Хорошковський: В інтернеті є цензура на представників влади

22 Березня 2011
14887
22 Березня 2011
12:22

Хорошковський: В інтернеті є цензура на представників влади

14887
Хорошковський: В інтернеті є цензура на представників влади

Валерій Хорошковський, голова Служби безпеки і власник медіагрупи «Інтер», вважає, що цензури в Україні немає, однак він помітив «цензуру на представників влади». Про це пан Хорошковський сказав в інтерв'ю газеті «Коммерсантъ».

 

«Цензури в країні немає. Більше того, якщо говорити про інтернет-середовище, то там, я б сказав, є цензура на представників влади. Якщо йдеться про опозицію, то новину про неї виділяють великим жирним шрифтом, потім вона обговорюється, тиражується, а якщо новина від влади, вона взагалі непомітна. Але ніхто нікого при цьому не звинувачує - інтернет-журналісти відчувають життя в країні саме так. Вони мають право на вибір», - заявив Хорошковський.

 

На думку Валерія Хорошковського, технологія звинувачування влади в обмеженні свободи слова продовжує працювати, однак вона стала «фоновою», а на перший план вийшла інша технологія - «політичні переслідування».

 

За його словами, система в Україні склалася так, що замовчувати новину в країні зараз неможливо, можна подію не так інтерпретувати, але це вже залежить від редколегії й журналістів.

 

«Днями прочитав одну статтю у відомому виданні - чого там тільки нема, СБУ переплутали з МВС; мої слова вирвали з контексту, переслідуючи певну ідеологічну мету. Ось я ставлю запитання: що мені із цим робити? Можна, звісно, йти до суду. Але чого я доможуся? В суді статтю визнають неправдивою, однак сказати, що я таким чином отримаю сатисфакцію, не можна», - сказав голова СБУ.

 

Валерій Хорошковський зазначив, що «отримає сатисфакцію», якщо в країні буде створене професійне співтовариство експертів, оскільки зараз, за його словами, цим словом прикриваються «всі хто завгодно»: «Експерти... не володіють навіть понятійним апаратом, те ж саме можна сказати і про журналістів».

 

Коментуючи думку екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко про те, що генеральну лінію з обмеження свободи слова в Україні проводить сам президент Віктор Янукович, Валерій Хорошковський відповів: «Я думаю, що якби в президента в добі було 48 годин, він би однаково не зміг умістити у свій графік завдання подібного роду».

 

За словами голови СБУ, прив'язування будь-якої проблематики до перших осіб держави - це спроба додати ваги події чи собі: «У цьому Тимошенко рівних немає. Вона з будь-якої ситуації може знайти вигідні їй піарівські виходи».

 

Валерій Хорошковський вважає, що прийшов час усьому журналістському середовищу задуматися про те, хто такий насправді журналіст: «Не опозиційний чи провладний, а простий чесний журналіст, який намагається розібратися в проблемі й об'єктивно представити її на суд громадськості».

 

Нагадаємо, майже рік тому Валерій Хорошковський заявив, що в Україні реалізується технологія противників стабілізаційних процесів з умовною назвою «обмеження свободи слова».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14887
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду