Спілка журналістів Росії засуджує пропаганду у російських ЗМІ

Спілка журналістів Росії засуджує пропаганду у російських ЗМІ

6 Березня 2014
4242

Спілка журналістів Росії засуджує пропаганду у російських ЗМІ

4242
Спілка журналістів Росії засуджує пропаганду у російських ЗМІ
Спілка журналістів Росії засуджує пропаганду у російських ЗМІ

Спілка журналістів Росії (СЖР) засуджує російські медіа за пропаганду та нагнітання агресії. Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ) з посиланням на заяву, розповсюджену секретарем СЖР, віце-президентом Європейської федерації журналістів Надією Ажгіхіною. 

 

Члени Спілки журналістів Росії у заяві зазначають, що вони занепокоєні «мовою ненависті» у виступах ЗМІ, що присвячені подіям в Україні.

 

«Груба пропаганда стала повсякденним явищем на телеекрані, на шпальтах газет, деякі з яких не стільки інформують, скільки розпалюють національну чи іншу ворожнечу, що вступає у протиріччя не тільки з етичним кодексом російського журналіста і здоровом глуздом, але й є предметом відповідної статті Карного кодексу РФ», - констатує СЖР.

 

Спілка журналістів Росії закликає колег пам'ятати про головні етичні принципи професійної роботи журналіста: писати і говорити правду, бути незалежним у зборі й подачі інформації від зовнішніх впливів та особистих прихильностей, не нашкодити своїм словом.

 

Також СЖР пропонує створити платформу для постійно діючого діалогу українських і російських журналістів в Інтернеті.

 

Далі «Детектор медіа» подає текст заяви СЖР повністю:  

 

«Союз журналистов России озабочен продолжающейся эскалацией агрессии и «языка ненависти» в выступлениях СМИ, посвященных событиям в Украине.  Грубая пропаганда стала  повседневным явлением на телеэкране,  на полосах газет, некоторые из которых не столько информируют, сколько  разжигают  национальную и иную рознь, что противоречит не только этическому кодексу российского журналиста и здравому смыслу, но и является предметом соответствующей статьи УК РФ.

 

Несколько месяцев  в профессиональном сообществе РФ шло обсуждение этических принципов профессиональной работы журналиста.  Мы призываем наших коллег помнить о  главных из них - писать и говорить правду, быть независимым в сборе и подаче информации от внешних воздействий и личных пристрастий, не навредить своим словом.

 

Мы предлагаем также создать платформу для постоянно действующего диалога украинских и российских  журналистов в Интернете и верим в то, что никакие политические и иные коллизии и уж тем более намерение  превратить журналистов и бойцов  идеологического фронта и инструмент влияния, не смогут заставить  коллег  утратить  верность нравственным основам профессии, ее достоинству и свободному слову, и не смогут разрушить солидарность журналистов  наших стран».

 

Нагадаємо, власкори  телеканалів «Інтер», «1 +1» , «ICTV» , 5 канал в Одесі, місцевий 7-й канал та фрілансери російського інтернет-каналу  LifeNews заявили, що більше не допомагатимуть російським колегам через порушення професійних стандартів.

 

Як писала «Детектор медіа», 3 березня керівники українських медіагруп звернулися у відкритому листі до керівників російських загальнонаціональних каналів із закликом бути об'єктивними. Лист до Костянтина Ернста («Первый канал»), Олега Добродєєва (ВДТРК) і Володимира Кулістікова (НТВ) підписали Ганна Безлюдна (Inter Media Group), Володимир Бородянський (StarLightMedia), Федір Огарков («Медіа Група Україна») і Олександр Ткаченко («1+1 медіа»). Того ж дня очільники російських телеканалів у відповідь на звернення керівників українських звернулися до колег з аналогічним закликом.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4242
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду