На акцію проти побиття Сніцарчук і Соделя біля МВС зібралися 150 журналістів (ОНОВЛЕНО)

На акцію проти побиття Сніцарчук і Соделя біля МВС зібралися 150 журналістів (ОНОВЛЕНО)

20 Травня 2013
9958

На акцію проти побиття Сніцарчук і Соделя біля МВС зібралися 150 журналістів (ОНОВЛЕНО)

9958
На акцію проти побиття Сніцарчук і Соделя біля МВС зібралися 150 журналістів (ОНОВЛЕНО)
На акцію проти побиття Сніцарчук і Соделя біля МВС зібралися 150 журналістів (ОНОВЛЕНО)

20 травня на акції протесту біля будівлі МВС у Києві зібрались близько 150 співробітників медіа, які вимагають покарати винних у побитті журналістки 5-го каналу Ольги Сніцарчук і фотокореспондента «Коммерсантъ-Україна» Владислава Соделя на мітингу 18 травня.

 

Акція проходила під гаслом «Міністре, розслідуй або йди геть!», її організували Незалежна медіапрофспілка (НПМЖ) і Національна спілка журналістів (НСЖУ). Протест розпочався під  будівлею Міністерства  внутрішніх справ на вулиці Богомольця, 10.

 

Журналісти вимагали зустрічі з міністром внутрішніх страв Віталієм Захарченком. Протестувальникам наразі повідомили, що пан Захарченко перебуває у Кабінеті Міністріві і не може зустрітися із журналістами.

 

 

 

Перед учасниками акції виступив голова НМПЖ Юрій Луканов. На акцію також прибули народні депутати від УДАРУ і Свободи.

 

Учасники акції підготували заяву на ім'я міністра МВС, в якій вимагають особистої зустрічі із керівником МВС. Наразі стало відомо, що приймальня громадян МВС України офіційно зареєструвала звернення щодо зустрічі журналістів з міністром внутрішніх страв Віталієм Захарченком. Під зверненням свої підписи поставили  96 журналістів провідних видань.  

 

Журналісти вимагають від міністра відзвітувати про хід розслідування нападу на кореспондента  5-го  каналу Ольгу Сніцарчук та фотокореспондента видавничого дому «Коммерсантъ-Україна» Владислава Соделя. Організатори акції очікують від приймальні МВС відповіді, коли може відбутися зустріч журналістів та міністра.

 

Також народні депутати України, які були присутні під час мітингу під МВС, написали заяву-вимогу про невідкладний прийом депутатів ВР міністром Віталієм Захарченком. Як повідомила директор Інститу Масової Інформації Вікторія Сюмар, депутатів не пустили до міністра попри 17 статтю  Закону України  «Про статус народного депутата».

 

 

Нагадаємо, 18 травня, під час завершення мітингу опозиції (близько 14.20) невідомі у спортивних костюмах до крові побили Ольгу Сніцарчук та  Владислава Соделя.  Це відбувалося на очах правоохоронців, які не захищали журналістів, хоча ті зверталися по допомогу. Також представники міліції не скористалися фото і відеоматеріалами, аби оперативно затримати нападників. 

 

Кримінальне провадження за фактом нападу було відкрито спочатку за ч. 1 ст. 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження), а після акції журналістів - і за 171-ю статтею (перешкоджання журналістській діяльності). Розпочато досудове розслідування.  

 

Незалежна медіа-профспілка (НМПУ) і Національна спілка журналістів (НСЖУ) у спільній заяві вимагають, аби міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко або примусив своїх підлеглих виконувати свої обов'язки,  або пішов у відставку. 

 

Колектив 5-го каналу заявив, що обурений діями міліції під час насильницького акту по відношенню до журналістів і висловлює сподівання на оперативне реагування та відкриття кримінальної справи за статтею 171 «Перешкоджання професійній діяльності журналістів» та за фактом нанесення тілесних ушкоджень.

 

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко спрямував звернення до Віталія Захарченка з вимогою негайно втрутитися у ситуацію і притягнути до відповідальності всіх осіб, причетних до цього злочину.   Комітет оперативного реагування на інциденти за участю ЗМІ, який діє при міжвідомчій робочій групі з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, повідомив, що тримає на контролі інцидент з побиттям Ольги Сніцарчук та Владислава Соделя.

 

На сайті Президента України йдеться, що Комітет з оперативного реагування на інциденти за участю ЗМІ, який діє при міжвідомчій робочій групі з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, тримає на контролі інцидент за участю кореспондентів 5-го каналу Ольги Сніцарчук та видання «Комерсант» Влада Соделя.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9958
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду