Олекса Підлуцький: „Преса України” зараз працює в умовах напівблокади”

29 Листопада 2004
2751
29 Листопада 2004
12:41

Олекса Підлуцький: „Преса України” зараз працює в умовах напівблокади”

2751
Заступник головного редактора газети „Правда України” Олекса Підлуцький заявив, що видавництво „Преса України”, осередок більшості опозиційних видань, було заблоковано за наказом Віктора Медведчука. У понеділок, 29 листопада, в ефірі 5 каналу заступник головного редактора газети „Правда України” Олекса Підлуцький заявив, що видавництво „Преса України”, осередок більшості опозиційних видань, було заблоковано за наказом Віктора Медведчука.
Олекса Підлуцький: „Преса України” зараз працює в умовах напівблокади”
"Детектор медіа" звернулася до Олекси Підлуцького, аби з’ясувати подробиці того, що сталося, і водночас почути його думку щодо ситуації в країні.

- Пане Олексо, що все-таки відбувається навколо „Преси України”?

- Сьогодні зранку охорона видавничого комплексу „Преса України” отримала наказ не пропускати ніяких відвідувачів, окрім штатних працівників газет, до будівлі, де, як відомо, розташовано велику кількість редакцій, зокрема таких газет як „Сільські вісті”, „Правда Украины”, „Україна молода” тощо. Кожній людині, яка більш-менш розбирається у редакційній роботі, зрозуміло, що це страшенно утруднює роботу редакцій та журналістів, тому що є позаштатні автори, люди, які приносять певну інформацію і таке інше. Вони зараз не можуть зайти до будинку. Коротко, ми зараз працюємо в умовах напівблокади. Слід зауважити, що видавничий комплекс „Преса України” підпорядковується безпосередньо Управлінню справами Адміністрації Президента України, тобто панові Медведчуку. Це є спроба з боку Медведчука і його команди перешкодити роботі демократичної преси.

- Чи можуть ці події призвести до зриву виходу газет?

- Я аж так би не сказав. Але роботу журналістів це неабияк ускладнить, неминуче відбившись на якості чергових чисел газет. Зірвати вихід видань не вдасться, але це, скажімо так, напівміра: затруднення роботи журналістів та погіршення якості матеріалів.

- Свого роду попередження?

- Попередження ми вже маємо півтора роки, коли нам вимикали усі телефони, коли нас намагалися виселити із наших приміщень. Я думаю, що попереджати нас уже не треба. Це вже було зроблено неодноразово.

- Як ви оцінюєте ситуацію в медіа-середовищі після початку „помаранчевої революції”?

- Безумовно, ситуація змінилась, і змінилася докорінно. Частина журналістів знайшла у собі сміливість піднятися з колін, перестати брехати, брехати під тиском, і почати давати об’єктивну інформацію. Частина журналістів своєї думки не змінила, але, позаяк вони завжди на боці тих, хто сильніший, то, прикинувши ситуацію, так би мовити, вони дійшли висновку, що революція перемагає, і моментально перестали уславлювати Януковича і почали прославляти переможний народ.

- Як ви оцінюєте, зокрема, оновлені новини на „1+1”, учорашній „Епіцентр”, наприклад, і так званий „телемарафон” на ТРК „Україна”?

- Знаєте, чесно кажучи, не все з того я маю змогу дивитися, адже перебуваю більшу частину часу на Майдані, серед людей. Що стосується новин на „1+1”, то вони серйозно змінилися. Що стосується В.Піховшека, то, справді, ми побачили більш-менш нормальну журналістську роботу, відносно неупереджену, підкреслюю – відносно. В.Піховшек був колись дуже кваліфікованим журналістом, потім, протягом останніх років, він працював не журналістом, а маніпулятором свідомості, зараз він знову намагається повернутися до професії – хоч би якоюсь мірою.

- Як би ви оцінили, як міжнародний оглядач, з’їзд у Сєвєродонецьку і заяви, зроблені на ньому?

- Ви знаєте, коли я за радянських часів вчився у школі, у нас була така тема: „Військова інтервенція і громадянська війна 1917 – 1921 років”. Я розцінюю всі ці події – не дай Боже, звісно, щоб була громадянська війна, але громадянський конфлікт є – як протистояння, що носить не стільки внутрішній, скільки зовнішній характер.

Це є абсолютно грубе втручання Росії у внутрішні справи України. Це є розпалювання внутрішньоукраїнського сепаратизму – так само, як росіяни створили сепаратистські режими у Молдові, так само, як вони створили сепаратистські режими в Грузії, точнісінько так вони намагаються зараз розколоти Україну і створити сепаратистський режим на її Півдні та Сході. Доказом того є присутність на цьому сепаратистському зборищі пана Лужкова, хоч він формально не є державним чиновником, урядовцем, але він є главою найбільшого суб’єкта самоврядування Російської Федерації, і всі знають, що він діє, фактично, від імені уряду Росії. І саме зовнішні сили з Росії підштовхують сепаратистів до розколу України.

- Сьогодні зранку пройшла інформація, що МЗС України може оголосити російського політтехнолога Г.Павловського і мера Москви Ю.Лужкова персонами нон-ґрата. Це реально, як ви гадаєте?

- Це не просто реально, це необхідно. Будь-яка країна, яка себе поважає, просто зобов’язана це зробити. Це іноземні громадяни, які, перебуваючи на території України, виступають проти її територіальної цілісності та закликають до міжнаціональної ворожнечі. За великим рахунком, проти них мало би бути порушено кримінальну справу, і вони повинні були б бути заарештовані, ізольовані від суспільства. Найменше, що можна зробити, – це вислати їх з території України та заборонити їм в’їжджати сюди.

- Які ваші прогнози стосовно розвитку ситуації, дій опозиції, влади та сепаратистів, зокрема у світлі різних можливих рішень суду?

- Я вважаю, що опозиція не повинна втрачати часу. Команда Віктора Ющенка просто зобов’язана не пізніше, ніж сьогодні до вечора, сформувати уряд народної довіри і перебрати всю повноту влади в країні на себе. В іншому разі долі української революції загрожує величезна небезпека.

Зараз існує величезна кількість варіантів розвитку ситуації, і спрогнозувати, як реагуватимуть на них суспільство і ЗМІ, просто неможливо.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
студент Інституту журналістики, для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2751
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду