Захарченко: МВС домагатиметься арешту підозрюваного у побитті журналістів (ДОПОВНЕНО)

21 Травня 2013
7428

Захарченко: МВС домагатиметься арешту підозрюваного у побитті журналістів (ДОПОВНЕНО)

7428
Захарченко: МВС  домагатиметься арешту підозрюваного у побитті  журналістів (ДОПОВНЕНО)

Міністерство внутрішніх справ готує документи до суду, щоб прийняти рішення щодо арешту підозрюваного у  побитті журналістів Ольги Сніцарчук та Владислава Соделя.  Про це 21 травня під час своєї доповіді у Верховній Раді стосовно інциденту заявив міністр МВС Віталій Захарченко.

 

«Я особисто запевняю Ольгу Юріївну (Сніцарчук - ТК), що правоохоронці зроблять усе  для відновлення ваших конституційних прав та притягнемо до відповідальності винних.  При цьому я наголошую, що ми прийматимемо відповідні рішення стосовно учасників усіх цих подій», - сказав він.

 

Як вже повідомляла «Детектор медіа», міліція затримала підозрюваного у побитті журналістів, але поки не називає його ім'я. В той самий час міністр МВС сказав у своїй доповіді у парламенті, що «до побиття журналістки 5 каналу причетний 20-річний мешканець Київщини», підтвердивши таким чином версію журналістів, що нападником був Вадим Титушко з Білої Церкви.

 

Також міністр заявив, що затриманий підозрюваний офіційно допитаний і дав свідчення про те, що його за гроші найняли охороняти безпеку опозиційного мітингу. Дії 20-річного мешканця Київщини перекваліфіковано в хуліганство. Молодикові загрожує покарання у вигляді обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на строк до чотирьох років.

 

Депутат «Свободи» Олег Тягнибок заявив, що особи нападників на журналістів відомі, і опозиція вже два роки поспіль заявляє про наявність білоцерківського злочинного угрупування, представники якого брали участь у зриві виборів до місцевої ради у  Василькові, у Боярці, у Вишневому, в Обухові, були задіяні у силових акціях на дільницях на виборах-2012.

 

Також лідер «Свободи» додав, що молодики тренуються на базі спортзалу міжрайонного управління МВС у Білій Церкві. У відповідь міністр наголосив, що не має значення,  хто у якій залі тренується, і ця інформація не «має жодного відношення до того, хто їх найняв за гроші».

 

Також Віталій Захарченко проінформував народних депутатів стосовно розслідування провокації із БТР під час мітингу 18 травня. Міністр заявив, що  коли БТР з'явився на вулиці міста, було прийняте рішення  «з метою запобігання можливих негативних наслідків» доставити його до найближчого відділу міліції. 

 

За його словами, у супроводі  працівників ДАІ бронетранспортер прямував до Шевченківського райуправління. Однак дорогою проїзд заблокувала опозиція, яка, за версією міністра, побила вікна, спустила шини та нанесла інші ушкодження транспортному засобу. Після цього, за версією міністра, підійшло близько 70 молодиків з Михайлівської площі. Учасники бійки використовували  пляшки з невідомою рідиною, сльозогінний газ тощо.

 

У відповідь представники опозиції наполягати на тому, що у БТР їхав центром міста попри заборону в'їзду авто, і у ньому був наявний представник міліції.

 

Віталій Захарченко заявив, що особу власника БТРу встановлено,  щодо нього складено протоколи про адміністративні порушеня.  Втім його ім'я міністр не назвав. Нагадаємо, раніше у міліції повідомили, що протоколи про порушення складені на водія БТРу.

 

Між тим пан Захарченко заявив, що бронетехніка на акцію приїхала з автівками опозиції.  Лідер «Свободи» цю інформацію заперечив, заявив про прослуховування його телефонних розмов і закликав СБУ розслідувати ці факти.

 

Як писала «Детектор медіа», щодо водія БТР, який влаштував провокацію із морквою під час мітингу опозиції 18 травня,  через що розпочались бійки, у міліції складено три протоколи за фактом адміністративних порушень. У своєму  Facebook блогер Володимир Петров заявляє, що він орендував згаданий БТР, і не спростовує своєї причетності до організації вивезення бронетехніки під час акції опозиції.

 

Нагадаємо, 18 травня, під час завершення мітингу опозиції (близько 14.20) невідомі у спортивних костюмах до крові побили Ольгу Сніцарчук та  Владислава Соделя.  Це відбувалося на очах правоохоронців, які не захищали журналістів, хоча ті зверталися по допомогу. Також представники міліції не скористалися фото і відеоматеріалами, аби оперативно затримати нападників. 

 

Кримінальне провадження за фактом нападу було відкрито спочатку за ч. 1 ст. 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження), а після акції журналістів - і за 171-ю статтею (перешкоджання журналістській діяльності). Розпочато досудове розслідування. 

 

Журналісти вже встановили особу нападника.  Ним виявився  Вадим Титушко, він є мешканцем Білої Церкви та членом місцевого спортклубу «Будо».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7428
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду