Державна прикордонна служба заявляє, що не перешкоджає роботі російських журналістів

Державна прикордонна служба заявляє, що не перешкоджає роботі російських журналістів

4 Квітня 2014
4819

Державна прикордонна служба заявляє, що не перешкоджає роботі російських журналістів

4819
Державна прикордонна служба заявляє, що не перешкоджає роботі російських журналістів
Державна прикордонна служба заявляє, що не перешкоджає роботі російських журналістів

Державна прикордонна служба України (ДПСУ) заявляє, що безпідставно не перешкоджала російським журналістам при перетині державного кордону та виконує свої завдання відповідно до чинного законодавства. Про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті відомства.

 

ДПСУ стверджує, що заява телеканалу «Росія 24» про затримання кореспондента російського каналу РЕН ТВ Романа Супера при проходженні митного контролю та вилучення у нього паспорта, не відповідає дійсності. Натомість, як повідомляють прикордонники, заборона в'їзду на територію України стосувалась лише оператора  РЕН ТВ.

 

«У цьому повідомленні журналісти ("Росія 24" - ТК) забули додати, що даному громадянину ніхто не забороняв в'їзду в Україну, до того ж він сам відмовився перетинати кордон й вилетів назад до Москви. Насправді обмеження стосувалося оператора даного телеканалу. Під час проходження контролю з'ясувалося, що стосовно нього діє доручення від компетентних органів щодо заборони в'їзду на територію України. Йому видали офіційне рішення про відмову, в якому вказувалося, на підставі чого забороняється в'їзд», - повідомляє прикордонна служба.

 

Також у ДПСУ звертають увагу на те, що деякі представники російських ЗМІ, які потрапляють на територію України, часто поводять себе зухвало, не виконують вимог чинного законодавства України та спотворено висвітлюють події в Україні.

 

Так, за інформацією прикордонників, у Донецькій області поблизу державного кордону тричі були виявлені журналісти телеканалу НТВ, які несанкціоновано здійснювали відеозйомку ділянки українського кордону та інженерного облаштування держрубежу.

 

«В одному з випадків після роз'яснення кореспондентам НТВ правил перебування в прикордонній смузі та необхідності узгодження плану роботи поблизу кордону росіяни підбурили місцевих жителів які, у свою чергу, почали блокувати прикордонні наряди, щоб не допустити перевірки роботи знімальної групи. В іншому випадку один з журналістів перебував у стані алкогольного сп'яніння та грубо висловлювався в бік прикордонників і громадян України, при цьому вживав ненормативну лексику», - наголошують у прикордонній службі.

 

Також у ДПС занепокоєні дезінформацією російських каналів: «Коли в Росію не пускають громадян України - то все в межах закону, коли ж росіяни не можуть потрапити в Україну - то це російські журналісти розцінюють, як утиски з боку української влади».

 

Нагадаємо, 2 квітня, за повідомленням російських журналістів, знімальну групу програми «Неделя с Марианной Максимовской», що виходить на РЕН ТВ, депортували з України. Прикордонні служби одеського аеропорту не пустили журналіста Романа Супера й оператора Петра Косіхіна до Одеси й відправили до Росії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4819
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду