Еротика в радіоефірі може існувати лише за ліцензією

6 Жовтня 2005
2329

Еротика в радіоефірі може існувати лише за ліцензією

2329
Хто конкретно в країні відповідає за мораль, захищаючи нас від порнографії, невідомо. Нещодавно Президент України Віктор Ющенко ліквідував Національну експерту комісію з питань захисту суспільної моралі і доручив Кабміну покласти повноваження цієї комісії на інші органи виконавчої влади. Хто конкретно тепер в країні відповідає за мораль, захищаючи нас від порнографії, невідомо. Вперше в Україні постало питання правомірності трансляції на радіо програм еротичного характеру.
Еротика в радіоефірі може існувати лише за ліцензією
На телебаченні показ таких програм і фільмів регулюється вже звичними „геометричними” позначками (кружечок, трикутник і червоний квадрат), які й визначають міру дозволеності цих програм для перегляду неповнолітніх. А от як бути з радіо, де аудіоінформація еротичного характеру позначок не містить, і вільно прослуховувати її може кожен, хто забажає – від піонера до пенсіонера?

Виявляється, такі програми йдуть у невідповідний за законодавством час - на радіо “Kiss FM” під невинною назвою „Перший поцілунок”. Вперше на це звернула увагу „Телеглядацька асоціація батьків України”, яка й подала заяву до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, засудивши "брутальну поведінку в ефірі радіо "Kiss". Як зазначив представник Асоціації пан Ростоцький, програму "Перший поцілунок" радіо "Kiss" FM запускає з 22 до 23 години. "Це передача еротичного спрямування, - вважає Розтоцький, - яка часто містить елементи порнографії. Також там присутня брутальна сленгова лексика. Звісно, у нас є свобода слова, але варто відрізняти її від свавілля".

На вчорашньому засіданні Нацради це питання розглядалося вже вдруге. Цього разу були присутні й представники радіо “Kiss FM” („Українська корпорація „Телебачення і радіомовлення „ЮТаР”). Ігор Курус, член Нацради і доповідач по цьому питанню, зазначив, що Нацрада розглянула скарги на радіоорганізацію, „де був виявлений факт порушення закону „Про захист суспільної моралі” ст. 13, згідно з яким такі програми мають транслюватися після 24 години”.

У своїй доповіді пан Ростоцький зазначав: „З 3 травня ми почали отримувати скарги від батьків стосовно виходу еротичного ток-шоу „Перший поцілунок” з 22-24 год. До травня в програмі не звучало жодних попереджень щодо еротичного спрямування програми. З червня вже йшли повідомлення про це, але час виходу програми не змінився”.

Він наголошував, що „в Європі за такі порушення не лише виносять попередження та відбирають ліцензію, але й накладається кримінальна відповідальність”.

Далі настав час пояснень представників радіо “Kiss FM”.

Програму „Перший поцілунок” веде відомий ді-джей Андрій Джеджула. До цього засідання на сайті радіо з’явилась інформація про можливе закриття програми. Тому зранку під стінами будинку на Прорізній, 2 (у якому нарешті розмістилась Нацрада) кілька людей влаштували міні-мітинг на підтримку програми Джеджули. Сам ведучий стверджує, що цю акцію влаштували представники фан-клубу програми, до чого він не має ніякого відношення.

Тож у поясненнях щодо трансляції програми Андрій Джеджула зазначав: „Поцілунки бувають різні. І коли країна пропагує „Кохаймося!”, то краще, щоб про це молодь дізнавалась не від друзів. Ми спілкуємось з молодими людьми їхньою мовою. Ми постійно просуваємо ідею безпечного сексу. Головна цінність нашої програми - ідея моногамного кохання. Протягом виходу програми одружились чотири пари з числа наших глядачів”. І навіть стверджував, що програма є інформаційною, носить ледь не просвітницький характер.

Програмний директор “Kiss FM” Оксана Шанда закликала взяти до уваги той факт, що програма з жовтня почала транслюватися після 12 години ночі. Хоча чому так сталося, вона так і не могла пояснити (чи то злякались санкцій Нацради, чи то самі усвідомили порушення законодавства, чи просто змінилась програмна сітка).

Трансляцію програми раніше - з 22 години - що не відповідало чинному законодавству, керівники радіорганізації пояснювали незнанням норм закону, хоча радіокомпанія має своїх юристів.

Члени Нацради звернули увагу радійників на лексику їхніх програм, порадивши „замінити сленогові назви частин тіла синонімами, наприклад медичними термінами”. Однак щодо лексики – це вже проблема другорядна. В першу чергу радіокомпанії треба отримати ліцензію на трансляцію еротичної програми. Ця ліцензія видається на підставі експертної оцінки, яка визнає, що вищеназвана програма носить еротичний, а не порнографічний характер. У складі Нацради немає експерта, який може кваліфіковано відрізнити еротику від порнографії. Таку оцінку, згідно з існуючим законодавством, має надавати Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі. Як повідомили „ТК” представники радіо „KISS FM”, вони б охоче віддали б програму на „експертизу”, але звертатися за нею поки що нема до кого. Адже нещодавно Президент України Віктор Ющенко ліквідував вищеназвану експертну комісію і доручив Кабміну покласти повноваження цієї комісії на інші органи виконавчої влади. Хто конкретно тепер в країні відповідає за мораль, захищаючи нас від порнографії, невідомо.

Члени Нацради довго не могли визначитися, чи варто призупиняти мовлення програми до отримання радіокомпанією ліцензії. Ігор Курус наголошував на порушеннях закону і пропонував призупинити вихід програми до надання висновків експертної комісії. А Тетяна Лебедєва наголошувала, що для Нацради головним є не видача попереджень, а результат („Програма вже йде після 24 години”), тому пропонувала не припиняти трансляцію.

Врешті-решт після тривалого обговорення, Нацрада зобов’язала компанію привести мовлення у відповідність до чинного законодавства. Тож програма „Перший поцілунок” поки що виходитиме, а керівництво має повернутися до Нацради за ліцензією на трансляцію еротичної програми, якщо саме такою визнає цю передачу експерт з питань суспільної моралі.

Наталiя Данькова, „Детектор медіа”

Читайте також:

"Телеглядацька асоціація батьків України" скаржиться на радіо "Kiss”

Новини радіо

Мовлення наймолодшої столичної мережевої радіостанції "Kiss FM" поступово переходить від технічного у повноцінне
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2329
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду