Дмитро Добродомов: «Нацрада нас відверто тролить за незалежну позицію»

Дмитро Добродомов: «Нацрада нас відверто тролить за незалежну позицію»

23 Листопада 2013
5114
23 Листопада 2013
11:00

Дмитро Добродомов: «Нацрада нас відверто тролить за незалежну позицію»

5114
Генеральний директор медіахолдингу ZIK – про нові проекти на телеканалі ZIK, столичні амбіції медіагрупи, конкурси Нацради
Дмитро Добродомов: «Нацрада нас відверто тролить за незалежну позицію»
Дмитро Добродомов: «Нацрада нас відверто тролить за незалежну позицію»

Медіахолдинг ZIK активно розвивається, бореться за радіо, розширює свою присутність у кабельних мережах, позиціонує себе як Перші західноукраїнські новини. Штат за останні роки збільшився утричі, й наразі там працює майже 200 осіб. Щомісяця на телеканалі ZIK з'являється новий телепроект. Зараз активно триває процес капіталізації каналу. «Динаміка фінансового розвитку позитивна», - каже пан Добродомов.

 

ZIK хоче мати в Києві майданчик для створення програм, активно будує студію, яку планує відкрити в березні наступного року. Крім того, охоче співпрацює з іншими телепроектами. Зокрема, «Гром ТВ», «Наші гроші», «Історична правда з Вахтангом Кіпіані», hromadske.tv, «Київський форум» із Реною Назаровою, у планах - трансляція проекту «Детектор медіа» - «Приціл» із Сергієм Рахманіним.

 

ZIK принципово подається на всі конкурси Нацради. Дмитро Добродомов не задоволений тим, що регулятор так і не дав ліцензії «Радіо ZIK», критикує вибіркове застосування санкцій Нацрадою. «Ми назбирали понад 70 порушень за цей рік інших мовників, на які не має жорсткої реакції. Нацрада нас відверто тролить - переконаний, що за нашу інформаційну політику та незалежну позицію», - зазначає генеральний директор медіахолдингу ZIK. Про це та багато іншого - в повній версії чату.


 

- Доброго дня всім!

 

- Скажіть, коли буде у Львові радіо «ЗІК ФМ»?

- По-перше, «Радіо ZIK» уже було в ефірі. Щоправда, лише кілька днів. Історія цього питання дуже драматична. Два роки тому ми виграли ліцензію на мовлення, але того ж дня один із членів Нацради відкликав свій голос. Тож наступного разу ліцензію на мовлення видали нікому не відомій фірмі, котра займалася готельно-ресторанним бізнесом. Протягом року вона так і не спромоглася вийти в ефір. Ми взяли в управління цю фірму і за два (!) дні вийшли в ефір. Нацрада знову в терміновому порядку позбавила права мовлення за порушення умов ліцензії (та компанія протягом року не вийшла в ефір). Учора (20 листопада - Ред.) знову був конкурс на цю частоту, але результати пообіцяли оголосити лише сьогодні. Чекаємо... Хоча й розумію, що шансів при такому ставленні до нас немає. За три роки існування медіахолдингу ZIK ми не отримали жодної ліцензії. Насамперед, мова про цифрову телевізійну ліцензію, яку в нас виграли знову ж таки нікому не відомі фірми.

 

- Чи буде на телеканалі ЗІК ранкова програма?

- Так, буде. Сьогодні ми активно працюємо над розширенням лінійки розважальних програм. Запустили реаліті «Покажи їм! Львів-Донбас шоу», відновили програму «Твоє бачення», стартувала гумористична програма «Чвертка з перцем». На весну 2014 року в планах мати повноцінне ранкове шоу, над концепцією якого наразі працюємо.

 

- Пане Дмитре, дивлюся ваші теленовини, дуже подобаються. Немає стільки чорнухи й жовтухи, як на інших центральних каналах. Дякую! Чи збираєтеся розширювати географію новин? Мені цікаво довідатися, що відбувається у західному регіоні України, але сама живу на Київщині. Дякую за відповідь.

- Наш розвиток є поступовим. Цей рік ми почали позиціонувати себе як Перші західноукраїнські новини. Тож майже завершено процес формування корпунктів у всіх обласних центрах Західної України. Працює дві знімальні групи в Києві. Процес активно триває. Якщо подивитися наші новини «Огляд дня» - вони вже повноцінні західноукраїнські.

 

 

- Пане Дмитре, скільки у вас в медіахолдингу працює людей? У столиці постійно закриваються видання, або їх купує влада і журналісти звідти йдуть. Чи важко до вас влаштуватися на роботу?

- Сьогодні в нас працює близько двохсот людей. За три роки ми збільшили штат утричі. Постійно розвиваємося, маємо вже понад 20 власних телепроектів. У планах - ще з десяток. Чи важко влаштуватися? Зовсім ні. У нас працює система стажування на каналі, куди запрошуються всі охочі - амбітні й талановиті. Вони проходять певну школу і претендують на місце в «основі». Більшість журналістів холдингу ми виховали самі - це і є відповідь.

 

- Доброго дня! Бачила у вас на каналі «Службу порятунку дітей», чула, що ви почали співпрацю з «Гром ТВ»? Чи співпрацюватимете з громадським ТБ? Ще з ким?

- Співпрацюємо. Ми відкриті для всіх проектів. «Гром ТВ» - це не перший варіант співпраці. На початку листопада на телеканалі стартував проект «Наші гроші» - у співпраці з відомим інтернет-ресурсом. До цього - «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» - теж аналог відомого інтернет-продукту. Зараз у фінальній стадії переговори щодо трансляції програм hromadske.tv. Перший ефір готові представити з саміту у Вільнюсі. Домовилися про вихід в нашому ефірі проекту «Детектор медіа» - «Приціл» із Сергієм Рахманіним. Із 10 грудня в нас транслюватиметься відомий столичний проект «Київський форум» із Реною Назаровою.

 

- Чув, ви маєте великі амбіції і хочете мовити з Києва. Це правда? Кого ще з відомих ведучих і журналістів візьмете до себе на канал?

- Сьогодні ми хочемо мати в Києві площадку для створення програм. Тому активно будуємо студію, котру буде завершено в березні наступного року. В планах - перенести кілька програм ближче до основних спікерів. Щодо відомих журналістів і ведучих - тривають активні переговори. Впевнений, найближчим часом зможемо дещо здивувати нашу аудиторію як програмами, так і тими, хто їх вироблятиме.

 

- Скажіть, будь ласка, коли буде стабільна сітка в програмі передач? Якщо вечірні програми мають свій сталий час, то тематичні виходять врізнобій, і глядачу важче відслідкувати, наприклад, повтори про Карпати.

- Ми працюємо над цим. Повірте, дуже натхненно. Впорядкування вже є, але ще не ідеальне. До речі, увесь наш контент можна переглядати на нашому сайті. Якраз для зручності нещодавно повністю змінили його інтерфейс.

 

- Дмитре, як ви будете розвивати радіо Zik, якщо не отримаєте частоту у Львові?

- У нас є всі можливості вийти в радіоефір хоч завтра. Про це я наголошував під час презентації на конкурсі в Нацраді. Якщо не отримаємо ліцензії, можливо, розвиватимемо інтернет-радіо.

 

- Дмитрий, вчера на заседании вы заявили, что уверены: Нацсовет не даст вам лицензию. Зачем вы тогда подавались на конкурс? И что вы думаете о своих конкурентах за частоту 107,2?

- Ми принципово подаємося на всі конкурси. І робитимемо це й надалі. Адже принцип дуже простий: склад Нацради й її задачі сьогодні одні, завтра, сподіваюся, правила зміняться. Я маю претензії (і ще з десяток мовників) до результатів конкурсів. Але це не привід не брати участі в цьому наразі дивному дійстві. Сподіваюся, коли ситуація в державі зміниться, цьому дадуть оцінку відповідні органи. Щодо конкурентів, то там ситуація зрозуміла. Хоч я і не знаю ще результатів конкурсу, але переможця знаю :)

 

-  Дмитрий, согласитесь, что лицензия «Бюро идей» была аннулирована законно и справедливо. К чему тогда все ваши заявления и манипуляции в прессе? Теперь же у вас есть шанс честно бороться за победу в конкурсе. Что вы сделаете, если не победите в конкурсе?

- Законно і справедливо - це коли такі ж санкції застосовують до всіх порушників, а не вибірково. Ми назбирали понад 70 порушень за цей рік інших мовників, на які не має такої жорсткої реакції. Нацрада нас відверто тролить - переконаний, що за нашу інформаційну політику та незалежну позицію. І це не просто слова: я отримував від третіх осіб пропозиції пом'якшити риторику в наших програмах, а в зустрічних пропозиціях була обіцянка сприяння в отриманні ліцензій.

 

 

 

 

- Будете обжаловать результаты в суде или снова развивать демагогию в прессе?

- Якщо для вас гноблення місцевих мовників - це демагогія, то я маю іншу думку з цього приводу. Тимчасом як у вітчизняних ЗМІ скорочується кількість працівників, у нас вона збільшується (причому, це переважно молодь). Ми маємо стійкі позиції на ринку, популярність тощо. А програємо конкурси нікому не відомим фірмам, котрі часто не те що людей не мають, а й обладнання. Ми не просимо нам допомагати. Єдине прохання - не заважати. Бажання влади взяти під контроль весь інформаційний простір зрозуміле. Однак ми вміємо боротися за своє право на працю. І будемо до кінця відстоювати свою принципову позицію - і в судах, і публічно!

 

- Як ви плануєте розвивати медіагрупу? Чи плануєте поповнювати її новини активами? І ще: скажіть, коли медіахолдинг Zік вийде на прибутковість?

- Якщо я перестану планувати розвивати медіахолдинг - одразу напишу заяву на звільнення. Звісно, що так. Ми активно й розвиваємося. Ось лупаємо столичну скелю. Боремося за радіо. Розширюємо свою присутність у кабельних мережах. Щомісяця в нас з'являється новий телепроект. Зараз активно триває процес капіталізації каналу, його розвитку, тому говорити про самоокупність зарано. Але всі передумови є - динаміка фінансового розвитку позитивна.

 

- Ви від початку перекладає всі російськомовні синхрони? Чия це ідея?

- Ми видаємо в ефір україномовний телепродукт. Тому нічого дивного в цьому немає. Англійські чи французькі синхрони ми теж перекладаємо. Як і польські, хоча на Західній Україні переважна більшість розуміє цю мову.

 

- Чи укладатимете угоду з Nielsen щодо телевимірювань? За вашими прогнозами, як вплине зміна вимірювача на рейтинги Zik? У скільки вам обійдеться купівля цього дослідження?

- Нові дослідження коштують десь на 20 відсотків дорожче. Купувати плануємо, сподіваюся. що більша кількість піплметрів та деякі інші новації повніше показуватимуть картину переглядів.

 

- Какие новенькие проекты будете делать с Донбассом и холдингом Ахметова?

- Наразі завершуємо виробництво цього проекту. Вважаю його вдалим - як за показниками, так і за якістю виконання. Принаймні, це наш спільний формат, а не запозичений. До того ж, він виконує важливу соціальну роль. Ідеї його продовження зараз обговорюються, про результат повідомимо пізніше.

 

- Як відомо, було знято 7 випусків програми «Покажи їм!». Чи задоволені рейтингами і чи планується продовження?

- Рейтингами задоволений, продовження - в процесі обговорення.

 

- Чи не розглядаються варіанти спільних радіопроектів із «ФМ Галичиною», адже досвід вже є?

- У нас вже готуються спільні радіопроекти: на «Львівській хвилі» та на тому ж радіо «Галичина».

 

 


 

 

- Запитання про впорядковану сітку якраз і було від користувачів кабельного, а не Інтернету. Сподіватимусь, що поправите й аудиторія на ці програми буде такою ж великою, як на стабільні вечірні.

- Головне - це контент. А способів його доставки до аудиторії до цього часу буде достатньо. Головне - зберегти свої принципи та ту довіру глядача, яку ми напрацювали за ці роки. А все решта залежатиме точно від нас самих. Як ви бачите, розраховувати на будь-яку підтримку з боку тієї ж Нацради не доводиться.

 

- Так назовите победителя, если знаете!

- Це некоректно по відношенню до всіх учасників конкурсу. Переконаний, що це не буде місцевий мовник :)

 

- Ви про це? «Дмитре, яка на даний момент ситуація з аналоговою телемережею?» Я про львівську аналогову мережу: чи вона запущена і яка перспектива переносу якогось каналу у Львів.

- Ми присутні в аналоговому мовленні - на частоті державного телеканалу «Львів» (маємо там сім годин мовлення).

 

- Чи велика у вас аудиторія? Опишіть профіль ваших глядачів.

- Аудиторія щоразу збільшується. Ми є часто в лідерах рейтингів по Львову, інколи й по Західній Україні по окремих програмах (надто проекти журналістських розслідувань), що виходять у прайм-таймі. Всі наші показники є у вільному доступі на сайті GFK. Наш глядач небайдужий, активний та мислячий.

 

- Чи дивляться ЗІК за кордоном?

- Так, дивляться. Принаймні, в онлайн-режимі на нашому сайті, про що свідчить статистика заходів. Польські колеги розповідають, що бачать сигнал нашого супутника, тож переглядають наші програми.

 

- Дмитре, я про малопотужні передавачі по області, де ви виграли на конкурсі Нацради?

- Там триває робота, ми її вже майже завершили.

 

- Чи не збирається Омельян Ощудляк повертатися в ефір? А то ТСН без нього трохи втратив шляхетності...

- Важко, мабуть, повернутися в ефір ТСН генеральному продюсерові телеканалу ZIK :)

 

- Я не кажу в ефір ТСН, а взагалі в ефір, можливо, ЗІК?

- Про це варто спитати самого Омеляна. Він сьогодні відповідає за величезну ділянку роботи на телеканалі. Якщо в нього буде час і бажання - я це лише вітатиму!

 

- Що готуєте глядачам до Нового року?

- Щодо Нового року - то це точно сюрприз. Пора така... Стежте за анонсами :)

 

-   Дякую всім за запитання! Сподіваюся, що я вичерпно на них відповідав.

 

«Детектор медіа» готова надати слово усім згаданим вище особам та представникам організацій.

 

Фото прес-служби телеканалу ЗІК

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5114
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
666666
3481 дн. тому
Минуле Добродомова багато про що може розказати, цікаво, як він міг стати із журналіста в олігарха – медійника? Без впливу російських спецслужб тут явно не обійшлось!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду