«Стоп цензурі!» і «Репортери без кордонів» вимагають надати охорону донецькому журналістові

1 Серпня 2011
13510

«Стоп цензурі!» і «Репортери без кордонів» вимагають надати охорону донецькому журналістові

13510
«Стоп цензурі!» і «Репортери без кордонів» вимагають надати охорону донецькому журналістові

Громадський рух «Стоп цензурі!» та міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» закликають владу провести швидке і повне розслідування підпалу квартири донецького журналіста Олексія Мацуки, редактора сайту «Новости Донбасса». Також вони вимагають надати йому охорону.

 

«Влада повинна вжити рішучих кроків. Очевидно, що життю цього журналіста загрожує серйозна небезпека, тому влада повинна гарантувати його безпеку, надавши йому охорону до тих пір, поки не буде знайдено відповідальних за напад», - йдеться у заяві «Репортерів без кордонів».

 

«Ми також вбачаємо в цих подіях можливу помсту за його журналістську діяльність. Це нагадує 2000-2004 роки, коли декілька наших колег були вбиті або суттєво постраждали через їхню професійну діяльність. Ці часи не мають повернутися!», - наголошують представники руху «Стоп цензурі!».

 

Як уже писала ТК, Київська незалежна медіа-профспілка розцінює підпал як замах на вбивство та вимагає негайного розслідування справи. Міліція порушила кримінальну справу за фактом підпалу за статтею «Хуліганство».

 

Наводимо заяву «Стоп цензурі!» повністю:

 

Ми, представники руху «Стоп цензурі!» висловлюємо серйозне занепокоєння з приводу замаху на життя свого колеги редактора інтернет-видання «Новости Донбасса» Олексія Мацуки.

 

31 серпня двері в його квартиру були забарикадовані та підпалені. Життя журналіста врятувала випадкова відсутність вдома. Зловмисники залишили біля дверей траурний вінок із знущальним написом.

 

Сам Олексій Мацука пов'язує ці події з професійною діяльністю. Для таких підозр є достатньо підстав, оскільки Олексій є автором багатьох резонансних репортажів, які викривають корупційні діяння серед керівництва Донецька та області.

 

Ми також вбачаємо в цих подіях можливу помсту за його журналістську діяльність. Це нагадує 2000-2004 роки, коли декілька наших колег були вбиті або суттєво постраждали через їхню професійну діяльність. Ці часи не мають повернутися!

 

Ми звертаємося до міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова, голови Служби безпеки України Валерія Хорошковського та правоохоронних органів Донецька. Розслідування підпалу квартири Олексія Мацуки має бути швидким та прозорим, винуватці мають бути знайдені і постати перед судом.

 

Ми також вимагаємо захистити нашого колегу від повторних спроб замаху та надати йому особисту охорону.

 

Довідка. Громадський рух «Стоп цензурі!»

 

Громадський рух «Стоп цензурі!» створений 21 травня 2010 року. Рух є неформальним об'єднанням журналістів, що утворилося у відповідь на утиски свободи слова в Україні.

 

Це ініціатива українських журналістів та медійних громадських організацій щодо відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, унеможливлення перешкоджання професійній діяльності журналістів та порушення професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань.

 

Громадський рух «Стоп цензурі!» не підтримує жодну політичну силу, не фінансується політичними партіями.

 

Дізнатися більше або приєднатися до громадського руху «Стоп цензурі!» можна за посиланням /withoutsection/article/53128/2010-05-22-pripiniti-tisk-na-zhurnalistiv-ne-dopustiti-represii/

 

Блог громадського руху «Стоп цензурі!»: http://stopcensorship.wordpress.com/ , у Твіттері: http://twitter.com/Stopcensorship

 

Контактна особа: Артем Соколенко, координатор прес-центру громадського руху «Стоп цензурі!» 050 440 46 08, censor.stop@gmail.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13510
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
L'amurchik
4669 дн. тому
Коли в Шарія стріляли, то Стоп Цензура наче нічого не бачила..а тут ба двері підпалили ойойой...я хотів би побачити яка була реакція якби встрілили в Наєма або Лещенка..тут вже була б револуюція...як це так в нас стріляти, була б вже революція...смішно це все..
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду