Звернення до міністра внутрішніх справ щодо нападу на Сніцарчук і Соделя підписали 96 журналістів

Звернення до міністра внутрішніх справ щодо нападу на Сніцарчук і Соделя підписали 96 журналістів

20 Травня 2013
8051

Звернення до міністра внутрішніх справ щодо нападу на Сніцарчук і Соделя підписали 96 журналістів

8051
Звернення до міністра внутрішніх справ щодо нападу на Сніцарчук і Соделя підписали 96 журналістів
Звернення до міністра внутрішніх справ щодо нападу на Сніцарчук і Соделя підписали 96 журналістів

Приймальня громадян МВС України офіційно зареєструвала звернення щодо зустрічі журналістів з міністром внутрішніх страв Віталієм Захарченком. Під зверненням свої підписи поставили  96 журналістів провідних видань.  Про це «Детектор медіа» повідомила Вікторія Сюмар, директор Інституту масової інформації, яка виступила одним з організаторів акції протесту біля будівлі МВС.

 

Журналісти вимагають від міністра відзвітувати про хід розслідування нападу на кореспондента  5-го  каналу Ольгу Сніцарчук та фотокореспондента видавничого дому «Коммерсантъ-Україна» Владислава Соделя, який мав місце 18 травня під час мітингу опозиції.  Зараз організатори акції очікують від приймальні МВС відповіді, коли може відбутися зустріч журналістів та міністра. Звернення щодо зустрічі журналістів з міністром зареєстровано у МВС під номером КОП-1229.

 

Також народні депутати України, які були присутні під час мітингу під МВС, написали заяву-вимогу про невідкладний прийом депутатів ВР міністром Віталієм Захарченком. Як повідомила Вікторія Сюмар, депутатів не пустили до міністра попри 17 статтю  Закону України  «Про статус народного депутата».

 

Незалежна медіапрофспілка повідомляє також, що близько 30 херсонських журналістів пікетували 20 травня прокуратуру Херсонської області на знак солідарності з київськими журналістами, побитими невідомими особами в ході акцій протесту 18 травня.

 

Організатором акції виступила Херсонська обласна організація Незалежної медіа профспілки України. В акції брали участь журналісти місцевих ЗМІ і власкори центральних інформагентств і телеканалів. Журналісти тримали плакати «Братва + міліція + прокуратура = любов! Братва, хто ще не вдарив журналіста?», «Прокуратура: нічого не бачу, нічого не чую, нічого не знаю!» та інші, а також чисті аркуші паперу, що символізують перспективу такої політики тиску на ЗМІ.

 

 

Як вже повідомляла «Детектор медіа», Віталій Захарченко під час акції  журналістів перебував у Кабінеті Міністрів. З офіційних осіб  журналістів та депутатів прийняв лише заступник керівника секретаріату міністра.

 

Нагадаємо, 18 травня, під час завершення мітингу опозиції (близько 14.20) невідомі у спортивних костюмах до крові побили Ольгу Сніцарчук та  Владислава Соделя.  Це відбувалося на очах правоохоронців, які не захищали журналістів, хоча ті зверталися по допомогу. Також представники міліції не скористалися фото і відеоматеріалами, аби оперативно затримати нападників.  

 

Кримінальне провадження за фактом нападу було відкрито спочатку за ч. 1 ст. 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження), а після акції журналістів - і за 171-ю статтею (перешкоджання журналістській діяльності). Розпочато досудове розслідування.  

 

Незалежна медіапрофспілка (НМПУ) і Національна спілка журналістів (НСЖУ) у спільній заяві вимагають, аби міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко або примусив своїх підлеглих виконувати свої обов'язки,  або пішов у відставку. 

 

Колектив 5-го каналу заявив, що обурений діями міліції під час насильницького акту по відношенню до журналістів і висловлює сподівання на оперативне реагування та відкриття кримінальної справи за статтею 171 «Перешкоджання професійній діяльності журналістів» та за фактом нанесення тілесних ушкоджень.

 

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко спрямував звернення до Віталія Захарченка з вимогою негайно втрутитися у ситуацію і притягнути до відповідальності всіх осіб, причетних до цього злочину.   Комітет оперативного реагування на інциденти за участю ЗМІ, який діє при міжвідомчій робочій групі з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, повідомив, що тримає на контролі інцидент з побиттям Ольги Сніцарчук та Владислава Соделя.

 

На сайті Президента України йдеться, що Комітет з оперативного реагування на інциденти за участю ЗМІ, який діє при міжвідомчій робочій групі з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, тримає на контролі інцидент за участю кореспондентів 5-го каналу Ольги Сніцарчук та видання «Коммерсант» Влада Соделя.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8051
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Леон
4000 дн. тому
Таким ,так называющих, журналистов надо давать побольше,может позги пойду в нормальную позу. А то кругом брехня и обсерание,их любимая работа.
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
4000 дн. тому
"Після подій 18 травня у Києві "страшилка" про морг від Олени Бондаренко - вже не просто слова" Після влаштованого оскаженілими "антифашистами" від партії бандюковичів звірячого побиття журналістів стає зрозумілим, що мала на увазі заступник голови Комітету ВР з питань свободи слова, депутат від ПР Олена Бондаренко. Пам'ятаєте, на одному з ефірів "Шустер-live" вона закликала батьків не відпускати дітей на опозиційні акції, бо потім можуть знайти їхні тіла в моргу...>>> http://dusia.telekritika.ua/blog_alekseia_mazura/21333
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду