Нардеп Миримський хоче заборонити трансляцію реклами у святкові та жалобні дні

Нардеп Миримський хоче заборонити трансляцію реклами у святкові та жалобні дні

4 Жовтня 2013
3703

Нардеп Миримський хоче заборонити трансляцію реклами у святкові та жалобні дні

3703
Нардеп Миримський хоче заборонити трансляцію реклами у святкові та жалобні дні
Нардеп Миримський хоче заборонити трансляцію реклами у святкові та жалобні дні

Народний депутат, позафракційний Лев Миримський (на фото) запропонував Верховній Раді заборонити трансляцію теле-і радіореклами у святкові та жалобні дні, пише газета «Коммерсантъ-Украина». Відповідний законопроект № 3347 про внесення змін до закону «Про рекламу» (щодо обмеження реклами) він зареєстрував 2 жовтня.

 

Відповідним законопроектом він має намір внести зміни до профільного закону і заборонити трансляцію реклами на телебаченні і радіо в дні жалоби, пам'яті, державних і релігійних свят. Йдеться про наступні дати: 1 січня - Новий рік, 7 січня - Різдво Христове, 8 березня - Міжнародний жіночий день, 1 і 2 травня - День міжнародної солідарності трудящих, 9 травня - День перемоги, 28 червня - День Конституції, 24 серпня - День Незалежності. Крім того, пан Миримський пропонує заборонити демонструвати рекламу на Великдень і Трійцю.

 

«Я вважаю неправильним, коли на 9 Травня чи Великдень по телевізору йде реклама прокладок і презервативів ! Та й для рекламодавця це може мати прямо протилежний ефект. До мене як до народного депутата звертаються багато виборців з проханнями врегулювати питання кількості реклами на телебаченні і радіо», - заявив виданню Лев Миримський.

 

Народний депутат підкреслює, що більшість українців - 76 % - реклама дратує. «26 % українців зізналися , що під час реклами йдуть з кімнати, 19% присвячують цей час інших занять - прибирають або гладять. В 11% глядачів телереклама викликає обурення і роздратування. І тільки 14% опитаних її дивляться», - розповів автор законопроекту, посилаючись на дані опитування, проведеного у 2012 році компанією TNS.

 

Нині в Україні немає законодавчих обмежень на трансляцію реклами в святкові або жалобні дні. Лише Національна рада з питань телебачення і радіомовлення своїми Правилами мовлення в дні жалоби та дні пам'яті зобов'язує мовників у дні жалоби та пам'яті утримуватись від трансляції рекламних роликів, а також анонсів, що містять елементи шоу, розваг та еротики.

 

Учасники ринку не готові до заборони реклами. За словами менеджера компанії Unilever (один з найбільших рекламодавців на українському ринку ) Ірини Крижної, реклама дратує тільки нецільову аудиторію. Втім, вона визнала, що зараз на українському ринку є тенденція до появи «агресивної реклами, мета якої саме дратувати і за рахунок цього запам'ятовуватися споживачеві».

 

На думку експертів, у законопроекту мало шансів на ухвалення. «Досить дивна ініціатива, не думаю, що парламент її підтримає. По-перше, немає нічого подібного в міжнародному досвіді, а по-друге, у нас свята через день. Ще можна зрозуміти, коли обмеження на рекламу вводяться на день жалоби, але чому вважають, що реклама дратує глядачів у святкові дні, мені незрозуміло», - заявив комерційний директор телеканалу «1+1» Валерій Варениця. «Реклама може когось дратувати, когось ні, але поки іншого варіанту для існування телеканалів і радіостанцій не придумали», - додав член Нацради Микола Фартушний.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3703
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду