detector.media
04.10.2013 12:14
Нардеп Миримський хоче заборонити трансляцію реклами у святкові та жалобні дні
Нардеп Миримський хоче заборонити трансляцію реклами у святкові та жалобні дні

Народний депутат, позафракційний Лев Миримський (на фото) запропонував Верховній Раді заборонити трансляцію теле-і радіореклами у святкові та жалобні дні, пише газета «Коммерсантъ-Украина». Відповідний законопроект № 3347 про внесення змін до закону «Про рекламу» (щодо обмеження реклами) він зареєстрував 2 жовтня.

 

Відповідним законопроектом він має намір внести зміни до профільного закону і заборонити трансляцію реклами на телебаченні і радіо в дні жалоби, пам'яті, державних і релігійних свят. Йдеться про наступні дати: 1 січня - Новий рік, 7 січня - Різдво Христове, 8 березня - Міжнародний жіночий день, 1 і 2 травня - День міжнародної солідарності трудящих, 9 травня - День перемоги, 28 червня - День Конституції, 24 серпня - День Незалежності. Крім того, пан Миримський пропонує заборонити демонструвати рекламу на Великдень і Трійцю.

 

«Я вважаю неправильним, коли на 9 Травня чи Великдень по телевізору йде реклама прокладок і презервативів ! Та й для рекламодавця це може мати прямо протилежний ефект. До мене як до народного депутата звертаються багато виборців з проханнями врегулювати питання кількості реклами на телебаченні і радіо», - заявив виданню Лев Миримський.

 

Народний депутат підкреслює, що більшість українців - 76 % - реклама дратує. «26 % українців зізналися , що під час реклами йдуть з кімнати, 19% присвячують цей час інших занять - прибирають або гладять. В 11% глядачів телереклама викликає обурення і роздратування. І тільки 14% опитаних її дивляться», - розповів автор законопроекту, посилаючись на дані опитування, проведеного у 2012 році компанією TNS.

 

Нині в Україні немає законодавчих обмежень на трансляцію реклами в святкові або жалобні дні. Лише Національна рада з питань телебачення і радіомовлення своїми Правилами мовлення в дні жалоби та дні пам'яті зобов'язує мовників у дні жалоби та пам'яті утримуватись від трансляції рекламних роликів, а також анонсів, що містять елементи шоу, розваг та еротики.

 

Учасники ринку не готові до заборони реклами. За словами менеджера компанії Unilever (один з найбільших рекламодавців на українському ринку ) Ірини Крижної, реклама дратує тільки нецільову аудиторію. Втім, вона визнала, що зараз на українському ринку є тенденція до появи «агресивної реклами, мета якої саме дратувати і за рахунок цього запам'ятовуватися споживачеві».

 

На думку експертів, у законопроекту мало шансів на ухвалення. «Досить дивна ініціатива, не думаю, що парламент її підтримає. По-перше, немає нічого подібного в міжнародному досвіді, а по-друге, у нас свята через день. Ще можна зрозуміти, коли обмеження на рекламу вводяться на день жалоби, але чому вважають, що реклама дратує глядачів у святкові дні, мені незрозуміло», - заявив комерційний директор телеканалу «1+1» Валерій Варениця. «Реклама може когось дратувати, когось ні, але поки іншого варіанту для існування телеканалів і радіостанцій не придумали», - додав член Нацради Микола Фартушний.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY