Перший млинець. Який уже за рахунком?

8 Листопада 2005
1186
8 Листопада 2005
14:53

Перший млинець. Який уже за рахунком?

1186
У суботу, 5 листопада, Президент України Віктор Ющенко звернувся до українців по всіх державних радіоканалах, а також по радіо „Ера ФМ”.
Перший млинець. Який уже за рахунком?
Віднині такі радіозвернення будуть щомісячними - пообіцяли нам.

Не хотілося б, щоб написане нижче було сприйняте як чергове прискіпування, як чергова спроба продемонструвати підхід: хоч би що робив Ющенко – однаково все погано. Непогано. Але й вжити слово „добре” до того, що відбулося, не дуже виходить. Передусім, радіоканали анонсували звернення Президента ледь не щогодини. Суворими голосами радійники Першого національного радіоканалу повідомляли: „О вісімнадцятій годині українське радіо транслюватиме звернення Президента! Транслюватимуть його всі державні канали! Радіозвернення Президента України буде повторене 6 вересня о 10 годині та о 15 годині!”. Вимовлялося все це таким тоном, що люди з не надто міцною нервовою системою, не виключено, мусили одразу ж діставати флакончики з корвалолом. „Мабуть, у державі сталося щось зовсім погане”, - гадали радіослухачі. Державний переворот? Електростанція вибухнула? Росія відмовилася постачати газ за будь-яку ціну? Ще щось таке, що навіть уявити собі важко? „Вставай, страна огромная”, - от у якій тональності було виконано ці анонси. Напевне, не одна тисяча українців провели вихідний суботній день, немов на голках, у тривозі та неспокої. У підсумку ж виявилося, що йшлося у зверненні лише про проблему вступу до Світової Організації Торгівлі.

Отже, щодо звернення Ющенка... Так, слушними були аргументи, логічною побудова промови, переконливими інтонації. Як для фахівців. Пересічним громадянам, на відміну від фахівців, не такими вже й зрозумілими видавалися наведені цифри та спеціальні викладки. Ну, а наведена Президентом цифра зростання ВВП внаслідок вступу України до СОТ – цифра з точністю до десятих відсотка – дуже вже нагадала класичний номер Аркадія Райкіна: „На кожному паркані по два гуся будуть сидіти... Ні, по чотири”. Бо жодних розрахунків наведено не було, а така точність прогнозу викликала сумніви щодо його обґрунтованості. Але справа навіть не в тому. Хіба ж питання вступу до СОТ – це саме те, що турбує громадян понад усе? Хіба це їм найбільше болить? Так, Ющенко сказав, що він виконує свої передвиборчі обіцянки, всі обіцянки. Чи так уже й усі? Чи всі решту вже виконано – й лишилося тільки домогтися вступу до СОТ? Так, Президент пояснював, яку економічну користь принесе Україні цей вступ. Але слухачі резонно замислювалися: чи всі інші джерела поліпшення економічної ситуації вже використано? І взагалі: чи символічні акти вступу кудись – чи то до СОТ, чи то до НАТО, чи то до ЄС – не перетворилися для нашого Президента на самоціль? Чи не затулили вони від нього інші, менш символічні та більш буденні, цілі його діяльності? Напевне, не лише розмови про одне хоч і важливе, але все ж таки вузьке питання очікували від Президента українці. Очікували вони, радше за все, на оцінку стану в державі, на комплексну, всеосяжну програму його подальших дій, на його бачення шляхів подальшого розвитку. Очікували на щось більш загальне – й більш нагальне. Тож і залишилося – не казатиму про всіх, але особисто в мене – не надто радісне враження: це було звернення до громадян України міністра економіки. Або міністра з питань європейської інтеграції. Фахового, досвідченого посадовця, який відповідає за конкретний, чітко окреслений сегмент державного буття. Не Президента, який відповідає за все.

Борис Бахтєєв, «Детектор медіа»

Читайте також:

Президент виступив із радіозверненням до українського народу

Ющенку сподобалось виступати по радіо. Він буде там щотижня

Слухайте перше радіозвернення Президента України до Українського народу

Ющенка "порізали" надто сильно

Нова влада у старій державі

Прямий ефір з Віктором Ющенком на каналах ICTV, СТБ та Новий транслюватиметься через супутник у відкритому режимі

Ющенко пообщается с молодежью в прямом эфире

Ющенко має провести перші президентські слухання і забезпечити їх інформаційне висвітлення
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1186
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду