«Стоп цензурі!» заявляє про неприпустимість втручання політиків і топ-менеджменту в роботу ньюзруму СТБ

28 Лютого 2011
30088

«Стоп цензурі!» заявляє про неприпустимість втручання політиків і топ-менеджменту в роботу ньюзруму СТБ

30088
«Стоп цензурі!» заявляє про неприпустимість втручання політиків і топ-менеджменту в роботу ньюзруму СТБ

Громадський рух «Стоп цензурі!» заявляє, що політики не мали права спонукати керівництво телеканалу СТБ знімати з ефіру 25 лютого сюжет Ганни Суряднової та Тимофія Кощія. Якщо вони мали підозри щодо порушень стандартів та етики журналістами СТБ, то мали звертатися до комісії з питань етики і моралі осередку профспілки «Медіафронт» на цьому каналі. Водночас «Стоп цензурі!» закликає менеджмент СТБ у випадку спроб тиску зберігати незалежність. Про це йдеться в заяві руху, оприлюдненій 25 лютого.

 

Нагадаємо, з джерел на каналі СТБ «Детектор медіа» стало відомо, що приводом для зняття сюжету 25 лютого став дзвінок нардепа-регіонала Олени Бондаренко. За даними джерел ТК, сюжет зняв з ефіру генеральний директор СТБ Володимир Бородянський. Його заступник Олексій Мустафін заперечив цю інформацію, зазначивши, що рішення про зняття сюжету прийняв особисто він, керівник інформаційної служби. Прес-служба Партії регіонів також оприлюднила заяву, в якій звинуватила «один із загальнонаціональних каналів під умовною назвою "С ... Б"» в провокації та інсценуванні подій, які дискредитують владу. Журналісти каналу в розмові з ТК заперечили факти, викладені в заяві.

 

Публікуємо текст заяви громадського руху «Стоп цензурі!»:

 

Громадський рух «Стоп цензурі!» вважає неприпустимим будь-яке втручання у роботу незалежних ЗМІ, зокрема, у формі дзвінків керівництву ЗМІ з вимогами щодо способів висвітлення суспільно-політичних подій.

 

Стаття 15 Конституції України встановлює, що цензура в Україні заборонена.

 

Слід звернути увагу, що обмеження прав ЗМІ і примусове нав'язування їм своїх позиції чи думок суперечать і статті 45-1 Закону України «Про інформацію». Остання, зокрема, забороняє втручання у формах, не передбачених законодавством України або договором, укладеним між засновником і редакцією ЗМІ, у професійну діяльність журналістів, контроль за змістом інформації, що поширюється, з боку засновників засобів масової інформації, органів державної влади або органів місцевого самоврядування, посадових осіб цих органів, зокрема з метою поширення чи непоширення певної інформації.

 

Зважаючи на зазначене вище, звертаємо увагу керівництва телеканалу СТБ та народного депутата від Партії Регіонів Олени Бондаренко на те, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

 

Громадський рух «Стоп цензурі!» нагадує представникам Партії регіонів в особі народного депутата Олени Бондаренко про те, що втручання органів державної влади в законну діяльність засобів масової інформації є неприпустимим та таким, що не відповідає чинному законодавству та міжнародним зобов'язанням України.

 

Громадський рух «Стоп цензурі!» закликає менеджмент телеканалу СТБ діяти згідно із законами України, які гарантують незалежність ЗМІ, журналістів, і у випадку тиску у формі дзвінків, листів, усних зауважень до працівників ЗМІ з боку політиків, посадовців, підприємців зберігати незалежність, радити їм звертатися до професійних організацій галузі або ж до суду.

 

Громадський рух «Стоп цензурі!» наголошує на тому, що всі конфліктні ситуації між творчим колективом та менеджментом ЗМІ мають вирішувати безпосередньо професійні організації журналістів або інші спеціально створені для цього органи - саморегулятори галузі.

 

Стосовно невиходу в ефір телеканалу СТБ сюжету Ганни Суряднової та Тимофія Кощія 25 лютого 2011 року, то політики зі своїми підозрами щодо порушень стандартів та етики журналістами СТБ мали звертатися до комісії з питань етики і моралі осередку профспілки «Медіафронт» на цьому телеканалі, а не спонукати керівництво телеканалу знімати сюжет з ефіру.

 

 

Довідка. Громадський рух «Стоп цензурі!»

 

Громадський рух «Стоп цензурі!» створений 21 травня 2010 року. Рух є неформальним об'єднанням журналістів, що утворилося у відповідь на утиски свободи слова в Україні.

 

Це ініціатива українських журналістів та медійних громадських організацій щодо відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, унеможливлення перешкоджання професійній діяльності журналістів та порушення професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань.

Громадський рух «Стоп цензурі!» не підтримує жодну політичну силу, не фінансується політичними партіями.

Дізнатися більше або приєднатися до Громадського руху «Стоп цензурі!» можна за посиланням /withoutsection/article/53128/2010-05-22-pripiniti-tisk-na-zhurnalistiv-ne-dopustiti-represii/

Блог Громадського руху «Стоп цензурі!»: http://stopcensorship.wordpress.com , у Твіттері: http://twitter.com/Stopcensorship

 

 

Контактна особа:

Артем Соколенко,

координатор прес-центру

Громадського руху «Стоп цензурі!»

050 440 46 08,

censor.stop@gmail.com

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30088
Читайте також
28.02.2011 17:35
Олексій Мустафін, для «Української правди»
27 403
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
хм
4805 дн. тому
знающий вы наш. несложно также представить на суд общественности и размеры финансирования студенчества и определенных деструктивных групп, с гастролями из Ивано-Франковска и Львова, колесивших по всем восточно-украинским и южным городам с "анти-табачной" акцией и изображавших на своём же вуйковском диалекте местное население. При этом часть лиц, как оказалось, вообще едва школу 8 классов окончили - на большее умственного развития нехватило. Вспомним толпы справделивостью озабоченных граждан на различных БЮТонутых акциях(например: протв Черновецкого) и , в тот же момент практически - на мероприятии с прослушиванием на морозе и сквозняке втечение 3 часов пения мэра Черновецкого: в кадре одни и те же лица, часть из которых также хоршо известна зрителям циклических телепрограмм украинских телеканалов по массовке в зале. Потому прежде чем выть здесь что-то и переверать, давайте говорить правду до конца и не однобоко, чтобы сюжет был действительно интересным: надо писать и снимать о том, что в Украине сформировалась группа фирм, обеспечивающих общественно-майданные акции по заказу любой политической силы, партии и движения и обеспечивающая по просьбе заказчика эти мероприятия платной массовкой, база данных которой также хорошо известна. ПРОДУБЛИРУЮ также для шибоко "знающего" основную мысль своего другого поста, касательно деятелей от журналистики, толком не сделавших в ней ничего: ПОЗОРИЩЕ, когда сброд из проплаченных одной конкретной политической силой людей. под маркой журналистов в демократической стране рассказывают, указывают и навязывают КОММЕРЧЕСКОМУ ЧАСТНОМУ ТЕЛЕКАНАЛУ: что ему показывать/что не показывать, что говорить/что не говорить и вмешиваются, оказывая всякое давление через нужных политиков и некоторые продажные СМИ-дешевки, в редакционную политику частного информационного агентства. ПОЗОРИЩЕ!!!!
Знающий
4805 дн. тому
Продублирую свой пост ещё раз, т.к. это важно: скандал-то заключается в том, что журналист сделал сюжет о ПЛАТНЫХ митингах в поддержку президента. И не важно кто, Бородянский или Мустафин, но сюжет-то зарубили под видом "неинтересного". Но митинги-то действительно были платными. Не нужно быть журналистом СТБ и даже не нужно выходить из дома, чтобы в этом убедиться. Достаточно зайти в интернет. Вот чёткие адреса групп ВКонтакте, которые держат "сотники" и ГБРовцы. Там действительно чётко всё расписано об условиях платного участия. Что это, большая тайна??? Итак: http://vkontakte.ru/club12147514 http://vkontakte.ru/club20456143 http://vkontakte.ru/club5247811 http://vkontakte.ru/club17588674 http://vkontakte.ru/club21376269 http://vkontakte.ru/club23340637 http://vkontakte.ru/club16346017 http://vkontakte.ru/club24232040 А вот потрясающие обсуждения о том, как "кинули" с оплатой на митинге 25-го февраля: http://vkontakte.ru/topic-12147514_24026279 или вот одна из баз тех, кто выходит на митинг за деньги с ПОЛНЫМ ПЕРЕЧНЕМ ТЕЛЕФОНОВ и таких баз ДЕСЯТКИ: http://vkontakte.ru/topic-12147514_23007258 В группе зарегестрированы более 5000 потенциальных платных митингующих, а в базе - около сотни. Да позвоните Вы каждому и спросите кому СКОЛЬКО заплатили за митинг,а кого "кинули". Базы ведь открыты (!!!!) для КАЖДОГО, кто зарегистрирован ВКонтакте! А теперь объясните мне, Мустафин, как это так получается, что молодёжь в социальных сетях эта тема волнует, а Вас - нет. Бабушек и нищих, без социальных сетей, вышедших на митинг волнует, а Вас - нет. Вашего журналиста, которого Вы благодарите за работу над тем выпуском волнует, а Вас - нет? P/s/ Неделю назад видел никому не нужные сюжеты в конце новостей про то, как плохо прошли концерты в КМДА и как плохо звукорежиссёр настроил технику. Мустафин, а эти сюжеты, значит, стране интересны, да? Какой абсурд! Мустафина и Бородянского в отставку!
хм
4805 дн. тому
действительно, недопустимо, когда якобы журналисты, вобщем-то работающие в партийном пуле одной известной политической силы, и совершенно забывшие уже давно всё, что действительно касается их прямой работы по специальности, рассказывают, указывают и навязывают КОММЕРЧЕСКОМУ ЧАСТНОМУ ТЕЛЕКАНАЛУ: что ему показывать/что не показывать, что говорить/что не говорить и вмешиваются, оказывая всякое давление через нужных политиков и некоторые продажные СМИ-дешевки, в редакционную политику частного информационного агентства. ПОЗОРИЩЕ!!!!
Артем Соколенко
4805 дн. тому
Точно! :) Сжечь всех! :)
Константин
4806 дн. тому
Да помоему журналюшки уже вообще охренели!! Сажать их надо за то что смуту вводят народ!!! К проституткам уважения больше чем к этой желтопресной нечисти!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду