detector.media
20.03.2014 14:23
Журналісти звинуватили Безлюдну і Пантелеймонова у «ганебній інформаційній політиці»

Група українських журналістів звернулась з відкритим листом до керівника Inter Media Group Ганни Безлюдної і тимчасово виконуючого обов'язки генерального директора Національної телекомпанії України (НТКУ) Олександра Пантелеймонова.

 

Автори листа констатують, що країна опинилась на межу розколу, а мешканці Південного Сходу переконані, що владу у Києві захопили екстремісти і «бандерівці». «Це є наслідком ганебної інформаційної політики перш за все українських телеканалів із найбільшим покриттям - "Інтера" та Першого національного. Саме ці канали за часи Євромайдану були лідерами за замовчуванням інформації про злочини колишньої влади», - зазначають журналісти.

 

У зверненні названі порушення журналістських стандартів, яких припустились «Інтер» і Перший національний - викривлення інформаційної картини за рахунок незбалансованості подачі як фактів, так і коментарів, грубе порушення стандартів балансу думок, піддання сумніву достовірності інформації.

 

«Після зміни влади вищезазначені телеканали різко змінили риторику та почепили логотип "Єдина країна", а їх журналісти і ведучі перейшли "на сторону добра". Деякі із них без жодного докору совісті записали відеозвернення із закликом зберегти країну», - йдеться у зверненні журналістів.

 

Через автори звернення просять керівників каналів пояснити, чому протягом трьох місяців вони допускали дезінформацію в ефірі, діяли в інтересах Януковича і його команди, тим самим нагнітали ворожнечу між різними соціальними группами в країні.

 

Звернення підписали 17 журналістів, репортерів, телеведучих і оглядачів різних ЗМІ.

 

Далі «Детектор медіа» подає текст звернення повністю:

 

«Керівнику Inter Media Group Ганні Безлюдній

Т.в.о НТКУ Олександру Пантелеймонову

 

Звернення

 

Україна опинилася на межі розколу. На Південному Сході мешканці нашої країни до цих пір думають, що владу захопили радикали і екстремісти, а жителям Криму сняться натовпи "бендерівців" і фашистів, які от-от увірвуться в їхні домівки.

 

Це є наслідком ганебної інформаційної політики перш за все українських телеканалів із найбільшим покриттям - "Інтера" та Першого національного. Саме ці канали за часи Євромайдану були лідерами за замовчуванням інформації про злочини колишньої влади: викривляли інформаційну картину за рахунок незбалансованості подачі як фактів, так і коментарів; грубо порушували стандарти балансу думок; піддавали сумніву достовірність інформації.

 

Після зміни влади вищезазначені телеканали різко змінили риторику та почепили логотип "Єдина країна", а їх журналісти і ведучі перейшли "на сторону добра". Деякі із них без жодного докору совісті записали відеозвернення із закликом зберегти країну.

 

Через це ми, журналісти та репортери, телеведучі і оглядачі просимо керівників каналів, керівників інформаційних департаментів та редакцій новин пояснити українському народу причину того, чому ви протягом трьох місяців допускали дезінформацію в ефірі, діяли в інтересах Януковича і його команди, тим самим нагнітали ворожнечу між різними соціальними групами.

 

Звернення підписали:

Володимир Мула, керівник проекту "ТелеПростір";

Микола Васильков, телеведучий;

Володимир Віжняк, випусковий редактор каналу "24";

Віталій Дехтярьов, директор компанії "FM-TV";

Сергій Тищенко, парламентський оглядач;

Лілія Кос, журналіст продакшн-студії "FM-TV";

Олександра Крохмаль, репортер;

Вікторія Олійник, ТРК "Люкс";

Єлизавета Симфорова, "1+1";

Роман Ямкач, канал "Україна";

Рімма Канівець, журналіст;

Наталка Зубар, голова правління Інформаційного центру "Майдан Моніторинг";

Артем Вакалюк, головний редактор видань Media Business Reports та Content Report;

Олександр Глущенко, медіа-експерт;

Юрій Федчак, кореспондент;

Святослав Гринчук, журналіст;

Олександр Остапа, журналіст».

 

Нагадаємо, Генеральна прокуратура (ГПУ) доручила Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення та Службі безпеки України негайно провести перевірку щодо порушення чинного законодавства щодо реалізації національної інформаційної політики у попередніх діях керівництва Національної телекомпанії України (НТКУ).

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY