«Вигнаний на степи»

«Вигнаний на степи»

30 Грудня 2019
1823
30 Грудня 2019
09:40

«Вигнаний на степи»

1823
«Вигнаний на степи»

«Вигнані на степи». Написав цю книгу, про вигнаних зі своїх хат, а тепер маю ситуацію, коли маю бути вигнаним з моєї хати. Історик за освітою, журналіст за роботою.

Ситуація не патова, бо типова для багатьох людей. У Польщі їх називали «франковіче», бо зазвичай кредитори в Польщі видавали кредити у швейцарських франках. У нас називали лохами, бо ж хто нормальний захоче купляти квартиру у Києві за 130-150 тис. дол., а в Бучі за 83. Але кому поясниш, що ти втомився від переїздів, перетягування купи книжок, посуду і велосипедів.

У нас ситуація в Україні за принципом «сам винуватий», «добре, що в сусіда хата згоріла», чи «навіщо різати усю свиню на холодець, коли можна тільки одну ногу».

10 років ти живеш із думкою про 8 число. Тоді ти, як і кільканадцять тисяч позичальників несуть свої гроші у банк. Ти звикаєш до імені касирки, вона каже, «да, це наш клієнт», але суть та сама: ти несеш, бо маєш що, в касу, касирка задоволена, бо з тих грошей вона має зарплату.

Ти маєш своїх 28 тис., позичаєш в російському ВБТ, бо французький тобі не дає, 55 тис., за 10 років платиш 73 тис. і лишаєшся винним 35. З урахуванням пені 42. Як каже український анекдот, «і чого ми, куме, гівна наїлись»?

Те, що це величезна мильна бульбашка, ми будемо дізнаватися кілька разів: у серпні 2008 р., після Революції Гідності, і позичальникам, як і мені, було невтямки, що цьому кінця немає. Що можна півжиття витратити на сплачування кредиту, який не закінчиться, а на його місце прийде приватно ідейно на гроші орієнтоване чувирло, яке скаже, що хата не твоя, мені до біса те що там всохнуть усі квіти, здохне кіт, все покриється пилом, допоки я не заплачу йому за шось 10 тис. дол. вище, ніж він викупив мою квартиру за 1/10 її проплаченої вартості.

Думаючи виїхати з країни, бо є ж Нова Зеландія, думаєш про Бучу, про те що як ФОП ти сплачував на це місто податки, і куди. Щоб в якийсь день тобі зламали замки.

В’ячеслав Миколайович Макаренко (ФОП), дякую за цей блог, маю надію, він твоїм майбутнім (нездійсненним) клієнтам пригодиться. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1823
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду