На Луганщині суд підтримав прокуратуру, яка зобов’язала «товариство телеглядачів» припинити безліцензійну діяльність

2 Серпня 2013
5378

На Луганщині суд підтримав прокуратуру, яка зобов’язала «товариство телеглядачів» припинити безліцензійну діяльність

5378
На Луганщині суд підтримав прокуратуру, яка зобов’язала «товариство телеглядачів» припинити безліцензійну діяльність

Луганський окружний адміністративний суд відмовив громадській організації «Товариство телеглядачів "Екран"» у скасуванні припису прокуратури Луганської області, що зобов'язував «товариство телеглядачів» припинити діяльність з надання послуг у сфері телевізійного та радіомовлення, яка згідно із законом підлягає ліцензуванню. Про це йдеться в постанові суду від 19 червня, оприлюдненому в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

 

24 липня Донецький апеляційний адміністративний суд своєю ухвалою відмовив товариству телеглядачів «Екран» у задоволенні апеляційної скарги та залишив постанову суду першої інстанції від 19 червня без змін. Таким чином, припис прокуратури набув чинності та підлягає терміновому виконанню.

 

У квітні 2011 року прокуратура на підставі заяви депутата Луганської обласної ради Германа Кудінова провела перевірку діяльності громадської організації «Товариство телеглядачів "Екран"», за результатами якої висунула товариству припис «Про усунення порушень законодавства про телерадіомовлення».

 

За даними прокуратури, товариством телеглядачів «Екран» створено багатоканальну телемережу (кабельну мережу), яка не є системою колективного прийому (колективною антеною), та розповсюджуються телепрограми в межах більше ніж одного будинку (а саме в 35 багатоповерхових будинках) без отримання ліцензії Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

Товариство телеглядачів «Екран» оскаржило припис у суді, апелюючи до того, що не здійснює господарської діяльності з надання послуг членам своєї організації та не є провайдером програмної послуги. Організація заявляє, що є кінцевим споживачем послуг, які отримуються за договорами з правовласниками на мовлення програм, оскільки отримані телевізійні програми використовуються для перегляду всередині громадської організації її членами, без ретрансляції третім особам. «Екран» стверджує, що перегляд телевізійних програм є безоплатним, а члени організації сплачують членські внески на утримання організації та оплату за договорами з правовласниками.

 

У ході судового розгляду суд встановив, що діяльність товариства телеглядачів «Екран» усе-таки підлягає ліцензуванню. «Суд вважає, що сама по собі неприбутковість організації за статутом, не позбавляє позивача обов'язку отримання відповідної ліцензії, за умов здійснення діяльності, яка підлягає ліцензуванню», - йдеться в постанову Луганського окружного адміністративного суду.

 

Товариство телеглядачів «Екран» подало апеляційну скаргу, але апеляційний суд підтримав рішення Луганського окружного адміністративного суду і прокуратури.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5378
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду