detector.media
Ірина Мушенок
, для «Детектор медіа»
16.10.2008 06:59
«Чия хата?». Українська народна п’єса в 2 діях
«Чия хата?». Українська народна п’єса в 2 діях
Кілька місяців тому «Детектор медіа» публікувала поетичне осмислення ситуації у Національній телекомпанії України – поему Мар’яни Ангелової «СІ НЕ МА». Молода незалежна журналістка Ірина Мушенок пішла далі – вмістила у своїй невеличкій п’єсі своє бачення ситуації в усьому українському телерадіопросторі.
 
Дійові особи:
 
Національна телерадіокомпанія України – жінка дуже похилого віку, в старому, поношеному вбранні, яке, щоправда, ще не до кінця втратило колишню ошатність; незважаючи на зовнішню занедбаність, надзвичайно добра, чуйна, розумна людина; уміє прощати все – навіть зраду.
 
Українське радіо – старший син Національної телерадіокомпанії України;зовні і за характером – вельми схожий на матір, відповідальний, чесний, дуже освічений, інтелігентний чоловік, уже немолодий; сімейний стан – розлучений, має доньку, жінка покинула 17 років тому, причина – малі заробітки чоловіка.
 
intermediаgrouplimited – молодший син Національної телерадіокомпанії України, сильний, владний, хитрий, тому й багатий, бізнесмен, на матір не схожий, стару згадує двічі на рік – на свій День народження і 8 Березня, тоді надсилає дорогі квіти з листівочкою «від коханого сина», брата зневажає давно із тієї ж причини, через котру від останнього пішла жінка.
 
Радіостанція «Фіг-FM» – дочка Українського радіо, до останнього мегагерцу сучасна, модна й стильна дівчина, зневажає все «колишнє» й «немодне», до яких відносить і Українське радіо. Найбільший страх – бути схожою на батька.
 
Інтернет – бойфренд радіостанції «Фіг-FM», шалено популярний і класний хлопець, мрія всіх дівчат і гроза їхніх батьків, просунутий, стильний, як і його дівчина; має багато друзів і ще більше ворогів, одягнений хоч і дорого, але без смаку і не завжди охайно, лексичний запас обмежений, при розмові часто вживає лайку, просторіччя, жаргон і арго, найвизначніша риса характеру – цілковита відсутність сором’язливості й взагалі будь-яких життєвих обмежень.
 
Громадське телебачення – привид, якого хоч ніхто й не бачив, проте всі впевнені, що він десь є… або принаймні має бути.
 
Дія перша
Ява І
 
Інформаційний простір. Старенька хатка-мазанка на Хрещатику, 26. Вересень. Холодно й похмуро. У напівобвалену грубку пенсіонерка Національна телерадіокомпанія України потроху підкладає останні сухі дровенята. Жінка загорнута у сіру пухову хустку тих часів, їй постійно холодно – дається взнаки вік і сильна застуда. До хати входить Українське радіо.
 
Українське радіо. А добривечір, мамо (цілує стару в чоло).
 
Національна телерадіокомпанія України. Здрастуй, сину, здрастуй, дорогенький! (щиро радіє, ховаючи сльозу). А як ти? Як онучечка моя, не заходить щось… Та я й розумію – молодість, справи, європейський досвід… Їй із бабусею вже давно нецікаво…
 
Українське радіо (старанно приховуючи біль, із яким у його серці окликається ім’я доньки). Та що ви, мамо… Наша FM-ка зовсім не така, як інші, вона хоч і слідкує за модою, та від того не стає такою, як ті… Ні… вона інша, вона наша… Вона нас любить! А не заходить тому, що дійсно має багато справ – куди їй молодій сидіти з вами на печі.
 
Національна телерадіокомпанія України. Так, так, сину, правду кажеш. Вона інша. Вона нас любить. То все справи… Такий нині час (втираючи сльозу). Ходімо до столу, я приберегла для онучки трохи смачненького, та якщо вже так, повечеряємо без неї.
 
Ява ІІ
 
Національна телерадіокомпанія і Українське радіо. До хати заходить Радіостанція «Фіг-FM», під руку її тримає Інтернет.
 
Радіостанція «Фіг-FM». Всем привет на модной волне! Хелло, ба… (угледівши батька). Ну и тебе привет… (Про себе) Черт, и этот неудачник здесь. (До бабусі) Ба, познакомся, это Нет – мой парень.
 
Національна телерадіокомпанія України (з побоюванням, та все ж таки підходить до молоді і подає хлопцеві суху долоню). Здрастуй, дитино…
 
Інтернет (з неохотою відповідає старій на привітання й чим скоріше кладе свою руку до кишені широченних джинсів із модними нашивками й ціпком збоку). Приветствую, бабушка.
 
Національна телерадіокомпанія України (споглядаючи дивакувате, на її думку, вбрання хлопця). Дитино, Господи, де ж твоя мати, що вже нема кому й гачі вшити.
 
Інтернет (зніяковіло). Простите, что?
 
Радіостанція «Фіг-FM» (роздратовано). Ба, ну не начинай, ты же все равно ничего в этом не смыслишь, лучше помолчи. Мы к тебе, кстати, не просто так зашли…
 
Національна телерадіокомпанія України (розгублено). Ой! Що ж це я стою, проходьте до столу, дітоньки дорогі, проходьте… Онучко люба. Сідай ось коло тата…
 
Радіостанція «Фіг-FM» (з огидою, проте сідає коло батька на ослоні). Ладно уж, потерплю… Ба, а можна я здесь сяду (вказує на місце Українського радіо), чтоб рядом с Нетом, а этот пусть туда!..
 
Українське радіо (мовчки пересідає на те місце, що на нього вказує FM-ка). Добре, доню, як скажеш.
 
 
Дія друга
Ява І
 
Ті ж і привид.
 
Радіостанція «Фіг-FM». Бабушка, мы с Нетом, наверно, поженимся… И для начала нам нужно две.
 
Національна телерадіокомпанія України (у розпачі). Доцю, дві чого?
 
Радіостанція «Фіг-FM» (роздратовано). Ясен пень, не тугриков молдавских!
 
Українське радіо (не хоче втручатися, але доччина необізнаність в історії грошей примушує його подати голос). Доню, але ж тугрики не є грошовою одиницею Молдови…
 
Радіостанція «Фіг-FM» (із презирством, проте відчутно себе стримує). Хоть ты не лезь! Неудачник! Мама тогда не зря тебя бросила! Ты со своими манерами и знаниями только их домой и приносил, больше ничего!
 
Українське радіо (як би не було боляче чути таке від доньки – мовчки ковтає образу). Вибач…
 
Національна телерадіокомпанія України (схлипує). Доцю, доцю… Де ж мені взяти стільки грошей?..
 
Радіостанція «Фіг-FM» (хитро усміхаючись). Ну, не знаю, ба… Это был бы твой нам подарок на свадьбу…
 
Інтернет (все більше дратуючись і розуміючи, що кохана таки тягне резину). Блин, ну вы задолбали! (до FM-ки) Та скажи ты ей наконец!
 
Радіостанція «Фіг-FM» (трохи ніяковіючи). Ба, ну у тебя ведь дом в центре, пусть он и не в стиле хай-тек, но само место чего стоит…Крещатик все-таки, 26…
 
Інтернет (радіючи) Вот-вот!
 
Національна телерадіокомпанія України (схлипує). Так, маєте рацію, дітоньки, але ж справа в тім…
 
Громадське телебачення (з покуті). Пугу-пугу.
 
Ява ІІ
 
Ті ж і intermediаgrouplimited 
 
intermediаgrouplimited  (з порогу піддакуючи привидові). Козак з лугу! Сиди, не рипайся! (про себе) Як задовбало мене це Громадське телебачення. (До всіх) Добрий вечір вашій хаті – будьте ви усі багаті! (Про себе) Ну про всі і багаті – це вже я трохи загнув, але менше з тим.
 
Національна телерадіокомпанія України (ридаючи від щастя). Синочку, рідненький, приїхав!!! (Падає йому на груди і рясно плаче).
 
intermediаgrouplimited  (незадоволено). Та буде тобі, мамо, ревти! Я у справі приїхав. (Угледівши брата, презирливо) О! І цей інтІлігент тут… (Про себе) Хммм… це не дуже добре, але менше з тим….
 
Радіостанція «Фіг-FM» (радісно обнімаючи intermediаgrouplimited  і надвзичайно пишаючись тим, що вона племінниця такої високої людини). Дядя, дядя приехал! Нет, познакомся, хотя ты просто не можеш не знать ЕГО!
 
Інтернет (задоволено). Я много слышал о вас, для меня большая честь…
 
intermediаgrouplimited  (відмахуючись) Це ще хто? А-а-а, ну так… (До Нета) І тобі здоров. (Про себе) Ще цієї мелюзги обшарпаної мені бракувало, але і з тим менше… Справа все одно майже завершена. (До матері) Мамо, все як ми і домовлялись, підпиши ще тут і тут, а решта паперів вже у машині.
 
Українське радіо (потроху розуміючи, про що йдеться). Мамо, нічого не підписуйте, заради Господа, мамо!..
 
intermediаgrouplimited  (вдоволено). Поздно, братец, пить Боржоми – почки уже отказали! Моя тепер хата, правда, мам?
 
Радіостанція «Фіг-FM» (розгублено). Ка-а-ак?
 
intermediаgrouplimited . Отак, любесенька племінничко. Була ваша – стала наша. (До матері) А що, мамо, гарний був останній тобі букет від мене?
 
Національна телерадіокомпанія України (зітхаючи). Гарний, сину…
 
intermediаgrouplimited . Ну от, а ви кажете. Що ж? Виходить, даремно я їх стільки років присилав, як дурний, чи що? Майже на кожне 8 Березня і моє День народження… За все нині треба платити. Тож у той букет я й поклав дарчу на цю хату, аби мама відписала її не кому попало, а любому молодшому синочкові, бо ж нащо вона старшому, все рівно проп’є… А мала зі своїм (киваючи у бік FM-ки) Широкоштаньом переб’ється. Які їхні годи!
 
Українське радіо (у розпачі, але твердо). Я вже давно не п’ю.
 
intermediаgrouplimited . Я тебе прошу, брате…
 
Радіостанція «Фіг-FM» (ридає).Ба, как ты могла меня предать!!!? Отныне нет у меня бабушки! (Непритомніє).
 
Національна телерадіокомпанія України (з криком). Доцю, доцю!!! (Кидається до неї, та відштовхує стару, остання падає і боляче вдаряється головою об запічок).
 
Українське радіо. Мамо! Мамо! Треба швидку, хутчіш! Брате! Доню! Зробіть що-небудь! Мамо!!!
 
intermediаgrouplimited . Що за сімейка! Що діти малі. Їй-Богу! Заколупали! (Дістає мобільник, неквапом набирає 03, про себе) Добре, що хоч мережа SOS безкоштовна.
 
Іntermediаgrouplimited  виходить надвір. Українське радіо схилився над матір’ю. FM-ка тихо схлипує. Забутий Нет доїдає таку ж забуту усіма печену картоплю, що її стара зготувала на вечерю. У кутку замріяно пугукає привид Громадського телебачення.
 
Завіса.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY