Казус Білозерської

Казус Білозерської

16 Травня 2013
9233

Казус Білозерської

9233
Що можемо вимагати від авторів блогів? Чи дозріло українське суспільство до сприйняття якісного блогу, чи здатне воно зрозуміти, що блоги є новим типом подачі інформації? Дискусія
Казус Білозерської
Казус Білозерської

Медіадискусія, що розгорілася після перемоги блогу Олени Білозерської в конкурсі The Bobs (організованому медіагрупою Deutsche Welle) в номінації «Найкращий блог українською», змушує нас замислитися. Чи дозріло українське суспільство до сприйняття якісного блогу, чи здатне воно зрозуміти, що блоги є новим типом подачі інформації? Чи в українських умовах може з'явитися та функціонувати якісний блог?

 

 

Від флангу правого до флангу лівого. Історія скандалу

 

7 травня стало відомо, що блог Олени Білозерської (існує паралельно також на сторінці bilozerska.info) переміг у номінації «Найкращий блог українською» міжнародного конкурсу The Bobs, організованого головною редакцією Deutsche Welle у Бонні. Її блог зібрав 46% голосів за результатами онлайн-голосування. Також блог посів 3-тє місце із 10% в загальносвітовому конкурсі «Найкращий блог». Україномовні блоги брали участь у конкурсі вперше. Олена подякувала за підтримку та інспірацію до участі своїй «неформальній спільноті, у якій я знаходжусь, де мене знають і люблять». Номінував блог Білозерської український журналіст афганського походження Мустафа Найєм.

 

Практично наступного дня до боннської редакції «Німецької хвилі» було скеровано листа, окресленого українською переможницею як «донос»: «Пишуть такі самі люди, які у 1937 році "стукали" в НКВС на сусіда, що він анекдоти про владу розповідав. Сусіда саджали як "ворога народу", а донощику діставалася його кімната у комунальній квартирі». Надійшов цей лист від представників лівого середовища в Україні, а конкретніше від головного редактора сайту «Ліва» Андрія Манчука та відомого громадського діяча й перформера Олександра Володарського. Звертаючись до організаторів, автори зауважили, що в умовах конкурсу The Bobs прописано заборону до участі в ньому блогів, контент яких містить пропаганду расистських, сексистських та інших антидемократичних ідей. На їхню думку, блог Олени Білозерської не мав права брати участь у такому конкурсі, оскільки Олена кількаразово вдавалася до ксенофобських висловлювань, підтримала акцію протесту під стінами КПІ, аби іноземні студенти «знали, хто в Україні господар», окреслювала представників сексуальних меншин як збоченців.

 

Білозерська заявила, що «виправдовуватися і не подумає», але у її роз'ясненнях така нотка прозвучала. По-перше, представлені Манчуком та Володарським приклади її заяв та поведінки були «5-6-річної давнини», а щодо того, хто в Україні «має бути господарем», натякнула - вочевидь «донощики» вважають інакше. Разом з тим підкреслила: «Ніде у моїх публікаціях немає закликів до знищення чи дискримінації людей за расовою ознакою». На підтримку рішення журі конкурсу став Мустафа Найєм, а сайт «Майдан» вислав до організаторів конкурсу петицію з обґрунтуванням, чому, на їхню думку, перемогу Олени варто визнати: «Вважаємо, що перемога Олени Білозерської на конкурсі The Bobs є цілком заслуженою, а дії тих, хто просить анулювати її перемогу, є проявом особистої неприязні і бажанням зробити собі ім'я на чужій праці».

 

Через тиждень після оприлюднення результатів на «Німецькій хвилі» заявили, що знайшли проміжне рішення в цій ситуації. Організатори повідомили, що поважають рішення незалежних членів журі й результати голосування користувачів стосовно блогу Олени Білозерської. Хоча це не означає, що Deutsche Welle погоджується з окремими висловлюваннями автора блогу. У нагороджені призом Олені було відмовлено. «Призами членів журі The Bobs нагороджуються онлайн-проекти, які відстоюють права людини і демократію в контексті свободи думок і які стимулюють розгортання відкритої дискусії в інтернеті», - сказано на сайті конкурсу. Можна сказати, що рішення Соломонове, або що Deutsche Welle умила руки. Втім, сама фігурантка скандалу так не вважає: «У нас з вами є маленька перемога». За неповну добу петицію «Майдану» підписало більш ніж 900 осіб. «46% голосів читачів - це даність, відібрати яку не може ніхто», - написала вона.

 

Провівши низку експертних опитувань та проконсультувавшись із Мустафою Найємом, 15 травня редакція Deutsche Welle зняла Білозерську з конкурсу. «Після ретельної перевірки Deutsche Welle вирішила зняти кандидатуру Олени Білозерської з конкурсу The Bobs. Тому приз глядацьких симпатій за кращий блог українською мовою в 2013 році присуджено не буде», - так звучало повідомлення на сайті конкурсу. Мустафа Найєм свою позицію висловив у Facebook, зазначивши, що це рішення було спільним: «Головний аргумент: мені не хотілося б, щоб перший же рік участі української мови в конкурсі The Bobs ознаменувався таким скандалом. У цьому є й частка моєї відповідальності». Таким чином в історії було поставлено жирну скандальну крапку.

 

 

У пошуках об'єктивності

 

Щодо суті самої конфліктної ситуації, то, вочевидь, організатори конкурсу надалі будуть обережнішими. На думку української журналістки з Парижа Алли Лазарєвої, вони «мусять мати фахівців, які володіють тими мовами, які допущені до конкурсу, якщо хочуть, щоб він був фаховим та мав добру репутацію». Фактично, Deutsche Welle розписалася у власній некомпетентності. Якщо заявку Мустафи Найєма було прийнято, блог Білозерської апріорі мав право брати участь у конкурсі. «Якщо за критеріями нічого такого не було [помічено], то не є коректно ідеологічно відхиляти кандидатуру, якщо вона не є носієм якихось людиноненависницьких поглядів, що публічно висловила», - вважає Лазарєва.

 

Тож мала рацію Олена Білозерська, коли розмірковувала, що буде у випадку скасування результатів: «Постраждає репутація організаторів конкурсу, а моя не постраждає. Бо ті, хто мене знають і читають, так само мене знатимуть і читатимуть, їх тільки стане більше». До цього твердження додати нічого - тепер про Білозерську говорять не лише в Україні, але й у світі. Питання - в якій тональності. Люди, не знайомі з українською ситуацією, котрі не знають української мови, можуть гіперболізувати й демонізувати позицію Білозерської. У виграші - парадоксальним чином - виявиться недемократична, нетолерантна українська влада, яка саме тепер чомусь взялася за боротьбу з «фашизмом». Ми в Україні знаємо, що насправді це боротьба з опозицією. А як прочитають сухі повідомлення про «антифашистські мітинги» на Заході? «Так у них там фашистські блоги є найбільш відвідуваними!!».

 

Постає питання - чи ідеологічна заангажованість блогера може бути підставою до зняття його з тих чи інших конкурсів. Якщо слідувати прийнятим у світі стандартам інформаційної журналістики, каноном яких є, для прикладу, редакційна політика ВВС, то, звісно, авторський блог тої ж Білозерської їм не відповідатиме. Але особистий блог - це, перш за все, думки, позиція, суб'єктивна рефлексія, й лише в другу чергу - інформація як така. Можливо, в якійсь мусульманській країні важко уявити гей-блог, а якщо він існуватиме, то не подобатиметься традиційно-консервативній спільноті. Якщо його засудять чи закриють, на Заході першими почнуть кричати про утиски. Представниця «Репортерів без кордонів» в Україні Оксана Романюк вважає, що існування блогу Білозерської дає підстави говорити про плюралізм думок в Україні. Думки Олени відповідають настроям частини українського суспільства, - як мінімум 10% населення, і це факт. Чи є вони нацистськими? На думку Лазарєвої, Білозерська нацисткою не є.

 

Як слушно зауважує колишній співробітник ВВС, а тепер кореспондент «Радіо Свобода» у Лондоні Богдан Цюпин, Олена чесна зі своїм читачем: «Її читач не почувається обманутим, розуміє її кут бачення, більше того - заходить на її блог, аби ознайомитися саме з таким баченням». Останнє, до речі є одним зі стандартів суто блогерської діяльності. «Ніколи навмисно не обманюйте інших, несіть відповідальність за те, що ви розміщуєте, будьте якомога прозорішим», - закликає нас сайт Blogging Ethics. Якщо ВВС й може дозволити собі бути «над» ідеологіями, то вже друкована преса цілком поділена за політичними вподобаннями. «Стиль роботи та публікацій Олени Білозерської був би цілком прийнятним у Британії, так працює чимало блогерів на Заході», - каже Цюпин.

 

Ще один аспект - це українські реалії. Оминаючи ідеологічну визначеність Олени як прихильниці право-консервативних поглядів, її діяльність можна порівняти з цілою інформагенцією. Голова НПМУ Юрій Луканов пише в «Детектор медіа»: «Про висвітлення правозахисних акцій Манчук і його команда не написали жодного слова. Бо в цьому випадку всі їхні відкриття викликали б просто сміх». Цюпин, котрий постійно стежить за діяльністю Білозерської та робив свого часу з нею інтерв'ю, зазначає: «Як репортер Олена професійно виконує свою роботу, окрім того вміє якісно подати інформацію - ілюстрації, відео - все це власний контент».

 

Ідейні супротивники все ж програли. Програли практично від початку - коли листа до Бонна надіслали без належного інформаційного супроводу, - це й викликало враження про «донос». Натомість Білозерська поставила на людський фактор, жваво коментувала кожен поворот у справі, що - до слова - також належить до засад блогерської діяльності. Тож не дивно, що відвідуваність її блогу зросла в рази. Манчук і Володарський спричинилися до популяризації протилежних по духу ідей, не кажучи вже про те, що саме їхнє бажання «стулити комусь пельку» суперечило основам плюралізму й бумерангом повернулося до них у вигляді критики в медіасередовищі.

 

P.S. від «Детектор медіа». Вважаємо, що конфлікт навколо участі та позбавлення перемоги блогу Олени Білозерської в міжнародному конкурсі, дії її опонентів та прихильників виявили досить багато важливих питань. Ці питання стосуються й реалій нових медіа, і світоглядних дискусій в українському громадському суспільстві. ТК буде рада продовжити дискусію, надавши слово всім охочим.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9233
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
3997 дн. тому
"Deutsche Welle уподібнилася режиму Януковича" "Німецька хвиля" позбавила Олену Білозерську заслуженої перемоги в конкурсі приблизно так, як нинішня бандитська влада в Україні - опозиційних кандидатів на виборах у відомих округах. По-«донецьки» (в політичному смислі) «тупо». Там теж переможці були явними, які фінішували з великим відривом у голосах від найближчих конкурентів, як і Білозерська в TheBobs, але все було легко й просто відмінено та скасовано. Deutsche Welle пише, що вирішила скасувати номінацію Олени Білозерської після ґрунтовної перевірки. А де організатори були, коли її номінували? Група лівих товаришів звернула увагу DW на невідповідність блогів Білозерської умовам конкурсу. А чи відповідає умовам конкурсу рішення про скасування раніше благополучно прийнятої й затвердженої номінації? Та ще й такої, яка зрештою здобула беззаперечну перемогу? Де про це написано в правилах, в якому пункті? >>> http://dusia.telekritika.ua/blog_alekseia_mazura/21307
анархіст
3997 дн. тому
Білозерська виглядає пухнастою пташкою у порівнянні: http://vgolos.com.ua/blog/783.html
сhykulay
3997 дн. тому
і телекритики вписується за рупор нацистів білозерську?!? що ж, допобачення
Эксперт
3998 дн. тому
"Постає питання - чи ідеологічна заангажованість блогера може бути підставою до зняття його з тих чи інших конкурсів". Передергивание и логическая подмена. Основанием для снятия стала не "идеологическая заангажированность" блогера, а явное несоответствие блога условиям конкурса. "Але особистий блог - це, перш за все, думки, позиція, суб'єктивна рефлексія". А любой конкурс - это позиция организатора, который сам устанавливает правила. В данном случае организатор четко заявил, что не приемлет нападки на цветных, геев и т. д. Зачем правой активистке Белозерской было участвовать в этом гнилом либерастическом конкурсе? )))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду