затримала у Криму журналіста польської «Газети Виборчої»
ФСБ Росії затримала у Криму журналіста польської «Газети Виборчої»

Співробітники ФСБ Росії затримали у м.Сімферополі власного кореспондента польської «Газети Виборчої» («Gazeta Wyborcza») у Москві Вацлава Радзивиновича. Про це повідомляє інтернет-видання «Крим.Реалії».

 

Польського журналіста доставили в місцеве управління ФСБ і шість годин з'ясовували особу і мету його приїзду до Криму.

 

За словами журналіста, група співробітників ФСБ несподівано зайшла до кафе у Сімферополі, коли Вацлав Радзивинович знаходився там разом із колишнім кореспондентом московської газети «Известия», пізніше власним кореспондентом київської газети «День» в Криму Миколою Семеною і кримським фоторепортером Леньярою Абібулаєвою.

 

Вацлав Радзивинович стверджує, що він і його кримські колеги надали для перевірки всі свої документи, але співробітники ФСБ звинуватили польського журналіста в тому, що «він не той, за кого себе видає», «нелегально перетнув кордон Російської Федерації» і зажадали поїхати разом з ними в управління ФСБ в «Республіці Крим».

 

Польський журналіст надав співробітникам ФСБ свій паспорт, журналістське посвідчення, акредитаційну картку МЗС Російської Федерації, довгострокову візу для в'їзду в Росію, документ прикордонної служби Росії в аеропорту Шереметьєво про реєстрацію легального перетину ним кордону після прибуття з Польщі до Москви, документи про проживання в Москві. Однак співробітники ФСБ вимагали їхати в управління «для з'ясування обставин». При цьому вони не дозволили Вацлаву Радзивиновичу зробити телефонний дзвінок ні до редакції «Газети Виборчої», ні в посольство Польщі в Москві, ні в МЗС і викликали групу співробітників ФСБ «з іншого управління». Журналіста відпустили тільки через шість годин.

 

Нагадаємо, міністр культури України Євген Нищук закликав культурну спільноту Росії об`єднатися у захисті затриманого ФСБ українського кінорежисера Олега Сенцова, якого російська ФСБ затримала у ніч на 11 травня в м. Сімферополі і звинувачує наразі у підготовці теракту.

 

Олег Сенцов є автором повнометражного фільму «Гамер», відзначеного журі низки міжнародних кінофестивалів, зокрема, Одеського МКФ та МКФ у російському Ханти-Мансійську. Картина брала участь у найпрестижнішому фестивалі авторського кіна, Роттердамському МКФ, у конкурсній програмі МКФ GoEast, що проводиться у німецькому місті Вісбаден, а також демонструвалася на Київському МКФ «Молодість».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY