Генпрокуратура доручила Нацраді та СБУ перевірити реалізацію національної інформаційної політики в НТКУ

Генпрокуратура доручила Нацраді та СБУ перевірити реалізацію національної інформаційної політики в НТКУ

20 Березня 2014
4530
20 Березня 2014
12:11

Генпрокуратура доручила Нацраді та СБУ перевірити реалізацію національної інформаційної політики в НТКУ

4530
Генпрокуратура доручила Нацраді та СБУ перевірити реалізацію національної інформаційної політики в НТКУ
Генпрокуратура доручила Нацраді та СБУ перевірити реалізацію національної інформаційної політики в НТКУ

Генеральна прокуратура (ГПУ) доручила Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення та Службі безпеки України негайно провести перевірку щодо порушення чинного законодавства щодо реалізації національної інформаційної політики у попередніх діях керівництва Національної телекомпанії України (НТКУ). Про це йдеться на сайті ГПУ.

 

Генпрокуратура також внесла відомості про інцидент в Національній телекомпанії України, що стався 18 березня, до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 171 (умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та ч. 2 ст. 296 (хуліганство, вчинене групою осіб) Кримінального кодексу України та розпочала досудове розслідування. 

 

«Нас об'єктивно цікавлять винятково мотиви та причини дій, що призвели до конфлікту між народними депутатами і керівником Першого національного телеканалу», - заявив в.о. генерального прокурора Олег Махніцький. За підсумками досудового розслідування він пообіцяв надати справедливу правову оцінку учасникам інциденту.

 

Як нагадав Олег Махніцький, однією з вимог Майдану була відмова від практики вибіркового правосуддя і утисків, що застосовувалися до громадян залежно від політичної належності. На думку в.о. генерального прокурора, у такий складний для України час «вітчизняні політики несуть подвійну відповідальність». Він пояснив, що на політиків орієнтується не тільки українське суспільство, а й уся міжнародна спільнота, яка робить висновки, наскільки вимоги Майдану реально втілюються в життя за нової влади, і Україна готова йти європейським шляхом.

 

Олег Махніцький наголосив, що Генеральна прокуратура повинна керуватися у своїх розслідуваннях лише фактами, роблячи об'єктивні висновки. За словами керівника, прокуратура більше не виконує нічиї замовлення, як було раніше, а працює для народу і задля дотримання закону.

 

Нагадаємо, народні депутати від фракції «Свобода», які 18 березня тиском змусили тимчасово виконуючого обов'язки генерального директора Національної телекомпанії України (НТКУ) Олександра Пантелеймонова написати заяву про звільнення, заявили, що могли б діяти чемніше по відношенню до керівника Першого національного в умовах мирного часу.

 

Ігор Мірошниченко нагадав, що протягом тривалого часу Перший національній займався викривленням інформації, зокрема стосовно акцій протесту у Києві, «був джерелом неправди, брехні і наруги над журналістською працею».

 

Дії «свободівців» засудив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. Заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар розцінила їх як «великий подарунок» російським ЗМІ.

 

Як писала «Детектор медіа», міністр МВС Арсен Аваков готовий провести розслідування цього інциденту. Голова фракції ВО «Свобода» і лідер цієї партії Олег Тягнибок повідомив що пан Мірошниченко готовий добровільно зняти з себе депутатську недоторканість і відстоювати свою правоту перед судом.

 

Нацрада просить державні органи дати правову оцінку силовому тиску на керівників НТКУ і Чернігівської ОДТРК. Держкомтелерадіо закликав політиків і активістів будувати співпрацю зі ЗМІ на засадах законності.

 

НСЖУ і НМПУ засудили дії депутатів від ВО «Свобода» по відношенню до керівника НТКУ і вимагають розслідування

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4530
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду