Комітет свободи слова звернеться до прокуратури, МВС і омбудсмена з приводу видавництва «Фіто»

7 Квітня 2011
11239

Комітет свободи слова звернеться до прокуратури, МВС і омбудсмена з приводу видавництва «Фіто»

11239
Олена Бондаренко дорікнула «Стоп цензурі!» щодо відсутності заяв з приводу «Фіто»
Комітет свободи слова звернеться до прокуратури, МВС і омбудсмена з приводу видавництва «Фіто»

Парламентський Комітет з питань свободи слова та інформації вирішив звернутися до Генеральної прокуратури з проханням перевірити інформацію про тиск і перешкоджання журналістській діяльності стосовно журналістів видавництва «Фіто». Таким чином члени комітету відреагували на звернення головного редактора видавництва Юрія Самсона. Депутати просять ГПУ у разі підтвердження протиправних фактів вжити відповідні заходи.

 

Питання про конфлікт між видавництвом і власницею фармакологічного підприємства «Зелена планета», головою однойменної партії і засновницею газети з такою ж назвою Наталею Зубицькою було винесене на засідання Комітету 6 квітня як позачергове. Члени Комітету вислухали представників «Фіто», але не мали змоги почути думку Наталі Зубицької, яку не встигли запросити на засідання.

 

Нагадаємо, питання вже розглядалося торік Тимчасовою слідчою комісією Верховної Ради з питань розслідування випадків цензури у ЗМІ, тиску на свободу слова та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. ТСК вирішила, що ситуація, яка склалася з журналістським колективом та редакційним приміщенням газети «Зелена планета», стосується швидше не свободи слова, а бізнесових питань.

 

Представники ж «Фіто» наполягають на тому, що всі дії пані Зубицької і її колег проти них можна розцінювати як перешкоджання журналістській діяльності. На засіданні профільного Комітету вони навели факти протиправних дій представників правоохоронних органів, бездіяльності судів тощо.

 

На думку члена комітету Олени Бондаренко, ТСК з питань цензури винесла неправильне рішення. «А ще мене дивує, чому громадська організація "Стоп цензурі!" не підтримала своїх колег, чому у цьому випадку промовчала?», - дорікнула пані Бондаренко.  На що отримала відповідь від своїх колег по Комітету, що жоден народний депутат не має права вказувати, що робити громадським організаціям. «Громадські організації мають права, а органи влади - обов'язки, в тому числі і захищати журналістів», - сказав голова Комітету Андрій Шевченко.

 

За результатами обговорення члени Комітету вирішили звернутися не тільки до ГПУ, а й до МВС, уповноваженого ВР з прав людини, а також до парламентського комітету з питань правосуддя щодо бездіяльності судів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11239
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду