detector.media
Остап Кривдик
, для «Детектор медіа»
07.07.2010 15:27
Розлучення по-профспілковому: що далі?
Розлучення по-профспілковому: що далі?

Перетворення КНМП і НМПУ на дві абсолютно різні організації - доконаний факт, хоча нам, членам КНМП, і важко було з цим змиритися

 

 

Як відомо, сьогодні Київська незалежна медіа профспілка оголосила про об'єднання із  Запорізькою та Волинською і створення, на противагу Незалежній медіа профспілці України, нової всеукраїнської медіа-профспілки. Таким є підсумок тривалого конфлікту між НМПУ та її київським відділенням - КНМП. Своє бачення ситуації у медіапрофспілковому русі обґрунтовує член Комітету КНМП Остап Кривдик.

 

Публікуючи дану статтю, редакція «Детектор медіа» також заявляє про готовність надати можливість висловитися з даного приводу усім бажаючим. 

 

 

Перетворення Київської незалежної медіа профспілки Незалежної медіа профспілки України на дві абсолютно різні організації - доконаний факт, хоча нам, членам КНМП, і важко було з цим змиритися, і ми до останнього моменту пробували якось врятувати ситуацію.

 

Як на мене, проведенням нелегітимного з'їзду і обранням нелегітимного голови НМПУ підкладає під себе і весь медіапрофспілковий рух бомбу. Та відтепер це - внутрішня справа НМПУ, і мені шкода, що до наших слів не дослухалися.

 

Розумію те негативне ставлення, котре було спрямоване на лист голови КНМП Луканова: в логіці організаторів це - просто власна думка голови чужої організації, котра пропонує відмінити увесь підготований захід. Втім, хочу публічно подякувати за надане слово (хоч і на четвертій годині з'їзду, після вирішення всіх важливих питань): це дає шанс на порозуміння в майбутньому.

 

Чому окремо?

 

КНМП і НМПУ не змогли знайти спільної мови з таких причин:

 

1. Структурна позиція: НМПУ планувало будувати стосунки з регіональними організаціями в «вертикальному» режимі (і наполягала на перереєстрації статуту КНМП відповідно саме до цього принципу), в той час, як КНМП та ряд інших місцевих організацій притримувалося горизонтальної моделі взаємостосунків.

 

2. Фінансова складова, котра виходить з попередньої: на переговорах профспілок (котрі, на жаль, не було документально оформлено) керівництво НМПУ вимагало перераховувати їм більше 90% внесків. Представники КНМП не погоджувалися на більше ніж 50%. Для нас перерахування всіх внесків означало б повну фінансову несамодостатність - відмову від власного офісу, від роботи виконавчого секретаря, від профспілкового мобільного телефону. Це просто зруйнувало б діяльність КНМП як інституції.

 

3. Політична ситуація: в 2007 році політики з ПР Клюєв і Герман перерахували на спеціальний рахунок КНМП 200 тисяч гривень. Це було сприйнято як політичне ангажування КНМП. В подальшому рядом нелегітимних рішень НМПУ пробувала відмінити пожертву, а також виключити Ганну Герман (яка так і не стала членом КНМП) з профспілки. Позицію ж про наявність «помаранчевих» політиків і потенційну можливість «політичного балансу» в профспілці сприйнято не було.

  

Що робити?

 

Накопичений, на жаль, певний досвід взаємної недовіри, котрий треба буде подолати з часом. На рівні звичайних журналістів-членів профспілок конфлікту не існує. Більше того, існує величезна кількість журналістів, не охоплених профспілками, права котрих треба реально захищати.

 

Який же ж вихід? По-перше, КНМП разом з Запорізькою і Волинською медіапрофспілками змушені ініціювати утворення нової всеукраїнської медіа-профспілки. Здорова конкуренція між профспілками шкоди не принесе. Існує спадок зробленої роботи - а журналісти самі розберуться, хто ефективніше захищає їхні права, і куди їм краще вступати.

 

По-друге, треба завершити взаємне публічне поборювання, котре шкодить журналістському профспілковому рухові. Можливо, варто виробити формат для з'ясування непорозумінь у власному профспілковому колі.

 

По-третє, часи ідуть лихі - експерти порівнюють їх з російським 2003-м, і поодинці нас справді легко побороти. Тому ми просто приречені на співпрацю, на спільні акції, спільну позицію щодо трудового законодавства і цензури. Нас не є забагато, щоб витрачати час і сили на «домашню війну».

 

Остап Кривдик, член Комітету КНМП

 

Ілюстрація - www.spekulant.ru

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY