Міжнародна і Європейська федерації журналістів закликали припинити переслідування журналістів УНІАН

Міжнародна і Європейська федерації журналістів закликали припинити переслідування журналістів УНІАН

30 Серпня 2013
5848

Міжнародна і Європейська федерації журналістів закликали припинити переслідування журналістів УНІАН

5848
НМПУ закликала керівництво УНІАН повернути журналістів на попередні робочі місця
Міжнародна і Європейська федерації журналістів закликали припинити переслідування журналістів УНІАН
Міжнародна і Європейська федерації журналістів закликали припинити переслідування журналістів УНІАН

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) та Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) висловили свою глибоку стурбованість у зв'язку з тиском на співробітників агентства, що триває. Про це йдеться у повідомленні, розісланому Незалежною медіапрофспілкою України (НМПУ).

 

Так у МФЖ та ЄФЖ відреагували на інформацію про переміщення п'яти співробітників агентства у новостворений відділ телевізійного моніторингу з поганими, на думку журналістів, умовами праці. Серед переміщених - четверо редакторів сайту УНІАН, які взимку заявили про цензуру в УНІАН.

 

«Ми приголомшені кричущим переслідуванням цих журналістів. Керівництво УНІАН проігнорувало колективний договір і покарало цих журналістів, які захищають правду. Це зарозуміле зловживання владою є останнім у серії дій керівництва УНІАН, яке продовжує переслідувати незалежних і критичних журналістів провідного агентства країни», - заявив президент Міжнародної федерації журналістів Джим Бумела.

 

«Ми глибоко стурбовані тим, що репутація цього агентства, яке колись користувалося довірою і повагою фахівців та громадськості, нині зруйнована політичним втручанням. Атмосфера страху і цензура у засобах масової інформації, які продовжують поширюватися в УНІАН і українських ЗМІ в цілому, повинні закінчитися», - заявив президент ЄФЖ Могенсен Блічер-Б'єрегард. Він висловив підтримку журналістам УНІАН і закликав керівництво агенції «зупинити кампанію цькування своїх співробітників».

 

Раніше МФЖ та ЄФЖ уже висловлювали стурбованість зростаючим політичним впливом на УНІАН.

 

Тим часом Незалежна медіа-профспілка України, чия комісія з перевірки дотримання трудових прав та умов праці відвідала офіс нового підрозділу УНІАН, вимагає від адміністрації ТОВ УНІАН визнати свій наказ про переміщення помилковим та незаконним та повернути журналістів з приміщення на вул. Магнитогорська, 1, на свої попередні робочі місця. У випадку невиконання вимоги про повернення членів медіа-профспілки на свої попередні робочі місця НМПУ буде звертатися до суду та інших органів з вимогою відновити законність.

 

Нагадаємо, 28 серпня п'ятьом співробітникам інформаційного агентства УНІАН оголосили про їхнє переміщення до новоствореного відділу телевізійного моніторингу. Серед них - четверо редакторів сайту УНІАН, які взимку заявили про цензуру в УНІАН: Любов Жаловага, Валентина Романенко, Роман Романюк та Олександр Волинський, а також завідувач відділу економіки УНІАН Тетяна Майданович.

 

Усі вони підписали наказ, але з особливою думкою про те, що він порушує умови колективного договору. Переміщені до нового відділу співробітники УНІАН поширили заяву, у якій назвали це кадрове рішення «помстою за цензурний «ведмежий» скандал, переслідуванням за громадянську позицію та бажанням керівництва відсторонити їх від формування контенту на сайті».

 

Генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий назвав створення нового відділу телевізійного моніторингу і переміщення туди співробітників УНІАН оптимізацією бізнес-процесів і розширенням одного з напрямів діяльності агентства. У відповідь переміщені редактори поширили відкритого листа до пана Осадчого, у якому вимагають від керівництва створення умов для нормальної праці і виконання засад колективного договору.

 

НМПУ заявила, що останнє рішення керівництва УНІАН брутально порушує трудові права журналістів і завдає шкоди репутації агентства.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5848
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду