Прийнято зміни до Закону "Про вибори народних депутатів України". Перевірок також не буде

17 Листопада 2005
723
17 Листопада 2005
12:25

Прийнято зміни до Закону "Про вибори народних депутатів України". Перевірок також не буде

723
Прийнято зміни до Закону "Про вибори народних депутатів України". Перевірок також не буде
Сьогодні, 17 листопада, Верховна Рада внесла зміни до Закону про вибори народних депутатів. За цепроголосували 396 народних депутатів.

Законом вносяться зміни в закон про телебачення і радіомовлення. Відповідно до цих змін, час мовлення, відведений на рекламу, не може перевищувати 15% щогодинного мовлення (без врахування часу, відведеного на політичну рекламу під час виборчого процесу) для телерадіорганізацій будь-якої форми власності.

Також вносяться зміни до закону про вибори депутатів. Згідно з цими змінами, встановлено визначення термінів "передвиборча агітація" і "політична реклама".

Відповідно до закону, до політичної реклами належать: використання символіки або логотипів партій (блоків) - суб'єктів виборчого процесу, а також повідомлення про підтримку партією або блоком або кандидатом у депутати видовищних або інших публічних заходів, або звернення уваги на участь у таких заходах партії (блоку) або визначених осіб як кандидатів у депутати.

Відповідно до закону, час мовлення, відведений на політичну рекламу на радіо і телебаченні, не може перевищувати 20% фактичного обсягу мовлення протягом астрономічної доби телерадіоорганізації будь-якої форми власності.

Друкована площа, відведена на політичну рекламу протягом виборчого процесу в друкованих ЗМІ, у тому числі рекламних, не може перевищувати 20% обсягу друкованої площі кожного номеру видання або додатки до нього.

Прийняті зміни знімають заборону журналістам коментувати і оцінювати політичну діяльність кандидатів у депутати, встановлюють, що відповідальність за зміст політичної реклами, у більшості випадків, несуть політичні партії, а також визначають виключно судовий порядок зупинення діяльності ЗМІ за порушення виборчого законодавства.

Закон, яким прийняті зміни до виборчого законодавства, визначив, що при вирішенні питання про те, чи є агітацією інформація, поширена у медіа, необхідно встановлювати мету, з якою ця інформація поширювалась. За словами розробників законопроекту, цей критерій дозволяє відмежувати професійну діяльність журналістів від агітації і дозволить ЗМІ достатньо повно висвітлювати вибори.

Прийнятий закон дозволяє засобам масової інформації відмовляти у розміщенні політичної реклами, якщо у ній містять завідомо недостовірні відомості.

Учасник робочої групи із підготовки законопроекту, виконавчий директор Асоціації мережевих телерадіомовників України Дмитро Федечко заявив, що прийняття цього закону є найяскравішим прикладом спільної роботи журналістів і професійних об’єднань медіа для захисту інтересів галузі. Цей результат став можливим лише завдяки поєднанню публічної кампанії, яку провели журналісти, та роботи із політиками, яку професійно провели галузеві громадські організації та об’єднання засобів масової інформації.

Верховна Рада також підтримала постанову про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації в передвиборний період 2006 року.

За цю постанову проголосували 391 депутат з 412, що зареєструвалися в залі.

Відповідно до постанови, Кабміну пропонується вжити заходів для припинення перевірок відповідними службами виконавчої влади і держустанов засобів масової інформації з 1 грудня 2005 року на час проведення виборчої кампанії.

Крім того, постановою рекомендується Державній податковій адміністрації скасувати графіки перевірок ЗМІ на період передвиборної кампанії у 2006 році.

За інформацією "Української правди" та прес-служби Асоціації мережевих телерадіомовників України

Читайте також:

Всесвітній рух за свободу слова "Артикль 19" стурбований ситуацією навколо Закону про вибори

Текст журналістського звернення, що буде розповсюджено на акції "Не душіть!"

Кримські журналісти закликають парламент внести зміни до закону про вибори Верховної Ради України

Медіа-профспілка проведе 17 листопада всеукраїнську акцію „НЕ ДУШІТЬ”

В четверг Рада будет менять закон о выборах в части деятельности СМИ

Депутати займатимуться ЗМІ і розвідкою

Юрію Ключковському, який звинуватив медіа в істерії навколо Закону про вибори, відповіли п'ять громадських організацій

IREX U-Media запрошує на семінари з питань висвітлення виборів (анонс)

Телеканали наполягають на внесенні в Закон про вибори чіткого визначення передвиборної агітації

Медіа у виборах: українська дійсність

Согласительный совет одобрил снятие ограничений в деятельности СМИ

Закон як дамоклів меч над головою ЗМІ?

ЗМІ готові відмовитися від висвітлення виборів? Звернення до Президента та ВР

Закон про вибори (не) дорівнює Кримінальному кодексу

НМПУ голосуватиме за проведення всеукраїнського страйку

Ограничивая права СМИ на выборах, власть ограничивает права избирателей

Запитання "Детектор медіа": Чи має, на вашу думку, нова редакція "Закону про вибори народних депутатів України" норми, які становлять небезпеку свободі слова, праву громадян отримувати плюралістичну, збалансовану інформацію про учасників виборчого процесу?

Во время выборов прессе велели замолчать?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
АМТРМ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
723
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду