Польські журналісти шоковані нищенням журналістики в Україні і збирають кошти для постраждалих колег

Польські журналісти шоковані нищенням журналістики в Україні і збирають кошти для постраждалих колег

30 Січня 2014
4501

Польські журналісти шоковані нищенням журналістики в Україні і збирають кошти для постраждалих колег

4501
Польські журналісти шоковані нищенням журналістики в Україні і збирають кошти для постраждалих колег
Польські журналісти шоковані нищенням журналістики в Україні і збирають кошти для постраждалих колег

Польська Асоціація журналістів розпочинає збір коштів для працівників українських медіа, які постраждали в ході висвітлення подій Євромайдану. Про це оголосила в ході прес-конференції у Варшаві, присвяченої насиллю до журналістів в Україні, віце-президент Польської Асоціації журналістів Агнешка Ромашевська-Гужі, повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

 

Віце-президент Польської Асоціації журналістів наголосила, що зібрані кошти спрямовуватимуться, у першу чергу, на оплату лікування постраждалих журналістів та на відшкодування вартості пошкодженої апаратури.

 

«Нищення журналістики, яке відбувається нині в Україні, це безпрецедентна ситуація в Європі. І вона вимагає максимальної нашої солідарності», - заявила  Агнешка Ромашевська-Гужі.

 

Вона розповіла про допомогу з боку українців колегам з польського телеканалу «Белсат». Об'єднані зусилля журналістів сприяли звільненню від ув'язнення Сергія Марчика та Юрія Висоцького, яких побили спецпризначенці в Черкасах. Пані Агнешка Ромашевська-Гужі також висловила подяку коменданту Євромайдану Степану Кубіву за надання журналістам «Белсату». автотранспорту та організацію медичної допомоги.

 

Польські журналісти переглядають відео нападів на українських колег

 

«Величезні цифри постраждалих журналістів як у Києві, так тепер уже і в регіонах, свідчать про свідому агресію правоохоронців, - прокоментував ситуацію учасник прес-конференції у Варшаві, перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко.

 

За його словами, колегам не допомагає жодна ідентифікація - ні жилети «Преса», ні журналістські посвідчення чи наявність професійної апаратури.

 

Національна спілка журналістів України спільно з Незалежною медіапрофспілкою буде партнером Польської Асоціації журналістів у реалізації програми допомоги постраждалим журналістам. НСЖУ і НМПУ складатимуть перелік нагальних потреб журналістів, які зазнали насилля, та надаватимуть його до Варшави.

 

«Бездискусійно , це тактика влади - стріляти по журналістах у жилетах "Преса"», - підтверджує Давид Вільдштайн, кореспондент «Газети польської», який саме повернувся з України після місячного висвітлення подій Євромайдану. - І навпаки, мене дивує, як протестувальники намагаються захистити працівників медіа під час зіткнень». 

 

У прес-конференції також взяв участь український журналіст Ростислав Шапошников, керівник проекту «Дорожний контроль», який через загрозу переслідування в Україні виїхав до Польщі.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», від дій українських правоохоронців постраждали три співробітники польських ЗМІ. Кореспонденти польського каналу «Белсат» Сергій Марчик і Юрій Висоцький зазнали нападу беркутівців 26 січня у Черкасах. Журналіст видання «Критика Політична» Павєл Пеньонжик постраждав під час подій на Банковій у Києві 1 грудня 2013 року.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4501
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду