Журналісти звинуватили Безлюдну і Пантелеймонова у «ганебній інформаційній політиці»

20 Березня 2014
5683
20 Березня 2014
14:23

Журналісти звинуватили Безлюдну і Пантелеймонова у «ганебній інформаційній політиці»

5683
Журналісти звинуватили Безлюдну і Пантелеймонова у «ганебній інформаційній політиці»

Група українських журналістів звернулась з відкритим листом до керівника Inter Media Group Ганни Безлюдної і тимчасово виконуючого обов'язки генерального директора Національної телекомпанії України (НТКУ) Олександра Пантелеймонова.

 

Автори листа констатують, що країна опинилась на межу розколу, а мешканці Південного Сходу переконані, що владу у Києві захопили екстремісти і «бандерівці». «Це є наслідком ганебної інформаційної політики перш за все українських телеканалів із найбільшим покриттям - "Інтера" та Першого національного. Саме ці канали за часи Євромайдану були лідерами за замовчуванням інформації про злочини колишньої влади», - зазначають журналісти.

 

У зверненні названі порушення журналістських стандартів, яких припустились «Інтер» і Перший національний - викривлення інформаційної картини за рахунок незбалансованості подачі як фактів, так і коментарів, грубе порушення стандартів балансу думок, піддання сумніву достовірності інформації.

 

«Після зміни влади вищезазначені телеканали різко змінили риторику та почепили логотип "Єдина країна", а їх журналісти і ведучі перейшли "на сторону добра". Деякі із них без жодного докору совісті записали відеозвернення із закликом зберегти країну», - йдеться у зверненні журналістів.

 

Через автори звернення просять керівників каналів пояснити, чому протягом трьох місяців вони допускали дезінформацію в ефірі, діяли в інтересах Януковича і його команди, тим самим нагнітали ворожнечу між різними соціальними группами в країні.

 

Звернення підписали 17 журналістів, репортерів, телеведучих і оглядачів різних ЗМІ.

 

Далі «Детектор медіа» подає текст звернення повністю:

 

«Керівнику Inter Media Group Ганні Безлюдній

Т.в.о НТКУ Олександру Пантелеймонову

 

Звернення

 

Україна опинилася на межі розколу. На Південному Сході мешканці нашої країни до цих пір думають, що владу захопили радикали і екстремісти, а жителям Криму сняться натовпи "бендерівців" і фашистів, які от-от увірвуться в їхні домівки.

 

Це є наслідком ганебної інформаційної політики перш за все українських телеканалів із найбільшим покриттям - "Інтера" та Першого національного. Саме ці канали за часи Євромайдану були лідерами за замовчуванням інформації про злочини колишньої влади: викривляли інформаційну картину за рахунок незбалансованості подачі як фактів, так і коментарів; грубо порушували стандарти балансу думок; піддавали сумніву достовірність інформації.

 

Після зміни влади вищезазначені телеканали різко змінили риторику та почепили логотип "Єдина країна", а їх журналісти і ведучі перейшли "на сторону добра". Деякі із них без жодного докору совісті записали відеозвернення із закликом зберегти країну.

 

Через це ми, журналісти та репортери, телеведучі і оглядачі просимо керівників каналів, керівників інформаційних департаментів та редакцій новин пояснити українському народу причину того, чому ви протягом трьох місяців допускали дезінформацію в ефірі, діяли в інтересах Януковича і його команди, тим самим нагнітали ворожнечу між різними соціальними групами.

 

Звернення підписали:

Володимир Мула, керівник проекту "ТелеПростір";

Микола Васильков, телеведучий;

Володимир Віжняк, випусковий редактор каналу "24";

Віталій Дехтярьов, директор компанії "FM-TV";

Сергій Тищенко, парламентський оглядач;

Лілія Кос, журналіст продакшн-студії "FM-TV";

Олександра Крохмаль, репортер;

Вікторія Олійник, ТРК "Люкс";

Єлизавета Симфорова, "1+1";

Роман Ямкач, канал "Україна";

Рімма Канівець, журналіст;

Наталка Зубар, голова правління Інформаційного центру "Майдан Моніторинг";

Артем Вакалюк, головний редактор видань Media Business Reports та Content Report;

Олександр Глущенко, медіа-експерт;

Юрій Федчак, кореспондент;

Святослав Гринчук, журналіст;

Олександр Остапа, журналіст».

 

Нагадаємо, Генеральна прокуратура (ГПУ) доручила Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення та Службі безпеки України негайно провести перевірку щодо порушення чинного законодавства щодо реалізації національної інформаційної політики у попередніх діях керівництва Національної телекомпанії України (НТКУ).

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5683
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ТИМАНЧІ
3683 дн. тому
А , може , слід покаятись всім телеканалам і всім кореспондентам , що за подіями не побачили простих людей з їхнім житттям , страхами і радощами. Не треба було суцільно всім лізти в бійку.Подивіться кадри і фотографії-за лісаом відео і фото камер , за тілами операторів і кореспондентів часо-густо не видно ані самої події , ані тих , хто б"ється.Або журналістська гвардія від тисняви мало не падала з балкону в зал Ради.Хіба мало інших цікавих проявів життя ?Зніміть шори , ідіть в люди . Тоді і не треба буде виконувати гребані журналістські стандарти . Не шукайте тільки конфліктних ситуацій. Зізнайтеся-це ви посіяли в людях розбрат , бо не працювали на з"єднання. У гонитві за смердючими рейтингами разом з водою вихлюпнули і дитинку.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду