Володимир Ар’єв: „Ми не будемо наслідувати практику програми „Проте”

15 Квітня 2004
1497

Володимир Ар’єв: „Ми не будемо наслідувати практику програми „Проте”

1497
Після подій в Мукачеве „Закрита зона” розповість про механізм знищення радіо „Континент”. Подаючи завжди максимальну кількість точок зору.
Володимир Ар’єв: „Ми не будемо наслідувати практику програми „Проте”
Сьогодні, як вже повідомляла „ТК”, в ефірі „5 каналу” стартує програма журналістських досліджень „Закрита зона”. До речі, за неофіційною інформацією „ТК”, саме в цій рубриці, якщо вона отримає врешті-решт непоганий рейтинг, має відбутися довгоочікувана прем’єра фільму Андрія Шевченка „Обличчя протесту”.

- Ваш телепроект створений як короткотривалий, можливо, до наступних президентських виборів? Чи радше як довготривалий проект, незалежно від того, хто стане наступним президентом?

-Ні, президентські вибори - це не межа, адже виборами життя не закінчується. Цей проект розрахований на досить таки тривалий час. У „Закритій зоні” фактично закладений подвійний зміст. „Закрита зона” є потенційною небезпекою для нашої країни зараз, якщо не відбудуться демократичні вибори. Для того, щоб країна не перетворилась у закриту зону, громадяни України повинні знати про те, що відбувається, і гаслом програми ми обрали „варто знати”. З іншого боку, у будь якому суспільстві, демократичному чи тоталітарному, існують свої закриті зони. Завжди існує інформація, яку хтось хоче приховати. Це стосується і США, і Євросоюзу. Щодо України, то тут стільки „закритих” тем, що важко зосередитись, якій спершу надати пріоритет.

- Як довго виношувався ваш проект і яка команда працюватиме над програмою?

-Чесно кажучи, сам проект виношувався близько місяця. Я зробив його дуже швидко. Мені надійшла пропозиція від „5 каналу” зробити цей проект. Команда у мене дуже сильна і ми працюємо саме командою. Я є керівником проекту, хоча я намагаюсь, щоб кожен, хто працює на програму, відчував свою відповідальність за кінцевий результат. У нас є режисер, асистент режисера, є три журналісти, оператор, координатор, відеоінженер. Маємо власну монтажну, для якої придбали доволі потужний комп’ютер, на якому можна монтувати навіть художні фільми.

- На яку, в основному, публіку орієнтуватиметься ваша програма? Якого жанру ви будете дотримуватись?

-Жанр буде близьким до документального фільму, конкретно детективного характеру - щоб було цікаво для максимально широкого кола глядачів. Ми намагатимемось давати коментарі у збалансованій формі, де усі сторони тієї чи іншої події матимуть можливість надати саме своє бачення. Будемо подавати лише основне, з усього масиву інформації будемо вибирати десь відсотків тридцять головної інформації.

- Володимире, де більше „закритих зон” - у Києві чи у регіонах?

-І в регіонах, і в Києві закритих зон багато. Я би їх порівнював не за кількістю, а за якістю. У регіонах закриті зони регіонального рівня, які мають локальний характер, а у Києві вони глобального характеру і вони значно більш небезпечні, ніж регіональні.

- Чому ви обрали саме Мукачеве для своєї першої програми? Чи це найбільш „закрита зона” в Україні зараз?

-Мене просто особисто, як журналіста, дуже вразили події, що відбуваються у цьому місті. Такого відвертого беззаконня ще треба пошукати. Ця тема стала резонансною не лише для України, але й звернула увагу на себе з боку ПАРЕ . Це вже про щось говорить.

- Які проблеми ви будете порушувати впродовж найближчого часу?

-Наступною темою нашої програми буде проблема свободи слова. Ми розглядатимемо ситуацію навколо радіо „Континент”. Ми розповімо про механізм закриття незалежних медіа на прикладі цього радіо. Покажемо, як відбувався шантаж і тиск на це радіо.

Плануємо, також, висвітити тему тортур, яким піддають затриманих в правоохоронних органах. У нас є відзняті кадри та свідчення однієї людини. Ми просто беремо одну історію конкретної людини - як приклад численних випадків тортур. Ми дізнались від джерел, пов]язаних з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, що на сьогодні існує близько 12 тисяч подібних звернень. Ця проблема має жахливі відтінки. Є свідчення про підвішування людей за кінцівки аж до обливання холодною водою на морозі.

Буде програма про звільнення людини з посади директора Шевченківського Національного заповідника...

- Чи не передбачаєте ви, що після висвітлення таких тем у вас можуть з’явитись певні проблеми з відомими структурами?

-Я нічого не можу виключити. Якщо у будь кого з нашої команди виникнуть проблеми, то буде зрозуміло, звідки коріння цієї проблеми. В той же час, ми не будемо наслідувати практику програми „Проте”. Ми подаватимемо точку зору усіх сторін. Наприклад, у програмі, де йтиметься про тортури, ми також даємо коментарі відповідного представника МВС та прокуратури. Ми не ставимо перед собою мету звинувачувати конкретних людей. Наша мета - дослідити коріння проблем: чому це має місце.

Читайте також:

15 квітня о 22.00 на 5 каналі відбудеться прем’єра проекту журналістських розслідувань Володимира Ар’єва “Закрита Зона”
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1497
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду