detector.media
30.01.2014 15:58
Польські журналісти шоковані нищенням журналістики в Україні і збирають кошти для постраждалих колег
Польські журналісти шоковані нищенням журналістики в Україні і збирають кошти для постраждалих колег

Польська Асоціація журналістів розпочинає збір коштів для працівників українських медіа, які постраждали в ході висвітлення подій Євромайдану. Про це оголосила в ході прес-конференції у Варшаві, присвяченої насиллю до журналістів в Україні, віце-президент Польської Асоціації журналістів Агнешка Ромашевська-Гужі, повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

 

Віце-президент Польської Асоціації журналістів наголосила, що зібрані кошти спрямовуватимуться, у першу чергу, на оплату лікування постраждалих журналістів та на відшкодування вартості пошкодженої апаратури.

 

«Нищення журналістики, яке відбувається нині в Україні, це безпрецедентна ситуація в Європі. І вона вимагає максимальної нашої солідарності», - заявила  Агнешка Ромашевська-Гужі.

 

Вона розповіла про допомогу з боку українців колегам з польського телеканалу «Белсат». Об'єднані зусилля журналістів сприяли звільненню від ув'язнення Сергія Марчика та Юрія Висоцького, яких побили спецпризначенці в Черкасах. Пані Агнешка Ромашевська-Гужі також висловила подяку коменданту Євромайдану Степану Кубіву за надання журналістам «Белсату». автотранспорту та організацію медичної допомоги.

 

Польські журналісти переглядають відео нападів на українських колег

 

«Величезні цифри постраждалих журналістів як у Києві, так тепер уже і в регіонах, свідчать про свідому агресію правоохоронців, - прокоментував ситуацію учасник прес-конференції у Варшаві, перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко.

 

За його словами, колегам не допомагає жодна ідентифікація - ні жилети «Преса», ні журналістські посвідчення чи наявність професійної апаратури.

 

Національна спілка журналістів України спільно з Незалежною медіапрофспілкою буде партнером Польської Асоціації журналістів у реалізації програми допомоги постраждалим журналістам. НСЖУ і НМПУ складатимуть перелік нагальних потреб журналістів, які зазнали насилля, та надаватимуть його до Варшави.

 

«Бездискусійно , це тактика влади - стріляти по журналістах у жилетах "Преса"», - підтверджує Давид Вільдштайн, кореспондент «Газети польської», який саме повернувся з України після місячного висвітлення подій Євромайдану. - І навпаки, мене дивує, як протестувальники намагаються захистити працівників медіа під час зіткнень». 

 

У прес-конференції також взяв участь український журналіст Ростислав Шапошников, керівник проекту «Дорожний контроль», який через загрозу переслідування в Україні виїхав до Польщі.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», від дій українських правоохоронців постраждали три співробітники польських ЗМІ. Кореспонденти польського каналу «Белсат» Сергій Марчик і Юрій Висоцький зазнали нападу беркутівців 26 січня у Черкасах. Журналіст видання «Критика Політична» Павєл Пеньонжик постраждав під час подій на Банковій у Києві 1 грудня 2013 року.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY