4 грудня – дискусія Комісії з журналістської етики в Івано-Франківську «Кодекс етики в непрості для професії часи»

28 Листопада 2013
3949
28 Листопада 2013
13:02

4 грудня – дискусія Комісії з журналістської етики в Івано-Франківську «Кодекс етики в непрості для професії часи»

3949
4 грудня – дискусія Комісії з журналістської етики в Івано-Франківську «Кодекс етики в непрості для професії часи»

У середу, 4 грудня, в Івано-Франківську (вул. Чорновола, 7, готель «Станіславів», конференц-зал, 4-й пов.) відбудеться дискусія Комісії з журналістської етики «Кодекс етики в непрості для професії часи».

 

Початок о 16.00.

 

Цією зустріччю Комісія розпочинає низку регіональних дискусій, присвячених обговоренню найбільш «гарячих» тем для регіональних журналістських середовищ та презентації нової стратегії розвитку Комісії, затвердженої на цьогорічному з'їзді підписантів Етичного кодексу українського журналіста.

 

Під час відвертої розмови про стандарти журналістської етики в регіоні та в Україні будуть розглянуті наступні теми:

- «професійна розмова»: Відстоювання професійних стандартів у спілкуванні з владними колами.

- «джинса для виживання»: Економічний тиск на редакційну політику ЗМІ та перспективи конвертування високих стандартів в стабільність доходу редакцій.

- «цехова солідарність» : Можливості для  самоорганізації журналістських середовищ  та перспективи Кодексу етики українського журналіста

 

У дискусії візьмуть участь головні редактори та провідні журналісти ЗМІ. Модератори - Володимир Мостовий (голова Комісії з журналістської етики), Тарас Кузьмов (член Комісії з журналістської етики).

 

Для участі у заході Комісія з журналістської етики запрошує журналістів та редакторів друкованих, електронних та онлайн-видань області.

 

Повідомити про своє бажання взяти участь в заході можна на електронну адресу info@cje.org.ua до понеділка, 2 грудня.

 

Захід проводиться за підтримки  Міжнародного Фонду «Відродження».

 

Комісія з журналістської етики -  орган саморегуляції роботи журналістів та редакцій, який дозволяє  обговорювати та пропонувати шляхи вирішення  конфліктних ситуацій базуючись на єдиному стандарті роботи: Кодексі Етики українського журналіста  http://www.cje.org.ua/documents/47/

 

Комісія є корпоративним інститутом громадянського суспільства, що розглядає конфліктні ситуації етичного та професійного характеру, які виникають в журналістському середовищі та між цим середовищем та громадськістю у зв'язку з виконанням журналістами свого професійного обов'язку.

 

Кожен громадянин, установа чи підприємство мають можливість скерувати скаргу на журналіста чи видання щодо дотримання етичного кодексу. Ці скарги ретельно розглядаються Комісією, яка складається з 15 видатних представників ЗМІ та громадських діячів.

 

За результатами розгляду скарг Комісія ухвалює рішення щодо дотримання (чи недотримання) журналістами та редакціями пунктів Кодексу. В разі негативного рішення Комісія виносить дружнє попередження або громадський осуд, може рекомендувати виданням та мовникам розмістити публікацію спростування некоректної інформації. Рішення Комісії є дорадчими, не несуть юридичної сили, але є свідченням позиції фахового середовища щодо тих чи інших конфліктів.

 

Комісія з журналістської етики - не каральний орган і не об'єднання моралізаторів. Це місце,  де журналісти та видавці дискутують щодо спільних правил гри та стандартів роботи. Це місце відвертого спілкування щодо проблем якості, точності та достовірності журналістських матеріалів та обговорення стосунків ЗМІ з громадськістю. Це також місце, де індустрія ЗМІ самостійно з'ясовує рамки стандартів якості журналістських матеріалів ще до того, як за таку дискусію беруться державні органи.

 

Рішення Комісії - прецеденти, на які звертають увагу журналісти та редактори в щоденній роботі: чи то визначаючи межі подання суб'єктивної точки зору, чи плануючи роботу «під прикриттям» чи готуючи висвітлення судового процесу.

 

Практика створення та функціонування незалежного корпоративного органу нагляду за стандартами роботи існує в більшості країн Європи - від Росії («Общественная коллегия по жалобам на прессу» http://www.presscouncil.ru/ ) до Великобританії ( «Press Complaints Commission» www.pcc.org.uk ).

 

Кожна країна має свою специфіку та традиції організації роботи журналістського саморегулювання, але всім притаманна єдина логіка: етичний кодекс, можливість подання скарги, незалежність роботи Комісії, визнання журналістами та редакціями вагомості рішення. 

 

Українська Комісія з журналістської етики була створена в 2001 році, як незалежна громадська організація, під час з'їзду підписантів Кодексу. Окрім розгляду скарг Комісія також виступає з заявами щодо небезпечних тенденцій в розвитку преси та свободи слова, просуває необхідність реального вивчення етичних питань студентами вищих навчальних закладів.

 

Чинний склад Комісії було обрано на всеукраїнському з'їзді підписантів Етичного Кодексу, що відбувся 4 жовтня цього року в Будинку Кіно. /profesija/article/86450/2013-10-04-obrano-novii-sklad-komisii-z-zhurnalistskoi-etiki-ta-viznacheno-strategiyu-na-2013-2014-roki/

 

Склад Комісії: http://www.cje.org.ua/documents/2/

 

1.      Михайло Батіг (Київ)

2.      Сергій Гузь (Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область)

3.      Світлана Кабачинська (Хмельницький)

4.      Тарас Кузьмов (Київ)

5.      Тетяна Котюжинська (Київ)

6.      Наталія Лигачова (Київ),

7.      Володимир Мостовий (Київ)

8.      Світлана Остапа (Київ)

9.      Ольга Сіра (Одеса)

10.  Сергій Штурхецький (Рівне)

11.  Тетяна Лебедева (представник НАМ)

12.  Олексій Погорелов (представник УАВПП)

13.  Юрій Луканов (представник НМПУ)

14.  представник НСЖУ (визначається)

15.  представник ІТК (визначається)

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3949
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду