Адвокат затриманих журналістів Лози і Гарагуца буде подавати до Європейського суду

Адвокат затриманих журналістів Лози і Гарагуца буде подавати до Європейського суду

24 Січня 2014
5603

Адвокат затриманих журналістів Лози і Гарагуца буде подавати до Європейського суду

5603
Адвокат затриманих журналістів Лози і Гарагуца буде подавати до Європейського суду
Адвокат затриманих журналістів Лози і Гарагуца буде подавати до Європейського суду

Оксана Томчук, адвокат журналіста газети ВО «Свобода» Андрія Лози та журналіста, співзасновника газети «Лица» Валерія Гарагуца, що були затримані і звинувачені у масових заворушення у Києві, планує звернутися до Європейського суду з прав людини. Про це вона повідомила на прес-конференції в інформагентстві «ЛІГАБізнесІнформ».

 

«Я вважаю, що вже є підстави для звернення в тому числі до Європейського суду з прав людини. Я сьогодні спілкувалася з цього приводу, стосовно незаконності тримання під вартою і не законністю затримання», - повідомила пані Томчук.

 

Адвокат розповіла деталі справ своїх підзахисних.  Зокрема, вона наголосила на неправомірному процесі впізнання затриманого Андрія Лози: «Лоза має бороду. Тобто це така яскрава прикмета, яка має запам'ятатися. І суддя дає чотири фото для впізнання - Лоза з бородою і троє осіб без бороди. Але коли ми задали відповідне питання прокурору, а де постраждалі? На що мені відповіли - а ми потерпілих шукаємо».

 

За словами адвоката, у справі дніпропетровського журналіста Валерія Гарагуца немає ніяких змін. Хоча згоду на звільнення від кримінальної відповідальності він дав ще в грудні 2013 року, зазначає Оксана Томчук.

 

«На жаль ті начебто гарантії, які надавалися у попередній справі журналіста Валерія Гарагуца, не виконуються. У нас ще  26 грудня набрав чинності закон, який мав бути виконаний. До тепер особа не позбавлена кримінальної відповідальності. Справа не закрита», - повідомила пані Томчук.

 

Нагадаємо, Шевченківський райсуд міста Києва арештував на два місяці дніпропетровського журналіста, співзасновника газети «Лица» Валерія Гарагуца, якому інкримінують участь у масових заворушеннях біля Адміністрації Президента.

 

В ніч з 19 на 20 грудня під час заворушень на вулиці Грушевського у Києві правоохоронці затримали члена  Всеукраїнського об'єднання «Свобода» та журналіста газети ВО «Свобода» в місті Артемівську (Донецька область) Андрія Лозу. Йому  інкримінують організацію масових заворушень.

 

21 січня журналісту газети ВО «Свобода» Андрію Лозі  Шевченківським районним у якості запобіжного заходу було обрано утримання під вартою протягом двох місяців.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5603
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду