detector.media
22.03.2011 12:22
Хорошковський: В інтернеті є цензура на представників влади

Валерій Хорошковський, голова Служби безпеки і власник медіагрупи «Інтер», вважає, що цензури в Україні немає, однак він помітив «цензуру на представників влади». Про це пан Хорошковський сказав в інтерв'ю газеті «Коммерсантъ».

 

«Цензури в країні немає. Більше того, якщо говорити про інтернет-середовище, то там, я б сказав, є цензура на представників влади. Якщо йдеться про опозицію, то новину про неї виділяють великим жирним шрифтом, потім вона обговорюється, тиражується, а якщо новина від влади, вона взагалі непомітна. Але ніхто нікого при цьому не звинувачує - інтернет-журналісти відчувають життя в країні саме так. Вони мають право на вибір», - заявив Хорошковський.

 

На думку Валерія Хорошковського, технологія звинувачування влади в обмеженні свободи слова продовжує працювати, однак вона стала «фоновою», а на перший план вийшла інша технологія - «політичні переслідування».

 

За його словами, система в Україні склалася так, що замовчувати новину в країні зараз неможливо, можна подію не так інтерпретувати, але це вже залежить від редколегії й журналістів.

 

«Днями прочитав одну статтю у відомому виданні - чого там тільки нема, СБУ переплутали з МВС; мої слова вирвали з контексту, переслідуючи певну ідеологічну мету. Ось я ставлю запитання: що мені із цим робити? Можна, звісно, йти до суду. Але чого я доможуся? В суді статтю визнають неправдивою, однак сказати, що я таким чином отримаю сатисфакцію, не можна», - сказав голова СБУ.

 

Валерій Хорошковський зазначив, що «отримає сатисфакцію», якщо в країні буде створене професійне співтовариство експертів, оскільки зараз, за його словами, цим словом прикриваються «всі хто завгодно»: «Експерти... не володіють навіть понятійним апаратом, те ж саме можна сказати і про журналістів».

 

Коментуючи думку екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко про те, що генеральну лінію з обмеження свободи слова в Україні проводить сам президент Віктор Янукович, Валерій Хорошковський відповів: «Я думаю, що якби в президента в добі було 48 годин, він би однаково не зміг умістити у свій графік завдання подібного роду».

 

За словами голови СБУ, прив'язування будь-якої проблематики до перших осіб держави - це спроба додати ваги події чи собі: «У цьому Тимошенко рівних немає. Вона з будь-якої ситуації може знайти вигідні їй піарівські виходи».

 

Валерій Хорошковський вважає, що прийшов час усьому журналістському середовищу задуматися про те, хто такий насправді журналіст: «Не опозиційний чи провладний, а простий чесний журналіст, який намагається розібратися в проблемі й об'єктивно представити її на суд громадськості».

 

Нагадаємо, майже рік тому Валерій Хорошковський заявив, що в Україні реалізується технологія противників стабілізаційних процесів з умовною назвою «обмеження свободи слова».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY