„Не душіть!”: уроки журналістської солідарності

18 Листопада 2005
2252
18 Листопада 2005
17:25

„Не душіть!”: уроки журналістської солідарності

2252
Нечасто перед будинком Верховної Ради троє катів у червоних балахонах з надписами «ПРЕЗИДЕНТ», «ПАРЛАМЕНТ» і «ЦВК» вішають на шибенці паперову 4-кілограмову ляльку, зроблену з газет, яка символізує пресу в умовах дії Закону «Про вибори народних депутатів України».
„Не душіть!”: уроки журналістської солідарності
Як повідомляла „ТК”, вчора під стінами Верховної Ради відбулася акція протесту журналістів „Не душіть!”, яку ініціювала Незалежна медіа-профспілка України, і яка була спрямована проти антиконституційного Закону „Про вибори народних депутатів України”, розробленого нардепом Юрієм Ключковським. Саме у цей час, до речі, народні депутати приймали рішення щодо поправок окремих статей цього закону.

„ТК” друкує погляд на вчорашні події безпосереднього його учасника, координатора бюро фрілансерів Незалежної медіапрофспілки Сергія Баранова.

Вчорашня акція протесту журналістів «Не душіть!», окрім уваги засобів масової інформації викликала також доволі неоднорідні відгуки. По-перше, проведений перформанс мав на меті показати, що досить абстрактий вислів «свобода слова» може означати цілковито конкретну «несвободу слова», причому встановлену законодавчо. По-друге, не часто перед будинком Верховної Ради троє катів у червоних балахонах з надписами «ПРЕЗИДЕНТ», «ПАРЛАМЕНТ» і «ЦВК» вішають на шибенці паперову 4-кілограмову ляльку, зроблену з газет, яка символізує пресу в умовах дії Закону «Про вибори народних депутатів України» у варіанті, розробленому паном Ключковським і ухваленому 07.07.2005. І, нарешті, по-третє, це була перша акція, ініційована та організована Незалежною медіа-профспілкою України, що означає лише одне – журналісти в Україні знову відчули себе безправними.

Суть вимог, декларованих під час акції, звужується навколо можливості медіа висвітлювати перебіг передвиборчого процесу. Як ми знаємо, Конституція України гарантує, що при ухваленні нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод, натомість сумно відомий для журналістів Закон 2777-IV явно містить (поки що утримаємося від форми «містив») загрозу професійному виконанню журналістами своїх обов’язків під час парламентських виборів та становить небезпеку для роботи ЗМІ в Україні. У зверненні, розповсюдженому НМПУ напередодні, вимоги зформовані чітко: «Цей закон порушує право журналістів на свободу слова та вільне розповсюдження інформації, думок та ідей, гарантованих статтею 34 Конституції України та статтею 10 Європейської декларації з прав людини. Ми вимагаємо негайно відмінити норми зазначеного закону, а саме:

- у пункті 3 статті 66 виключити з визначення політичної реклами інформаційні повідомлення про заходи, які проводяться в рамках виборчого процесу;

- пункт 12 статті 68, який, фактично, забороняє такі журналістські жанри, як політичні коментарі, огляди, аналітичні статті, розслідування тощо;

- пункт 10 статті 71, який виборчим комісіям та судам надає право призупиняти діяльність ЗМІ.

Додати до п.26 статті 71, що “Засоби масової інформації не несуть відповідальності за зміст передвиборної агітації”, та привести закон в цілому у відповідність до демократичних стандартів проведення виборів, невід’ємною складовою яких є вільна діяльність ЗМІ та журналістів».


І наостанок: «Обмежуючи розповсюдження інформації про перебіг виборів, ви обмежуєте не тільки наші права, а і право громадян зробити свідомий вибір майбутнього України. Проведення виборів за положеннями чинної редакції закону та подальше їх оспорювання у судах може призвести до негативних наслідків для внутрішнього і зовнішнього визнання легітимності майбутнього парламенту та різкого загострення соціально-політичної ситуації в державі».

Того дня, у четвер, Верховна Рада ухвалила Закон України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння реалізації виборчих прав громадянами, забезпечення свободи політичних дебатів, неупередженого ставлення засобів масової інформації до кандидатів у депутати, партій (блоків) - суб'єктів виборчого процесу”. Якщо уважно розглядати статті змін, то очевидним стає той факт, що попри деяке зменшення законодавчого «обрізання» прав журналістів, у змінах лишається багато спірних моментів. Зокрема, залишається стаття, яка забороняє «розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію (блок) – суб’єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати”, тоді як у Цивільному кодексі України є норма, яка встановлює, що будь-яка негативна інформація про особу є недостовірною. Відчуваєте подих відсутності критики? Втім, по суті, зараз низка юридичних організацій та юристи НМПУ вивчають новоухвалений Закон і зроблять свої висновки, і, насправді, річ не зовсім про це. Акція «Не душіть!» пройшла не тільки у Києві – вона отримала підтримку журналістів у Львові, Рівному, Кременчуці, Краматорську та інших містах, причому висвітлення її було напрочуд активним. На ранок виявилося, що не всі мас-медіа адекватно зреагували на це, хоча, зрештою, для самих журналістів було би справою якщо не честі, то, принаймні, корпоративної солідарності бодай правильно подати факти!

Зокрема, газета «КомерсантЪ» видала під заголовком «Журналисты удавились за свободу» дивний пасаж, з якого слід розуміти, що акція була організована… медіапрофспілкою «Медіарада» і учасники вимагали відмінити норму закону, яким Нацрада з питань телебачення і радіомовлення може призупинити вихід будь-якого засобу масової інформації до кінця виборів (дивіться вимоги акції вище). Крім того, автор пассажу чомусь вирішив що символічна лялька з газет, яка була уособленням свободи слова, розмокла і випадала з рук учасників акції, хоча лялька стійко витримала екзекуцію і зараз у доброму гуморі та міцному здоров’ї знаходиться в офісі НМПУ. Насамкінець, автор матеріалу стверджує, що учасники акції, так і не дочекавшись голосування по поправках до закону, розійшлися, цитую «унеся с собой и виселицу, и «свободную прессу» - задушенную и окончательно размокшую бумажную куклу». Отут вже явна неправда, панове – акція почалася об 11:30 коло метро «Арсенальна», і в 11:55 навпроти Парламенту вже були розгорнуті гасла акції – «Не душіть!», «Не робіть країну сліпою», «Право знати – право обирати» та «Ні» - новій цензурі». З цими транспарантами, до речі, журналісти пройшли від «Арсенальної» до ВР. Йдемо далі – голосування щодо цього закону відбулося о 12:05:18, про що свідчить хронологія вчорашнього голосування на сайті Парламенту. Як могли учасники акції зібратися, збити шибеницю, повісити «вільну пресу» і розійтися за 10 хвилин – можливо, знає автор матеріалу.

Ще виокремився інтернет-ресурс «УРА-інформ», який оприлюднив матеріал та фоторепортаж з цієї акції, причому у фоторепортажі автор чомусь вирішив, що «Импровизированное чучело, обмотанное газетами, которое участники протеста сожгли перед парламентом, символизировало народных депутатов, проголосовавших за принятие этого закона», хоча жодної фотографії палаючої ляльки так і нема. Причина проста – її нема, тому що лялька ані символізувала нардепів, ані була спалена. Натомість у статті йдеться про те, що ляльку повісили, а зовсім не спалили.

Певне, таких прикладів «роботи» з інформацією буде ще багато, і всі перераховувати не варто. Один з телеканалів повідомив, що акція розпочалася вже після того, як законопроект був проголосований, що суперечить хронометражу, інший телеканал повідомив що акція виглядала цирком і шибениця була таким собі натяком на символи насилля – справа вільного підходу до інформації теж відіграє свою роль. Але повернемось до парадоксу: від певною мірою абстрактних понять «журналістська етика» і «професіоналізм» ми переходимо до цілком конкретного – «недостовірна інформація», чітко виписаного законодавством. Яке, безумовно, стане приводом для окремої дискусії після висновків юристів.

Сергій Баранов, для „Детектор медіа”

Читайте також:

Триває акція Незалежної медіа-профспілки України під гаслом "Не душіть!"

Прийнято зміни до Закону "Про вибори народних депутатів України". Перевірок також не буде

Всесвітній рух за свободу слова "Артикль 19" стурбований ситуацією навколо Закону про вибори

Текст журналістського звернення, що буде розповсюджено на акції "Не душіть!"

Кримські журналісти закликають парламент внести зміни до закону про вибори Верховної Ради України

Медіа-профспілка проведе 17 листопада всеукраїнську акцію „НЕ ДУШІТЬ”

В четверг Рада будет менять закон о выборах в части деятельности СМИ

Депутати займатимуться ЗМІ і розвідкою

Юрію Ключковському, який звинуватив медіа в істерії навколо Закону про вибори, відповіли п'ять громадських організацій

IREX U-Media запрошує на семінари з питань висвітлення виборів (анонс)

Телеканали наполягають на внесенні в Закон про вибори чіткого визначення передвиборної агітації

Медіа у виборах: українська дійсність

Согласительный совет одобрил снятие ограничений в деятельности СМИ

Закон як дамоклів меч над головою ЗМІ?

ЗМІ готові відмовитися від висвітлення виборів? Звернення до Президента та ВР

Закон про вибори (не) дорівнює Кримінальному кодексу

НМПУ голосуватиме за проведення всеукраїнського страйку

Ограничивая права СМИ на выборах, власть ограничивает права избирателей

Запитання "Детектор медіа": Чи має, на вашу думку, нова редакція "Закону про вибори народних депутатів України" норми, які становлять небезпеку свободі слова, праву громадян отримувати плюралістичну, збалансовану інформацію про учасників виборчого процесу?

Во время выборов прессе велели замолчать?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2252
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду