Томенко: Законопроект про екстремізм направлений проти свободи слова

21 Грудня 2013
4363

Томенко: Законопроект про екстремізм направлений проти свободи слова

4363
Томенко: Законопроект про екстремізм направлений проти свободи слова

Комітет з питань свободи слова та інформації не підтримав законопроект «Про протидію екстремізму». Про це йдеться у повідомленні сайту голови Комітету Миколи Томенка щодо засідання 20 грудня.

 

Доповідаючи на засіданні, пан Томенко зазначив що «даний законопроект направлений проти свободи слова та прав і свобод людини і громадянина». На його думку, автор законопроекту «хоче використати парламент у політичній боротьбі та в черговий раз пропонує переписані з російського законодавства антидемократичні ініціативи».

 

Пропозицію Миколи Томенка про відхилення даного законопроекту підтримали більшість членів Комітету.

 

Нагадаємо, законопроект № 3718 «Про протидію екстремізму» було зареєстровано 2 грудня у Верховній Раді України. Його ініціатором є народний депутат Вадим Колесніченко (Партія регіонів). Відповідно до законопроекту можна буде забороняти будь-які мирні зібрання, закривати юридичні особи, забороняти ЗМІ та блокувати веб-сайти за «екстремізм».

 

За інформацією Інституту медіаправа, автори законопроекту пропонують визначити види та форми екстремістської діяльності, а також передбачити кримінальну відповідальність за таку діяльність, доповнивши Кримінальний кодекс України спеціальною статтею, максимальна санкція за якою складає до 8 років позбавлення волі. Проте визначення екстремістської діяльності та зміст законопроекту викликають серйозні зауваження з точки зору дотримання прав людини та свободи слова. Положення законопроекту накладають невиправдані обмеження на право на свободу вираження поглядів та право на мирні зібрання. Суттєву небезпеку складає передбачене право прокуратури призупинити діяльність юридичної особи або громадського об'єднання до закінчення розгляду судом заяви про ліквідацію чи заборону діяльності юридичної особи або об'єднання громадян, що прямо суперечить принципу верховенства права.

 

Окремі процедури притягнення до відповідальності в законопроекті виписані саме стосовно ЗМІ та Інтернет-ресурсів, що вплине на об'єктивність висвітлення суспільно важливих питань у медіа. Крім того, будь-який ЗМІ може бути закритий за звинуваченням у поширенні інформації, що нібито сприяє екстремізму.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4363
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Оля
3781 дн. тому
зек іще другий термін не відсидів, давайте без патетики
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду