«Чия хата?». Українська народна п’єса в 2 діях

16 Жовтня 2008
20223

«Чия хата?». Українська народна п’єса в 2 діях

20223
«Чия хата?». Українська народна п’єса в 2 діях
Кілька місяців тому «Детектор медіа» публікувала поетичне осмислення ситуації у Національній телекомпанії України – поему Мар’яни Ангелової «СІ НЕ МА». Молода незалежна журналістка Ірина Мушенок пішла далі – вмістила у своїй невеличкій п’єсі своє бачення ситуації в усьому українському телерадіопросторі.
 
Дійові особи:
 
Національна телерадіокомпанія України – жінка дуже похилого віку, в старому, поношеному вбранні, яке, щоправда, ще не до кінця втратило колишню ошатність; незважаючи на зовнішню занедбаність, надзвичайно добра, чуйна, розумна людина; уміє прощати все – навіть зраду.
 
Українське радіо – старший син Національної телерадіокомпанії України;зовні і за характером – вельми схожий на матір, відповідальний, чесний, дуже освічений, інтелігентний чоловік, уже немолодий; сімейний стан – розлучений, має доньку, жінка покинула 17 років тому, причина – малі заробітки чоловіка.
 
intermediаgrouplimited – молодший син Національної телерадіокомпанії України, сильний, владний, хитрий, тому й багатий, бізнесмен, на матір не схожий, стару згадує двічі на рік – на свій День народження і 8 Березня, тоді надсилає дорогі квіти з листівочкою «від коханого сина», брата зневажає давно із тієї ж причини, через котру від останнього пішла жінка.
 
Радіостанція «Фіг-FM» – дочка Українського радіо, до останнього мегагерцу сучасна, модна й стильна дівчина, зневажає все «колишнє» й «немодне», до яких відносить і Українське радіо. Найбільший страх – бути схожою на батька.
 
Інтернет – бойфренд радіостанції «Фіг-FM», шалено популярний і класний хлопець, мрія всіх дівчат і гроза їхніх батьків, просунутий, стильний, як і його дівчина; має багато друзів і ще більше ворогів, одягнений хоч і дорого, але без смаку і не завжди охайно, лексичний запас обмежений, при розмові часто вживає лайку, просторіччя, жаргон і арго, найвизначніша риса характеру – цілковита відсутність сором’язливості й взагалі будь-яких життєвих обмежень.
 
Громадське телебачення – привид, якого хоч ніхто й не бачив, проте всі впевнені, що він десь є… або принаймні має бути.
 
Дія перша
Ява І
 
Інформаційний простір. Старенька хатка-мазанка на Хрещатику, 26. Вересень. Холодно й похмуро. У напівобвалену грубку пенсіонерка Національна телерадіокомпанія України потроху підкладає останні сухі дровенята. Жінка загорнута у сіру пухову хустку тих часів, їй постійно холодно – дається взнаки вік і сильна застуда. До хати входить Українське радіо.
 
Українське радіо. А добривечір, мамо (цілує стару в чоло).
 
Національна телерадіокомпанія України. Здрастуй, сину, здрастуй, дорогенький! (щиро радіє, ховаючи сльозу). А як ти? Як онучечка моя, не заходить щось… Та я й розумію – молодість, справи, європейський досвід… Їй із бабусею вже давно нецікаво…
 
Українське радіо (старанно приховуючи біль, із яким у його серці окликається ім’я доньки). Та що ви, мамо… Наша FM-ка зовсім не така, як інші, вона хоч і слідкує за модою, та від того не стає такою, як ті… Ні… вона інша, вона наша… Вона нас любить! А не заходить тому, що дійсно має багато справ – куди їй молодій сидіти з вами на печі.
 
Національна телерадіокомпанія України. Так, так, сину, правду кажеш. Вона інша. Вона нас любить. То все справи… Такий нині час (втираючи сльозу). Ходімо до столу, я приберегла для онучки трохи смачненького, та якщо вже так, повечеряємо без неї.
 
Ява ІІ
 
Національна телерадіокомпанія і Українське радіо. До хати заходить Радіостанція «Фіг-FM», під руку її тримає Інтернет.
 
Радіостанція «Фіг-FM». Всем привет на модной волне! Хелло, ба… (угледівши батька). Ну и тебе привет… (Про себе) Черт, и этот неудачник здесь. (До бабусі) Ба, познакомся, это Нет – мой парень.
 
Національна телерадіокомпанія України (з побоюванням, та все ж таки підходить до молоді і подає хлопцеві суху долоню). Здрастуй, дитино…
 
Інтернет (з неохотою відповідає старій на привітання й чим скоріше кладе свою руку до кишені широченних джинсів із модними нашивками й ціпком збоку). Приветствую, бабушка.
 
Національна телерадіокомпанія України (споглядаючи дивакувате, на її думку, вбрання хлопця). Дитино, Господи, де ж твоя мати, що вже нема кому й гачі вшити.
 
Інтернет (зніяковіло). Простите, что?
 
Радіостанція «Фіг-FM» (роздратовано). Ба, ну не начинай, ты же все равно ничего в этом не смыслишь, лучше помолчи. Мы к тебе, кстати, не просто так зашли…
 
Національна телерадіокомпанія України (розгублено). Ой! Що ж це я стою, проходьте до столу, дітоньки дорогі, проходьте… Онучко люба. Сідай ось коло тата…
 
Радіостанція «Фіг-FM» (з огидою, проте сідає коло батька на ослоні). Ладно уж, потерплю… Ба, а можна я здесь сяду (вказує на місце Українського радіо), чтоб рядом с Нетом, а этот пусть туда!..
 
Українське радіо (мовчки пересідає на те місце, що на нього вказує FM-ка). Добре, доню, як скажеш.
 
 
Дія друга
Ява І
 
Ті ж і привид.
 
Радіостанція «Фіг-FM». Бабушка, мы с Нетом, наверно, поженимся… И для начала нам нужно две.
 
Національна телерадіокомпанія України (у розпачі). Доцю, дві чого?
 
Радіостанція «Фіг-FM» (роздратовано). Ясен пень, не тугриков молдавских!
 
Українське радіо (не хоче втручатися, але доччина необізнаність в історії грошей примушує його подати голос). Доню, але ж тугрики не є грошовою одиницею Молдови…
 
Радіостанція «Фіг-FM» (із презирством, проте відчутно себе стримує). Хоть ты не лезь! Неудачник! Мама тогда не зря тебя бросила! Ты со своими манерами и знаниями только их домой и приносил, больше ничего!
 
Українське радіо (як би не було боляче чути таке від доньки – мовчки ковтає образу). Вибач…
 
Національна телерадіокомпанія України (схлипує). Доцю, доцю… Де ж мені взяти стільки грошей?..
 
Радіостанція «Фіг-FM» (хитро усміхаючись). Ну, не знаю, ба… Это был бы твой нам подарок на свадьбу…
 
Інтернет (все більше дратуючись і розуміючи, що кохана таки тягне резину). Блин, ну вы задолбали! (до FM-ки) Та скажи ты ей наконец!
 
Радіостанція «Фіг-FM» (трохи ніяковіючи). Ба, ну у тебя ведь дом в центре, пусть он и не в стиле хай-тек, но само место чего стоит…Крещатик все-таки, 26…
 
Інтернет (радіючи) Вот-вот!
 
Національна телерадіокомпанія України (схлипує). Так, маєте рацію, дітоньки, але ж справа в тім…
 
Громадське телебачення (з покуті). Пугу-пугу.
 
Ява ІІ
 
 
intermediаgrouplimited  (з порогу піддакуючи привидові). Козак з лугу! Сиди, не рипайся! (про себе) Як задовбало мене це Громадське телебачення. (До всіх) Добрий вечір вашій хаті – будьте ви усі багаті! (Про себе) Ну про всі і багаті – це вже я трохи загнув, але менше з тим.
 
Національна телерадіокомпанія України (ридаючи від щастя). Синочку, рідненький, приїхав!!! (Падає йому на груди і рясно плаче).
 
intermediаgrouplimited  (незадоволено). Та буде тобі, мамо, ревти! Я у справі приїхав. (Угледівши брата, презирливо) О! І цей інтІлігент тут… (Про себе) Хммм… це не дуже добре, але менше з тим….
 
Радіостанція «Фіг-FM» (радісно обнімаючи intermediаgrouplimited  і надвзичайно пишаючись тим, що вона племінниця такої високої людини). Дядя, дядя приехал! Нет, познакомся, хотя ты просто не можеш не знать ЕГО!
 
Інтернет (задоволено). Я много слышал о вас, для меня большая честь…
 
intermediаgrouplimited  (відмахуючись) Це ще хто? А-а-а, ну так… (До Нета) І тобі здоров. (Про себе) Ще цієї мелюзги обшарпаної мені бракувало, але і з тим менше… Справа все одно майже завершена. (До матері) Мамо, все як ми і домовлялись, підпиши ще тут і тут, а решта паперів вже у машині.
 
Українське радіо (потроху розуміючи, про що йдеться). Мамо, нічого не підписуйте, заради Господа, мамо!..
 
intermediаgrouplimited  (вдоволено). Поздно, братец, пить Боржоми – почки уже отказали! Моя тепер хата, правда, мам?
 
Радіостанція «Фіг-FM» (розгублено). Ка-а-ак?
 
intermediаgrouplimited . Отак, любесенька племінничко. Була ваша – стала наша. (До матері) А що, мамо, гарний був останній тобі букет від мене?
 
Національна телерадіокомпанія України (зітхаючи). Гарний, сину…
 
intermediаgrouplimited . Ну от, а ви кажете. Що ж? Виходить, даремно я їх стільки років присилав, як дурний, чи що? Майже на кожне 8 Березня і моє День народження… За все нині треба платити. Тож у той букет я й поклав дарчу на цю хату, аби мама відписала її не кому попало, а любому молодшому синочкові, бо ж нащо вона старшому, все рівно проп’є… А мала зі своїм (киваючи у бік FM-ки) Широкоштаньом переб’ється. Які їхні годи!
 
Українське радіо (у розпачі, але твердо). Я вже давно не п’ю.
 
intermediаgrouplimited . Я тебе прошу, брате…
 
Радіостанція «Фіг-FM» (ридає).Ба, как ты могла меня предать!!!? Отныне нет у меня бабушки! (Непритомніє).
 
Національна телерадіокомпанія України (з криком). Доцю, доцю!!! (Кидається до неї, та відштовхує стару, остання падає і боляче вдаряється головою об запічок).
 
Українське радіо. Мамо! Мамо! Треба швидку, хутчіш! Брате! Доню! Зробіть що-небудь! Мамо!!!
 
intermediаgrouplimited . Що за сімейка! Що діти малі. Їй-Богу! Заколупали! (Дістає мобільник, неквапом набирає 03, про себе) Добре, що хоч мережа SOS безкоштовна.
 
Іntermediаgrouplimited  виходить надвір. Українське радіо схилився над матір’ю. FM-ка тихо схлипує. Забутий Нет доїдає таку ж забуту усіма печену картоплю, що її стара зготувала на вечерю. У кутку замріяно пугукає привид Громадського телебачення.
 
Завіса.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20223
Читайте також
04.12.2008 15:21
Федор Сваровский, OpenSpace.ru
6 493
01.12.2008 10:29
Евгений Минко, «Публичные люди»
29 314
31.10.2008 15:09
Андрей Рушковский, Show.Oбоз
7 688
03.06.2008 14:17
Мар'яна Ангелова
, для «Детектор медіа»
57 133
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
5681 дн. тому
А чем украинское радио интеллигентнее Интера. Богатый, значит плохой, а бедный - хороший. Чем хороший? Тем, что не хочет работать? Такую пьеску только бездельники, воспитанники УТ могли написать. Безлюдная и на УТ работала круглосуточно, поэтому и получила такую должность. Она, кстати, очень требовательна к себе. А Ангелову за 12 лет ни на один коммерческий канал не взяли. Это девочка Мушенок плохой пример взяла.
5681 дн. тому
Закос под Поддеревьянського ;)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду